ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Long Covid: Τα συχνότερα συμπτώματα

Πόσο διαφέρουν αναλόγως την παραλλαγή του κορωνοϊού

Οι διαφορετικές παραλλαγές του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που πυροδότησαν τα αντίστοιχα επιδημικά κύματα χαρακτηρίστηκαν από διαφορετικά κυρίαρχα συμπτώματα.

Ιταλική μελέτη που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Νόσων (ECCMID) στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας (23-26 Απριλίου) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κάθε παραλλαγή του ιού δίνει το έναυσμα και στην εκδήλωση διαφορετικών συμπτωμάτων σε περίπτωση που κάποιος εκδηλώσει το σύνδρομο μακράς (long) Covid.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Καρέτζι, με επικεφαλής τον Δρ Michele Spinicci παρατήρησαν ότι όσοι είχαν νοσήσει από την παραλλαγή Άλφα του κορωνοϊού είχαν διαφορετικά νευρολογικά και συναισθηματικά συμπτώματα συγκριτικά με εκείνους που είχαν νοσήσει από το αρχικό στέλεχος που ανιχνεύθηκε στην Ουχάν της Κίνας.

Οι μέχρι τώρα επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι περίπου οι μισοί νοσήσαντες από λοίμωξη Covid-19 υποφέρουν και από το σύνδρομο Long Covid. Η μακρά νόσηση δεν κάνει διακρίσεις, καθώς αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας και ιατρικού ιστορικού. Έχει παρατηρηθεί σε άτομα με βαριά και ήπια Covid-19 με τους επιστήμονες να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τους υποκείμενους μηχανισμούς του νέου αυτού συνδρόμου.

Οι μέχρι τώρα επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι περίπου οι μισοί νοσήσαντες από λοίμωξη Covid-19 υποφέρουν και από το σύνδρομο Long Covid

Οι Ιταλοί ειδικοί επαναξιολόγησαν στοιχεία για 428 ασθενείς -254 άνδρες και 174 γυναίκες- που είχαν απευθυνθεί στο Ιατρείο Post Covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Καρέτζι από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021. Την περίοδο εκείνη στην κοινότητα «κυκλοφορούσε» το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2 και η παραλλαγή Άλφα.

Οι συμμετέχοντες είχαν νοσηλευθεί λόγω της λοίμωξης Covid-19 και είχαν πάρει εξιτήριο 4-12 εβδομάδες πριν πραγματοποιήσουν ιατρική επίσκεψη στο Ιατρείο Post Covid και συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο για εμμένοντα συμπτώματα (κατά μέσο όρο 53 ημέρες μετά το εξιτήριο). Επίσης οι ερευνητές είχαν αναζητήσει για τον κάθε συμμετέχοντα στοιχεία για το ιατρικό ιστορικό του, την πορεία της μικροβιακής και κλινικής λοίμωξης Covid-19 και άλλα δημογραφικά στοιχεία.

Το 76% (325/428) των ασθενών ανέφερε τουλάχιστον ένα εμμένον σύμπτωμα. Τα συχνότερα αναφερόμενα συμπτώματα ήταν η δύσπνοια (37%) και η χρόνια κόπωση (36%) και ακολουθούσαν οι δυσκολίες στον ύπνο (16%), τα προβλήματα όρασης (13%) και η σύγχυση του εγκεφάλου (13%) ευρύτερα γνωστή με τον όρο ‘brain fog’.

Από τη συνδυαστική ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι τα άτομα με σοβαρή νόσηση, που χρειάστηκε να πάρουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα της μακράς Covid, ενώ όσοι είχαν λάβει και οξυγόνο είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες για εμμένοντα συμπτώματα.

Οι γυναίκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα της μακράς Covid, συγκριτικά με τους άνδρες. Ενώ οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είχαν μικρότερο κίνδυνο Long Covid.

Μια λεπτομερής συγκριτική ανάλυση των συμπτωμάτων που ανέφεραν οι ασθενείς που είχαν μολυνθεί την περίοδο Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020 (αρχικό στέλεχος της Ουχάν) και εκείνων που είχαν νοσήσει το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2021 (στέλεχος Άλφα) αποκάλυψε ότι, όταν επικρατούσε η Άλφα παραλλαγή του κορωνοϊού η συχνότητα της μυαλγίας, της αϋπνίας, της εγκεφαλικής σύγχυσης και του άγχους/κατάθλιψης ήταν σημαντικά υψηλότερη στις περιπτώσεις μακράς Covid, ενώ η ανοσμία, η δυσφαγία και η εξασθενημένη ακοή ήταν λιγότερο συχνά.

ygeiamou.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X