ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χειροκροτήστε τον!

Το χρονικό της παρουσίας του Ερικ τεν Χαχ στον πάγκο της Γιουνάιτεντ και οι κινήσεις του που ξύπνησαν τον κοιμώμενο γίγαντα

Ανδρέας Βιολάρης

Ανδρέας Βιολάρης

«Σιγά το τρόπαιο. Πανηγυρίζουν λες και πήραν το Champions League» ήταν ένα από τα χιλιάδες σχόλια των απανταχού... haters της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά την κατάκτηση του Λιγκ Καπ την περασμένη Κυριακή (26/2). Η αλήθεια είναι πως το Carabao Cup είναι το λιγότερο σημαντικό τρόπαιο για ένα σύλλογος όπως η Γιουνάιτεντ και οι πανηγυρισμοί ήταν έντονοι πέραν του δέοντος. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια...

Στην πραγματικότητα οι «κόκκινοι διάβολοι» πέτυχαν κάτι περισσότερο από την κατάκτηση ενός «ασήμαντου» τίτλου. Η επιτυχία της περασμένης Κυριακής μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο σημαντική, να αποτελέσει ορόσημο και την αρχή για άλλα, μεγαλύτερα πράγματα.

Ο πρώτος τίτλος του Έρικ τεν Χαχ στα αγγλικά γήπεδα είναι πλέον το νέο σημείο αναφοράς για το σύλλογο. Όπως ήταν για έξι χρόνια τα δύο τρόπαια του 2017, υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο. Το Λιγκ Καπ ήταν το πρώτο από τα συνολικά ένδεκα τρόπαια που κατέκτησε ο “Special One” στο «Μεγάλο Νησί», το 2005 ως προπονητής της Τσέλσι. Το ίδιο συνέβη και με τον Γκουαρδιόλα. Ο Καταλανός οδήγησε την Σίτι στην κατάκτηση του συγκεκριμένου τίτλου το 2018, πριν ακολουθήσουν ακόμα εννέα τα επόμενα τέσσερα χρόνια! Δεν λέω ότι ο Έρικ τεν Χαχ θα κατακτήσει τα ίδια, λιγότερα ή περισσότερα τρόπαια στην Αγγλία. Αυτό θα το δείξει το μέλλον. Δεν θα έπρεπε όμως να υποτιμάται τόσο πολύ η επιτυχία της περασμένης Κυριακής.

Τη δεδομένη στιγμή τα πάντα μοιάζουν ιδανικά. Οι «κόκκινοι διάβολοι» βρήκαν την φόρμουλα, πετάνε από επιτυχία σε επιτυχία και διεκδικούν τέσσερις τίτλους. Έχει όμως σημασία να θυμηθούμε πως ήταν η κατάσταση στο ξεκίνημα της σεζόν, πως εξελίχθηκε και πως φτάσαμε στην κατάκτηση του Carabao Cup. Γιατί μόνο τότε θα αντιληφθούμε την πραγματική αξία της δουλειάς που έκανε τους προηγούμενους 7-8 μήνες ο Ολλανδός.

Τιμωρία... 13.8 χιλιομέτρων!
Ο Τεν Χαχ είχε δύσκολη αρχή και στον Άγιαξ. Στο ξεκίνημα αμφισβητήθηκε για την προσέγγιση και τις τακτικές του, όχι απλά στα παιχνίδια, αλλά και στις προπονήσεις (ακόμα και από τους ίδιους τους παίκτες του, όπως γράφτηκε τότε στον ολλανδικό Τύπο)! Το ξεκίνημα στο Μάντσεστερ δεν ήταν απλά δύσκολο, αλλά εφιαλτικό. Στο ντεμπούτο του ηττήθηκε στο «Ολντ Τράφορντ» από την Μπράιτον, ενώ ακολούθησε ο απόλυτος διασυρμός στο «Brentford Community Stadium», όπου η Γιουνάιτεντ σκορπίστηκε με 4-0, δεχόμενη όλα τα γκολ στο πρώτο ημίχρονο!

Με το τέλος του αγώνα ο Ολλανδός τεχνικός ενημέρωνε τους παίκτες του πως ακυρώνεται το ρεπό της επόμενης μέρας και άπαντες να δώσουν το παρών τους στο προπονητικό κέντρο. Στο Κάρινγκτον, αντί για προπόνηση ο Έρικ τεν Χαχ έδωσε εντολή να τρέξουν 13,8 χιλιόμετρα. Όσα και τα χιλιόμετρα που έτρεξαν περισσότερο οι ποδοσφαιριστές της Μπρέτφορντ το προηγούμενο βράδυ! Με αυτό τον τρόπο ο 53χρονος προπονητής έστελνε ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα προς όλους. Από τον 37χρονο Κριστιάνο Ρονάλντο, μέχρι τον 17χρονο Γκαρνάτσιο. Με αυτή την κίνηση έστειλε το μήνυμα πως τέτοιες εμφανίσεις και αποτελέσματα δεν είναι ανεκτά. Ταυτόχρονα, ανέλαβε και ο ίδιος το μερίδιο ευθύνης του αναλογούσε, τρέχοντας μαζί με τους παίκτες του τα 18,3 χιλ!

Το «αγκάθι» CR7
Το μήνυμα ελήφθη από τους ποδοσφαιριστές. Πέντε μέρες αργότερα κέρδισαν την Λίβερπουλ και ακολούθησαν τέσσερις σερί νίκες, πριν έρθει η ανώμαλη προσγείωση στο ντέρμπι του Μάντσεστερ, όπου ηττήθηκε με το βαρύ και ασήκωτο 6-3. Στον απόηχο του αγώνα στο «Έτιχαντ», πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις το σίριαλ Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος δεν έπαιξε καθόλου εκείνη τη μέρα με τον Τεν Χαχ να δηλώνει πως δεν τον χρησιμοποίησε ως αλλαγή από σεβασμό και για να τον προστατεύσει.

Τι ακολούθησε; Η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του CR7. Ο Ολλανδός σιγουρεύτηκε πως ο Κριστιάνο είναι ένα από τα αγκάθια που καθυστερούσαν την εξέλιξη της ομάδας, αλλά και κάποιων ποδοσφαιριστών σε ατομικό επίπεδο. Λίγες μέρες αργότερα ο Ρονάλντο σηκώθηκε και έφυγε από το ημίχρονο του αγώνα με Τότεναμ, ο προπονητής του τον τιμώρησε με αποκλεισμό από το επόμενο παιχνίδι και ένα μήνα μετά είχαμε την ανακοίνωση αποδέσμευσης του.

Αυτή ήταν η πιο θαρραλέα απόφαση που κλήθηκε να πάρει ο Έρικ τεν Χαχ στον πρώτο χρόνο παρουσίας του στον πάγκο της Μαν Γιουνάιτεντ. Χρειάστηκε όμως να κάνει κι άλλες κινήσεις, να πάρει αποφάσεις λιγότερο δύσκολες ή «εκκωφαντικές», αλλά εξίσου σημαντικές. Χρειάστηκε να κάνει ειδική διαχείριση σε αρκετούς ποδοσφαιριστές, βοηθώντας τους να πάρουν το παιχνίδι τους στο επόμενο επίπεδο.

Η ειδική διαχείριση των παικτών του
πως για παράδειγμα ο Μάρκους Ράσφορντ. Για να φτάσει στο σημείο να είναι στη φόρμα της ζωής του και να καταγράφει το ένα ρεκόρ σκοραρίσματος μετά το άλλο, χρειάστηκε να του μιλήσει, να του εξηγήσει, να τον τιμωρήσει (για κάποιες συμπεριφορές ή γιατί δεν πήγε σε μια προπόνηση επειδή αποκοιμήθηκε). Τα ίδια και χειρότερα έκανε και ο Γκαρνάτσιο. Στα 17 του χρόνια είχε το θράσος να πηγαίνει αργοπορημένα σε προπονήσεις, σε ομαδικές συναντήσεις και γενικά να σπάει κανόνες και εσωτερικούς κανονισμούς σε ένα σύλλογο όπως η Γιουνάιτεντ!.

Ειδική μεταχείριση έκανε και με τον Τζάντο Σάντσο. Κατά τη διάρκεια της διακοπής του Μουντιάλ και σε μια περίοδο όπου οι συμπαίκτες του ήταν διακοπές και ακολούθως ταξίδεψαν στην Ισπανία για μίνι προετοιμασία, ο Τεν Χαχ τον έστειλε για ένα δίμηνο στην Ολλανδία για να δουλέψει μαζί με γυμναστές, ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες με στόχο να επανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα φυσικής και πνευματικής κατάστασης. Και η αλήθεια είναι πως μετά την επανέναρξη παρουσιάζεται πολύ διαφορετικός, αγωνιστικά και ψυχολογικά. Για πολλούς η απόφαση να δώσει στον αρχηγό Χάρι Μαγκουάιαρ μόνιμη θέση στον πάγκο ήταν εύκολη και αυτονόητη. Ωστόσο, δεν το έκανε κανείς από τους προηγούμενους προπονητές. Οι πιο πάνω ήταν μερικές από τις μικρές ή μεγάλες κινήσεις/αποφάσεις του Έρικ τεν Χαχ, οι οποίες οδήγησαν την Γιουνάιτεντ στο σημείο που είναι σήμερα.

Στον 53χρονο τεχνικό πιστώνεται και σημαντική ενίσχυση που έγινε το προηγούμενο καλοκαίρι. Ναι, είχε να διαχειριστεί ένα τεράστιο μπάτζετ για να φέρει παίκτες. Το πρόσφατο παρελθόν όμως μας δίδαξε πως τα λεφτά από μόνα τους δεν έφεραν την επιτυχία στο σύλλογο του Μάντσεστερ. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στους Καζεμίρο και Μαρτίνες, το «6άρι» και «4άρι» αντίστοιχα που έψαχνε εδώ και χρόνια η Γιουνάιτεντ. Αξιοπρόσεκτη και καθοριστική ήταν η σημαντική βελτίωση που παρουσίασαν πολλοί παίκτες όπως Ρασφορντ, Φρεντ, Λουκ Σιο και πιο πρόσφατα Βαν-Μπισάκα και Σάντσο.

Αυτό που απομένει να δούμε είναι κατά πόσο θα υπάρξει και η απαιτούμενη συνέχεια, για να φτάσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα επίπεδα που απαιτούνται για να μπορεί να διεκδικήσει ξανά τα κορυφαία τρόπαια στην Αγγλία και την Ευρώπη. Το μόνο σίγουρο είναι πως το πρώτο δείγμα από τον Τεν Χαχ είναι άκρως ενθαρρυντικά και ξαναγέννησε την ελπίδα για τα εκατομμύρια φίλων των «κόκκινων διάβολων» σε όλο τον πλανήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πρεσάρισμα: Τελευταία Ενημέρωση

Ούτε τώρα θα παραιτηθεί;

Ούτε τώρα θα παραιτηθεί;

Ο Αθλητικός Δικαστής έμεινε ξανά εκτεθειμένος, επαναφέροντας στο προσκήνιο εύλογα ερωτήματα για το πως σκέφτεται και πως ...
Ανδρέας Βιολάρης
 |  ΠΡΕΣΑΡΙΣΜΑ
Αν ούτε τώρα, πότε;

Αν ούτε τώρα, πότε;

Οι συνθήκες μοιάζουν ιδανικές για να τιμωρηθούν φυσικά πρόσωπα για στημένους αγώνες και διαφθορά στην κυπριακή διαιτησία
Ανδρέας Βιολάρης
 |  ΠΡΕΣΑΡΙΣΜΑ
Κύριε Κούμα, όλα καλά;

Κύριε Κούμα, όλα καλά;

Η απόλυτη σιωπή της ΚΟΠ μπορεί να ερμηνευτεί σαν συνενοχή ή ανικανότητα να πατάξει τα «εγκλήματα» για τα οποία κατηγορείται ...
Ανδρέας Βιολάρης
 |  ΠΡΕΣΑΡΙΣΜΑ
Εφτάψυχος!

Εφτάψυχος!

Όπως και οι... γατίσιες ψυχές, οι ευκαιρίες δεν είναι ανεξάντλητες. Και ο Σωφρόνης έχει ήδη σπαταλήσει κάποιες από αυτές. ...
Ανδρέας Βιολάρης
 |  ΠΡΕΣΑΡΙΣΜΑ