ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

De Ζαβού: Ο κόσμος φταίει… όντως

Χρήστος Ζαβός

Χρήστος Ζαβός

Είναι να απορεί κανείς για το θράσος κάποιων υπευθύνων, αλλά ας μην πούμε περισσότερα γι’ αυτό. Άλλωστε δεν έχει σημασία, αλλά καμιά φορά αναρωτιέσαι που το βρίσκουν τόσο. Από που πηγάζει; Έχουν πάντως να λένε ότι η εξουσία αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό για να αποκτά κανείς τέτοια θρασύτητα.

Η έννοια της αυτοκριτικής, μοιάζει να είναι για μερικούς όπως για τους Εσκιμώους ο καύσωνας ή το αγρινό στο Σταυρό της Ψώκας.

Το έχουμε πλέον συνηθίσει και γι’ αυτό φταίει ο κόσμος και μόνο ο κόσμος. Γιατί άμα απαιτούσε τον καταμερισμό ευθύνης του καθενός, ενδεχομένως να μην έβγαζαν κάποιοι τη γλώσσα τους περίπατο.

Όπως και να έχει. Για ακόμη φορά φέτος γίναμε μάρτυρες ενός μπάχαλου μέσα από το οποίο ο κόσμος ταλαιπωρήθηκε. Και ταλαιπωρήθηκε ακριβώς γιατί οι αρμόδιοι εδώ και μήνες δεν έχουν προβεί στην οποιαδήποτε ενέργεια που θα τους απαλλάξει από την ταλαιπωρία.

Δεν φτάνει ο συνωστισμός και η τριτοκοσμική κατάσταση που αντιμετωπίζουν, η «ελίτ» των ανεύθυνο-υπευθύνων καταλογίζει και έλλειψη παιδείας στο κοινό, που δεν λέει να καταλάβει και να συμπορευτεί μάλλον με την ανικανότητα της.

Μας παρουσιάζουν λίγο πολύ ως έγκλημα τη σκέψη να επισκεφθεί κανείς το γήπεδο, λίγη μόλις ώρα πριν από την έναρξη του παιγνιδιού.

«Από τον Αύγουστο σας λέμε να κάνετε κάρτες και εσείς τρέχετε την τελευταία ώρα, να μπείτε στο γήπεδο» σκέφτεται ο «υπεύθυνος» έχοντας πίσω στο μυαλό του τη λέξη που λίγο πολύ ενστερνιζόμαστε πια όλοι... «ττοππουζοκυπραίοι».

Το γεγονός ότι ακόμη και κόσμος που επέλεξε να δει το ματς της εθνικής με το Βέλγιο, ταλαιπωρήθηκε έχοντας ήδη εκδώσει την «κάρτα» του δεν μοιάζει και πολύ ενδιαφέρον γι’ αυτούς.

Και στην τελική αναρωτιέμαι. Έχει ή δεν έχει δικαίωμα ο καθένας να πηγαίνει γήπεδο όποτε θέλει; Γιατί δηλαδή σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης ο κόσμος γεμίζει το γήπεδο δέκα λεπτά πριν από την έναρξη του ματς;

Αναρωτιέμαι επίσης, είναι ή δεν είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν τις απαραίτητες υποδομές για την έκδοση της κάρτας ή την έκδοση εισιτηρίων με κάρτα;

Και καλά στις αρχές, τον Αύγουστο οπότε και η κάρτα οπαδού εμφανίστηκε στη ζωή μας. Πέρασαν όμως τόσοι μήνες, έχουν οι ίδιοι ποτέ αξιολογήσει την εξέλιξη τους ή επαναπαύονται στο πόσο «ττοπουζοκυπραίοι» είμαστε;

Και αν όντως είμαστε τέτοιοι, ως αρμόδιοι που καλοπληρώνονται και λαμβάνουν αποφάσεις δεν οφείλουν να πάρουν κάποια μετρα,  προκειμένου να βοηθηθεί ο κόσμος; Τις αποφάσεις τους τις παίρνουν με βάση τη γερμανική παιδεία ή τη γαλλική;  Μήπως αυτοί δεν είναι καθόλου «ττοπουζοκυπραίοι» και έχουν έρθει από τα Παρίσια;

Ας πουν ρε παιδί μου, ότι την μέρα διεξαγωγής των ματς δεν θα εκδίδεται κάρτα, προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία. Το να καλούν τον κόσμο να πάει στο γήπεδο και μετά να τον προσβάλουν ως ανίκανο ή τριτοκοσμικό, πάει πολύ.

Δηλαδή τι έχουν κάνει για τον κόσμο τα τελευταία χρόνια; Έχουν μήπως ποτέ θέσει ως προτεραιότητα την ικανοποίηση του κοινού και την δημιουργία σύγχρονων συνθηκών που θα καταστήσουν την επίσκεψη του οπαδού στο γήπεδο, πολιτισμένη;

Ο κόσμος φταίει και φυσικά φταίει. Εδώ καλά, καλά του έχουν αφαιρέσει μια από τις κυριότερες εκφράσεις ψυχαγωγίας που είχε ανέκαθεν και το αντιμετωπίζει εντελώς παθητικά. Επιλέγει τον καναπέ και  άμα αποφασίσει να πάει, έρχεται αντιμέτωπος με την ανικανότητα ακούγοντας και τα εξ αμάξης από τον όποιο θεωρεί τον εαυτό του άμοιρο ευθυνών.

Μιλάμε για το ΓΣΠ. Και καλά το σημαντικότερο γήπεδο του νησιού. Το οποίο ΓΣΠ αποδείχθηκε εκ των γεγονότων, ανίκανο να φιλοξενήσει τον κόσμο που επιθυμούσε να δει ένα σημαντικό ματς.

Είναι καιρός πια, κάποιοι να κοιταχτούν στον καθρέφτη. Σε άλλες χώρες, που καμιά φορά μας τις φέρουν ως παράδειγμα, θα είχαν πάει στο σπίτι τους. Αν όχι από μόνοι τους θα τους είχαν στείλει οι φίλαθλοι. Και είναι ακριβώς πάνω σ’ αυτό που ευθύνεται ο κόσμος…

De Ζαβού: Τελευταία Ενημέρωση

X