ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Με χώρισε μέσα από το facebook!»

Η τεχνολογία και στον χωρισμό

Σήμερα ο χωρισμός μέσα από τα social media αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Ο παλιός πατροπαράδοτος τρόπος πρόσωπο με πρόσωπο: "Θέλω να σου μιλήσω…, δεν μπορούμε να είμαστε άλλο μαζί, …ο λόγος είναι ότι …", φαίνεται να εξαφανίζεται σιγά σιγά, καθώς ένας άλλος πιο καινούργιος και διαφορετικός τρόπος έχει έρθει και έχει πάρει τη θέση του: "Με χώρισε μέσα από το facebook" ακούμε συχνά. Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία έχει εισβάλλει και στα θέματα …χωρισμού! Φαίνεται ότι έχει γίνει ο σύγχρονος τρόπος, "είναι της μόδας" θα έλεγαν κάποιοι…

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πόσες ιστοσελίδες παρέχουν ακόμη και ιδέες για το τι να γράψει κάποιος, μάλιστα, έχουν κάνει την εμφάνισή τους και πιο εξειδικευμένες σελίδες που αναλαμβάνουν να στείλουν εκ μέρους σου ένα ηχογραφημένο mail χωρισμού ή μια e-κάρτα, προβάλλοντας πόσο εύκολο είναι να χωρίσει κανείς! Ας μην μιλήσουμε βέβαια για το πόσα blogs υπάρχουν από άτομα που τους έχει συμβεί και συζητάνε το θέμα!

Ακόμα και διάσημοι επιλέγουν να χωρίσουν όχι πρόσωπο με πρόσωπο αλλά μέσα από ένα απλό μήνυμα, αποφεύγοντας την επαφή με το ταίρι τους! Η Katy Perry αποκάλυψε για τον πρώην σύζυγό της ηθοποιό Russell Brand πως εκείνος της ζήτησε διαζύγιο μέσω sms: «Απλά ας πούμε ότι δεν έχω μάθει νέα του από τότε που μου έστειλε μήνυμα στο κινητό μου ότι θα υποβάλλει αίτηση διαζυγίου στις 31 Δεκεμβρίου 2011». Ο John Mayer παραδέχτηκε ότι ‘’Η τεχνολογία χάλασε όντως μια σχέση μου αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο’’ καθώς χώρισε την Jennifer Aniston μέσω γραπτού μηνύματος, τον οποίο υπήρχαν φήμες πως μια σύντροφος του τον χώρισε επειδή είχε εξάρτηση από το Twitter. Ο Adam Levine που χαρακτηρίστηκε ως ο πιο σέξι άντρας του 2013, σύμφωνα με το περιοδικό People, χώρισε την Jessica Simpson με ένα γραπτό μήνυμα που ανέφερε ‘’Πολύ απασχολημένος, χρειάζομαι χώρο’’.

Παλαιότερη έρευνα στην Αγγλία (2004) υποστήριξε ότι το 20% χρησιμοποιεί το sms για να χωρίσει, ενώ στην Αμερική (2006) το ποσοστό ανέρχεται στο 11%. Άλλη έρευνα όπου συμμετείχαν περίπου 2.700 άτομα και από τα δύο φύλα, ηλικίας 18 - 30 ετών και που χώρισαν το τελευταίο χρόνο, απάντησαν σε ερωτήσεις γύρω από τον τρόπο που τερματίστηκε η σχέση τους. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα, οι πιο δημοφιλείς τρόποι χωρισμού είναι: sms 25%, social media 20%, πρόσωπο με πρόσωπο 18%, τηλέφωνο 15%, e-mail 11%.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περίπου ο 1 στους 2 (56%) χώρισε μέσα από τα social media, στέλνοντας απλά ένα e-mail ή ένα sms στο κινητό. Μάλιστα, στο 55% φάνηκε "λιγότερο περίεργος" ο συγκεκριμένος τρόπος για να βάλουν τέλος στη σχέση τους. Το 58% από εκείνους που επέλεξαν ως τρόπο χωρισμού το e-mail, όπως είπε το έκανε επειδή ήταν πιο εύκολο να γράψει και να αναλύσει τους λόγους που θέλησε να φύγει μακριά από τη συγκεκριμένη σχέση. Στα ίδια άτομα όταν έγινε η ερώτηση, πως θα ένιωθαν οι ίδιοι αν τους χώριζαν μέσα από ένα απλό μήνυμα, το 73% παραδέχθηκε ότι θα το ενοχλούσε πολύ! Επίσης, το 61%, παραδέχτηκε πως την στιγμή που τους παράτησαν, ταυτόχρονα είτε μπλόκαραν το λογαριασμό του πρώην τους στα social media είτε διέγραψαν το τηλέφωνό του από το κινητό τους.

Το "γιατί", μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό μέσα από μία ακόμη έρευνα από το πανεπιστημίου Brunel, που έδειξε ότι το να παραμείνει φίλος κάποιος με τον πρώην σύντροφό του στο Facebook, είναι σαν να τον έχει ακόμη μέσα στη ζωή του, καθώς ο πρώην εξακολουθεί και μαθαίνει πως λειτουργεί στην καθημερινότητά του, που πάει, με ποιους βρίσκεται, αν είναι σε νέα σχέση…, όπως δηλώνουν και οι ερευνητές: «Το Facebook σου δίνει ένα ανοιχτό παράθυρο στην ζωή του πρώην σου».

Διατηρώντας κρυφή επαφή με τον πρώην…

Έχει φανεί, αλλά είναι επίσης εύκολα κατανοητό, πως το να κρατάς επαφή και να παρακολουθείς τον πρώην μέσα από τα social media, λειτουργεί σαν παγίδα αφού δεν αφήνεις τον εαυτό σου να πάει παρακάτω, να συνεχίσεις την πορεία σου, καθώς νιώθεις με αυτό τον τρόπο ότι εξακολουθείς και παραμένεις στη ζωή του μαθαίνοντας ότι κάνει! Σε κρατάει συνδεδεμένο μαζί του μέσα σε μία σχέση του παρελθόντος, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι αυτή η σχέση εξακολουθεί και υπάρχει.

Συχνά ακούμε από ζευγάρια (στην ατομική τους ώρα βέβαια) ότι ακόμη ο ένας από τους δύο εξακολουθεί και "παρακολουθεί" τον πρώην του μέσα από τα social media, τον συγκρίνει με τον τωρινό σύντροφο, ενώ λειτουργεί σαν να έχει παράλληλη σχέση μαζί του, είτε πραγματική είτε εν αγνοία του! Γενικότερα θα λέγαμε ότι η διατήρηση της κρυφής επαφής με τον πρώην σύντροφο μέσω του Facebook, έχει αρνητικές συνέπειες.

Διαζύγια και Facebook

Αν και δεν έχουν γίνει επίσημες έρευνες, σήμερα το Facebook φαίνεται ότι ευθύνεται για την ανακοίνωση των διαζυγίων στο 20%, σύμφωνα με ανακοινώσεις από νομικές εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, μία on-line νομική εταιρεία στη Βρετανία που ασχολείται με τα διαζύγια, έστειλε ένα δελτίο τύπου δηλώνοντας ότι το Facebook αναφέρεται σε 1 - 5 αιτήσεις διαζυγίου. H Αμερικανική Ακαδημία των δικηγόρων που ασχολούνται με τα διαζύγια, ρώτησε 1.600 μέλη της καταλήγοντας στο ότι το 81% των κορυφαίων δικηγόρων διαζυγίου της χάρας έχει παρατηρήσει αύξηση των υποθέσεων με τη χρήση αποδεικτικών στοιχείων κοινωνικής δικτύωσης στη διάρκεια των τελευταίων 5 χρόνων. Πρόκειται όχι για έρευνα αλλά για μία απλή παρατήρηση από τα 1600 μέλη!

Είναι πραγματικότητα ότι αρκετοί παντρεμένοι άνθρωποι σήμερα που βρίσκονται σε "κρίση ηλικίας", έχουν βαρεθεί στο γάμο τους ή απλά θέλουν να αισθανθούν περισσότερο ελκυστικοί και γοητευτικοί ή ακόμα και να ξαναβρεθούν με μια παλιά τους αγάπη να θυμηθούν "τα παλιά". Έτσι, συνάπτουν σχέσεις - πραγματικές ή μη - μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ασφαλώς δεν είναι τα social media αυτά που προκαλούν τον χωρισμό μίας σχέσης ή ενός γάμου αν οι δύο σύντροφοι νιώθουν καλά μεταξύ τους. Σίγουρα όμως, μπορεί να υπονομεύσει μία σχέση που δεν "πατάει" τόσο καλά. Είναι αυτό που υποστηρίζουμε γενικότερα, πως όταν το ζευγάρι αφήνει την πόρτα της σχέσης του ανοιχτή, τότε ο αέρας του Facebook μπορεί να την ανοίξει διάπλατα και από δύο που αποτελούσαν τη σχέση ξαφνικά να αυξάνονται με την προσθήκη τρίτων προσώπων (και δεν εννοούμε τα παιδιά!)…

 

Πηγή: must.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Viral: Τελευταία Ενημέρωση

X