ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό

Πόσο επικίνδυνος είναι ο 2019n-CoV;

O νέος κορωνοϊός, 2019n-CoV, εντοπίστηκε στην κινεζική πόλη Ουχάν. Ο ιός προσβάλει το αναπνευστικό και προκαλεί λοίμωξη με σοβαρότητα που ποικίλλει.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας γνωστοποίησε σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αυξήθηκε σε 213 σε όλη τη χώρα.

Σας παρουσιάζουμε έξι πράγματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για τον νέο κορωνοϊό

Τι είναι οι κορωνοϊοί;

Είναι μια ομάδα ιών οι οποίοι προκαλούν συνήθως ήπια ως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ενώ τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Δηλαδή καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πυρετός. Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερη λοίμωξη βρογχίτιδα ή πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο. Ονομάστηκαν έτσι από το σχήμα τους που θυμίζουν κορώνα.

Ποια η είναι η ταυτότητα του νέου κορωνοϊού;

O νέος κορωνοϊός, εντοπίστηκε στις αρχές του έτους στην κινεζική πόλη Ουχάν. Το 15- 20% των προσβληθέντων εκτιμάται ότι θα χρειαστούν νοσηλεία. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 2 μέχρι 5 ενώ άλλοτε μέχρι 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο 2019n-CoV;

Πολλά δεν γνωρίζουμε ακόμα για τον ιό, αφού η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η εμπειρία που έχουμε όμως από άλλους «συγγενείς» ιούς είναι πολύτιμη. Το σύστημα επιτήρησης που δημιουργήθηκε στην Κίνα μετά τον SARS, ήταν εκείνο που βοήθησε στην έγκαιρη ανίχνευση της νέας επιδημίας. Ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά η θνητότητά του είναι χαμηλή: δεν ξεπερνά το 4%. Στην πραγματικότητα ίσως είναι πολύ πιο χαμηλή, αφού πολλοί ασθενείς με ήπια συμπτώματα ενδεχομένως δεν απευθύνθηκαν στις υγειονομικές αρχές και συνεπώς δεν έχουν καταμετρηθεί. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 1,4 – 2,5 ασθενείς. Σημειωτέον ότι στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα. Σε αντίθεση με τη γρίπη, για τον 2019-nCoV δεν υπάρχει εμβόλιο κι αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νοσήματα να προστατευθούν.

Πώς μεταδίδεται;

Μέσω του αέρα από άτομο που έχει προσβληθεί (σταγονίδια βήχα ή φτερνίσματος) ή μολυσμένων επιφανειών (τις οποίες αγγίζουμε και στη συνέχεια βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα ή στη μύτη, εισάγοντας τον ιό στον οργανισμό μας). Το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν το σενάριο μετάδοσης του κορωνοϊός μέσω εισαγόμενων προϊόντων ή δεμάτων, αφού ο ιός επιβιώνει σε επιφάνειες για μόνο λίγες ώρες.

Υπάρχει θεραπεία;

Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και βασίζεται κυρίως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Διαβάστε τα μέτρα πρόληψης στο must

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση