ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Ουσιαστική και συμβολική η συνάντηση ΠτΔ - Πάπα»

Ο Κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «εξ αφορμής της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρώμη κρίθηκε πολύ σημαντική αυτή η συνάντηση, η ΕΝΙ δραστηριοποιείται σε πολλά τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ».

ΚΥΠΕ

Ιδιαίτερης σημασίας τόσο σε ουσιαστικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο, χαρακτήρισε τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πάπα Φραγκίσκο Α’, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Πάπα Φραγκίσκο Α’, στην Αγία Έδρα, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «ήταν μια επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας ιδιαίτερης σημασίας και συμβολισμού και η πρώτη του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά πραγματοποιήθηκε και ενόψει της συμπλήρωσης 50 ετών από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μας, και αυτό είναι ένας συμβολισμός που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήγειρε προς τον Ποντίφικα».

Όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, ενόψει και της περαιτέρω βελτίωσης των ήδη εξαίρετων σχέσεων που έχει η Κύπρος με την Αγία Έδρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με τον Ποντίφικα τις εξελίξεις στην περιοχή μας και τού ανέπτυξε την πρωτοβουλία που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει ως προς τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου. Επίσης, συζήτησε για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, «αλλά και για τις ανησυχίες μας για πιθανή κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή και ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες που η Κύπρος μπορεί να κάνει ως κράτος της περιοχής, και λόγω των εξαιρετικών σχέσεων, που διατηρεί τα τελευταία χρόνια με τα κράτη της περιοχής, ως προς την πιθανή αποκλιμάκωση της κρίσης».

Σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης πως με τον Πάπα Φραγκίσκο συζητήσαν, επίσης, το Μεταναστευτικό, επισημαίνοντας πως η Κύπρος και η Ιταλία ως κράτη πρώτης γραμμής της ΕΕ αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν μεγάλες μεταναστευτικές ροές «και είναι εδώ που είναι κοινές και οι επιδιώξεις μας και οι στόχοι μαζί με την Ιταλία, αλλά και με τον ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας».

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και Πάπας Φραγκίσκος, πρόσθεσε ο κ. Λετυμπιώτης, είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν το Κυπριακό, τις προσπάθειες που καταβάλλει η ε/κ πλευρά ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν διακοπεί και τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για διατήρηση και προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

Κατά τη συνάντηση, δήλωσε ο Εκπρόσωπος, αναφέρθηκε ότι περισσότερα από 500 θρησκευτικά, πολιτιστικά μνημεία στα κατεχόμενα περιλαμβανομένων και μαρωνιτικών εκκλησιών κινδυνεύουν με κατάρρευση, αρκετά έχουν ήδη καταρρεύσει και είναι εδώ που χρειάζεται η περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών των αρμόδιων Τεχνικών Επιτροπών ώστε να μπορέσουν να διαφυλαχθούν αυτά τα ανεπανάληπτα, απαράμιλλου πλούτου θρησκευτικά μνημεία.

 

Συνάντηση ΠτΔ με ΕΝΙ

Ο κ. Λετυμπιώτης αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΕΝΙ που έγινε αργότερα σήμερα στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη Ρώμη.

«Εξ αφορμής της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρώμη κρίθηκε πολύ σημαντική αυτή η συνάντηση, η ΕΝΙ δραστηριοποιείται σε πολλά τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ», είπε και σημείωσε πως «ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου προχωρούν και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει με τον επικεφαλής της εταιρείας το πώς μπορούν να επισπευσθούν ακόμη περισσότερο οι εργασίες της ΕΝΙ ή να παραμείνουν πιστοί στους σχεδιασμούς της Κύπρου».

Επεσήμανε πως ιδιαίτερα μετά την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η εξόρυξη και αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για όλη την ΕΕ στις προσπάθειες ενεργειακής αυτονόμησης της και απεξάρτησης της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η ΕΝΙ έχει τοποθετηθεί ότι χρειάζεται η άδεια της Τουρκίας για να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι γνωστό, έχει τοποθετηθεί η ΕΝΙ και έχει ακολουθήσει τοποθέτηση μετά από αυτή την τοποθέτηση. Είναι γνωστό ότι η ΕΝΙ δραστηριοποιείται σε πολλά τεμάχια και προχωρούν κανονικά οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου. Μέχρι τις αρχές του 2024 αναμένουμε το πώς θα προχωρήσουν οι εργασίες της ΕΝΙ για να μπορέσει να ολοκληρωθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός μας», κατέληξε.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση