ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παραχώρηση επιδόματος σε όλες τις κατηγορίες παθόντων της Τουρκικής εισβολής

Η απόφαση του Υπ. Συμβουλίου

ΚΥΠΕ

Παραχώρηση επιδόματος σε όλες τις κατηγορίες παθόντων της Τουρκικής εισβολής αποφάσισε στη συνεδρίασή του την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος, σημείωσε ότι στις 14 Ιουλίου το Υπουργικό Συμβουλίου είχε αποφασίσει την παραχώρηση επιδόματος προς τους αιχμαλώτους και παθόντες της Τουρκικής εισβολής. «Είχε εντοπιστεί τότε ότι ορισμένες κατηγορίες συμπολιτών μας είχαν παραληφθεί, και όπως είχα δηλώσει, το θέμα θα εσυζητείτο ξανά στο Υπουργικό Συμβούλιο για να καλύψουμε και άλλες κατηγορίες παθόντων», ανέφερε.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την Τρίτη την παραχώρηση επιδόματος σε όλες τις κατηγορίες παθόντων. Συγκεκριμένα, στους αιχμάλωτους της τουρκικής εισβολής είχε παραχωρηθεί επίδομα σε όσους έπαιρναν το τιμητικό επίδομα και τώρα αυτό επεκτείνεται σε όλους τους αιχμαλώτους. Αντίστοιχα, στους μη στρατεύσιμους και άμαχους αιχμαλώτους είχε παραχωρηθεί και πάλι επίδομα σε όσους έπαιρναν το τιμητικό επίδομα και τώρα επεκτείνεται σε όλους ανεξαιρέτως. Επίσης, οι παθόντες ανάπηροι δικαιούνται και αυτοί του συγκεκριμένου επιδόματος, πρόσθεσε ο κ. Κούσιος.

Περαιτέρω, στην απόφαση περιλαμβάνονται και οι παθούσες κατά την Τουρκική εισβολή γυναίκες. «Πρέπει να πω ότι πέραν του συγκεκριμένου επιδόματος, οι παθούσες κατά την Τουρκική εισβολή λαμβάνουν, με απόφαση αυτής της κυβέρνησης, από το 2016 και άλλο ειδικό επίδομα», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι από το 2016-2017 παρέχεται επίδομα φροντίδας σε αιχμαλώτους του 1974 και τους εξαρτωμένους τους, ενώ παρέχεται φροντίδα και σε χήρες πεσόντων, συζύγους εξαφανισθέντων, γονείς πεσόντων και εξαφανισθέντων. Αυτό περιλαμβάνει και την περίοδο της ΕΟΚΑ, ανάπηρους μαχητές της ΕΟΚΑ, πεσόντες του 1963-'64 και πολίτες ανάπηρους του 1963-΄64, πρόσθεσε.

Επιπλέον, αποφασίστηκε όπως δοθεί επίδομα και στους ανάπηρους μαχητές της ΕΟΚΑ, πεσόντες του '63-'64, πολίτες που είχαν τραυματιστεί ή καταστεί ανάπηροι το '63-'64, αντιστασιακοί κατά το Πραξικόπημα και κάποιες άλλες ειδικές περιπτώσεις.

Επίσης, με μια άλλη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αυξάνονται τα επιδόματα ενισχύσεων σε οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες. Μέχρι σήμερα το ποσό ήταν €10.000 και αυξάνεται σε €15.000, ενώ για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, το ποσό αυξάνεται σε €20.000, από €15.000 που ήταν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας.

«Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο να εγκρίνει όλες τις κατηγορίες, όπως είχα δηλώσει ότι θα προσπαθήσουμε να τους καλύψουμε όλους ανεξάρτητα», ανέφερε ο κ. Κούσιος, προσθέτοντας ότι «δεν είναι μόνο αυτά τα επιδόματα που λαμβάνουν οι συμπολίτες μας ανάπηροι ή παθόντες κατά την τουρκική εισβολή. Υπάρχει ειδικό μηνιαίο χορήγημα σε χήρες πεσόντων και συζύγους εξαφανισθέντων και υπάρχει χορήγημα βαριάς αναπηρίας, ενώ υπάρχουν και έκτακτα επιδόματα, όπως το επίδομα προικοδότησης και το επίδομα για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών».

«Με αυτή λοιπόν την απόφαση, όλες ανεξαίρετα οι κατηγορίες πεσόντων, παθόντων, αναπήρων, παθουσών γυναικών, καλύπτονται πλήρως με το νέο επίδομα», σημείωσε.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X