ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έφυγε χωρίς την μοτοσικλέτα του από Τρόοδος - Χαμός με τους… αθλητές

«Φύλλο και φτερό» έκαναν πολίτες και οχήματα οι αστυνομικοί

24news team

Μεγάλος συνωστισμός πολιτών παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο (23-24/1) στο Τρόοδος, με τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου να προκαλούν εκνευρισμό και προβληματισμό.

Λόγω της χιονόπτωσης που σημειώθηκε στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα σε συνδυασμό με τον καλό καιρό του Σαββατοκύριακου που μας πέρασε, αρκετοί ήταν αυτοί που βρήκαν την ευκαιρία να ξεσκάσουν και να βρεθούν στο χιονισμένο τοπίο. Θυμίζουμε όμως ότι για να μπορέσει κάποιος να επισκεφθεί το Τρόοδος, έπρεπε να έχει σκοπό του την άθληση και να στείλει τον αριθμό «6» στο 8998. Το Υπουργείο ήταν ξεκάθαρο ως προς αυτό, ενώ και η Αστυνομία είχε τοποθετηθεί ανάλογα.

Αρκετοί όμως φαίνεται πως αγνόησαν τις οδηγίες των αρμοδίων και βρέθηκαν εκεί για οποιονδήποτε άλλο λόγο, παρά για άθληση. Ενδεικτικό ότι από ελέγχους που έγιναν από την Αστυνομία, το Σάββατο προέκυψαν 21 καταγγελίες πολιτών ενώ την Κυριακή 13 όσον αφορά τον περί λοιμοκάθαρσης νόμο. Έγιναν άλλες 64 καταγγελίες, για τροχαίες παραβάσεις.

Επίσης, η Αστυνομία που πραγματοποίησε 1950 ελέγχους σε πολίτες και 788 σε οχήματα, προχώρησε και σε 4 καταγγελίες πλανόδιων πολιτών και σε μια κατάσχεση μοτοσικλέτας. Συγκεκριμένα, το πρόσωπο που οδηγούσε την μοτοσικλέτα, φέρεται να μην είχε άδεια οδηγού γι' αυτό μέλη της Αστυνομίας παρέλαβαν το δίκυκλο όχημα. 

Λόγω των εικόνων συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στο σημείο, η Αστυνομία αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοινώσεις σχετικά με τους ελέγχους που θα πραγματοποιεί στο σημείο και να αυστηροποιήσει την στάση της.

Μόνο για σωματική άσκηση

Η πρώτη χιονόπτωση σημειώθηκε την Πέμπτη (14/1) και προκάλεσε μια μικρή στεναχώρια αφού οι πολίτες δεν μπορούν να απολαύσουν το λευκό τοπίο και να ψυχαγωγηθούν στο χιόνι όπως τα προηγούμενα χρόνια, αφού η Κύπρος βρίσκεται από τις 10 Ιανουαρίου μέχρι τις 31 του ίδιου μήνα, υπό καθεστώς lockdown και οι μετακινήσεις των πολιτών γίνονται με το σταγονόμετρο και μόνο με την έγκριση μηνύματος από το 8998 (σ.σ. έχουν 2 στην διάθεσή τους). Οι πολίτες ζουν μια νέα πραγματικότητα, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που υπάρχουν με σκοπό την αναχαίτηση του κορωνοϊού στην κοινότητα και πολλά πράγματα που γνωρίζαμε και θεωρούσαμε δεδομένα, πλέον έχουν αλλάξει.

Εύλογα δημιουργήθηκε αρχικά το ερώτημα, κατά πόσο οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ορεινή περιοχή χρησιμοποιώντας κάποια από τις επιλογές που δίνεται για μήνυμα μετακίνησης στο 8998. Η απάντηση τόσο από το Υπουργείο Υγείας όσο και από την Αστυνομία ήταν θετική αλλά και ξεκάθαρη ότι οι πολίτες μπορούν να μεταβούν στο Τρόοδος μόνο για σκοπούς άθλησης. Δηλαδή αποστέλλοντας τον αριθμό 6 στο 8998.

Με απλά λόγια, όσοι βρεθούν στην περιοχή Τροόδους επιτρέπεται να ασχοληθούν με αθλητικές δραστηριότητας (λ.χ. περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία), ενώ απαγορεύεται ο χιονοπόλεμος και άλλα συναφή.

Ξεκάθαρη απάντηση από το Υπουργείο:

H μετακίνηση μεταξύ των Επαρχιών επιτρέπεται νοουμένου ότι ο σκοπός για τον οποίο γίνεται η μετακίνηση εμπίπτει στα σημεία της χρήσης SMS που κατά κανόνα δεν υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες, με συγκεκριμένες εύλογες εξαιρέσεις, όπως μετακίνηση για σκοπούς κυνηγίου και ψαρέματος, για μεταφορά οπλιτών και για μετακίνηση από και προς το αεροδρόμιο, για κηδεία, για φροντίδα ηλικιωμένων και μη αυτό-εξυπηρετούμενων σε διαφορετική Επαρχία από αυτή της μόνιμης διαμονής, για σκοπούς άθλησης σε παραλία πολιτών που διαμένουν σε Επαρχία που δεν έχουν πρόσβαση σε παραλία ή μονοπάτια της φύσης, ή για σκοπούς γεωργικών και κτηνιατρικών εργασιών.

Επιτρέπεται και το σκι:

Στο Τρόοδος όμως, είναι πολλοί και αυτοί που μετέβαιναν για σκι. Οι χιονοδρομικές πίστες της περιοχής, βάσει Διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας, είναι κλειστές, άρα δεν μπορούν να φιλοξενήσουν κόσμο.

Ωστόσο, μπορεί κάποιος να κάνει σκι στην περιοχή; Η απάντηση είναι «ναι».

Σύμφωνα με ενημέρωση της ιστοσελίδας μας από την Αστυνομία, το σκι επιτρέπεται στην περιοχή αφού θεωρείται αθλητική δραστηριότητα, ωστόσο πρέπει να γίνεται υπό τον περιορισμό των δύο ατόμων. Όπως και η κάθε σωματική άσκηση, βάσει του τι προνοεί το Διάταγμα.

Δεν μπορείς να διανυκτερεύσεις:

Άλλο ερώτημα που ζητά απάντηση, είναι κατά πόσο μπορούν οι πολίτες να διανυκτερεύσουν σε κάποιο ξενοδοχείο ή άλλο τουριστικό κατάλυμα της περιοχής.

Στο εν λόγω ερώτημα, το Υπουργείο Υγείας έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε το σκηνικό, μέσω των απαντήσεων που έδωσε στην δημοσιότητα, σε συχνά ερωτήματα των πολιτών.

Τα ξενοδοχεία και τα άλλα τουριστικά καταλύματα παραμένουν ανοικτά;

Τα ξενοδοχεία/τουριστικά καταλύματα λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο για τη φιλοξενία ατόμων που δεν έχουν τη μόνιμη διαμονή τους στην Κύπρο και εμπίπτουν στις πρόνοιες του Διατάγματος (παράγραφοι 2.9 έως 2.16). Δεν επιτρέπονται οι κρατήσεις για πρόσωπα που διαμένουν μόνιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Νοείται ότι οι χώροι εστίασης εντός των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων παραμένουν ανοικτοί:

• μόνο για την εξυπηρέτηση των ατόμων που φιλοξενούνται στα υποστατικά τους,
• με μέγιστο αριθμό ατόμων συνολικά μέχρι 75 πρόσωπα (εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι),
• έξι (6) άτομα ανά τραπέζι,
• τηρουμένου του μέτρου ενός ατόμου ανά 3 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και ενός ατόμου ανά 2 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X