ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καρκίνος: Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει κατά πόσον οι ασθενείς υποτροπιάζουν

Ένα νέο τεστ αίματος για την ανίχνευση του καρκίνου, που είναι δέκα φορές πιο ευαίσθητο από την υφιστάμενη τεχνολογία ανέπτυξαν επιστήμονες του Κέμπριτζ.

Με την ανακάλυψή τους ανοίγει πιθανώς ο δρόμος για διαγνωστικά τεστ που θα διεξάγονται στο σπίτι και θα μπορούν να ανιχνεύουν κατά πόσον ασθενείς του καρκίνου υποτροπιάζουν.

Επαναστατικό τεστ αίματος για τον καρκίνο

Οι ερευνητές ανέπτυξαν το τεστ αυτό χρησιμοποιώντας εξατομικευμένο γενετικό έλεγχο όγκων ασθενών, ώστε να ερευνούν δείγματα αίματος για εκατοντάδες γενετικές μεταλλάξεις στο DNA όγκων, που απελευθερώθηκαν από καρκινικά κύτταρα στο κυκλοφορικό. Η τεχνική αυτή είναι τόσο ευαίσθητη , ώστε σε ορισμένες περιπτώσεις επέτρεψε στους ειδικούς να εντοπίσουν ένα μεμονωμένο μόριο μεταλλαγμένου DΝΑ ανάμεσα σε εκατομμύρια στοιχεία DNA.

Kι όπως λένε, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαγνωστικών εξετάσεων που θα καθορίζουν με περισσότερη ακρίβεια κατά πόσον ένας καρκινοπαθής ενδέχεται να υποτροπιάσει μετά την υποβολή του σε θεραπεία.

«Υποβάλλονται σε κλινικές δοκιμές εξατομικευμένα τεστ, που μπορούν να ανιχνεύσουν αν είναι ακόμη παρών κάποιος καρκίνος, ή να τον εντοπίσουν σε αρχικό στάδιο εφόσον επιστρέφει. Αν και απέχουμε ίσως μερικά χρόνια ακόμη από την ευρεία χρήση τους, η έρευνά μας δείχνει τι μπορούμε να πετύχουμε όταν προωθούμε επιθετικά τέτοιες προσεγγίσεις.

Προς το παρόν είμαστε σε πειραματικό στάδιο, αλλά η τεχνολογία αυτή προχωρά γρήγορα και στο εγγύς μέλλον τεστ με τέτοια ευαισθησία θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά για τους ασθενείς«, δήλωσε ο Νίτζαν Ρόζενφελτ, επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο του Κέμπριτζ .
 

Πηγή :iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X