ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ευρωεκλογές: Γήπεδο έκαναν το «Φιλοξενία» (Vid, Pics)

Τα βιογραφικά των εκλεκτών του κυπριακού λαού

H «μάχη» των Ευρωεκλογών ολοκληρώθηκε και τα ονόματα των έξι νέων Ευρωβουλευτών είναι γνωστά.

Η ψηφοφορία άρχισε με το άνοιγμα των καλπών στις 7:00 το πρωί, διεκόπη στις 12:00 για ωριαίο διάλειμμα και επανήρχισε στις 13:00 και ολοκληρώθηκε στις 18:00.

Η ανακήρυξη έγινε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στην Λευκωσία, εν μέσω συνθημάτων, κυρίως εκ μέρους των φίλων των δύο μεγάλων κομμάτων, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Ανακήρυξη με διαγωνισμό συνθημάτων

Στα συνθήματα των φίλων του κόμματος της Αριστεράς, «ΑΚΕΛ, ΑΚΕΛ, το κόμμα σου λαέ», «Και τώρα, και πάντα, ΑΚΕΛ, ΑΚΕΛ, ΑΚΕΛ», απάντησαν με το «Σεισμός, σεισμός, Συναγερμός», οι φίλοι του κυβερνώντος κόμματος, που βρέθηκαν στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, για να πανηγυρίσουν για την εκλογή των εκπροσώπων τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογής, Κύπρος Κυπριανού, εκλιπαρούσε για ησυχία προκειμένου να ολοκληρώσει την τελετή ανακήρυξης, κάτι που έγινε τελικά και οι έξι εκλεκτοί του κυπριακού λαού έλαβαν και επίσημα το χρίσμα.

ΔΗΣΥ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ 

Γεννήθηκε το 1963 στο κατεχόμενο Πραστειό Αμμοχώστου.

Απόφοιτος Οικονομικών με Άριστα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και με Μεταπτυχιακό Τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Μέλος της MAKI και της ΝΕΔΗΣΥ από το 1976. Στέλεχος της ΦΠΚ Πρωτοπορία, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Επαρχιακός Γραμματέας ΝΕΔΗΣΥ Αμμοχώστου, 1993 -1996.
Βουλευτής ΔΗΣΥ, 1996 - 2014.

Συμμετέχει στη Διεθνή Αντιπροσωπεία της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθόδοξων Βουλευτών. Εκλέγηκε στη Διεθνή Γραμματεία της Οργάνωσης όπου μαζί με βουλευτές από άλλες χώρες ανέλαβε σημαντικές αποστολές για στήριξη των Ορθόδοξων λαών σε ολόκληρο το κόσμο.

Το 2004 ορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο Ευρωκοινοβούλιο συμμετέχει στις σημαντικές επιτροπές του Προϋπολογισμού και της Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας.
Συμμετέχει στο Προεδρείο της Ομάδας του ΕΛΚ (EPP Group).

Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ από το 2013 και Ευρωβουλευτής από το 2014.

ΛΟΥΚΑΣ ΦΟΥΡΛΑΣ 

Γεννήθηκε το1969 στη Λεμεσό. Απόφοιτος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της ΦΠΚ Πρωτοπορία και Πρόεδρος της ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης.

Παρακολούθησε με υποτροφία το 2006 μαθήματα διερευνητικής δημοσιογραφίας και κάλυψης διεθνών κρίσεων στα πανεπιστήμια Columbia και Georges Wash- ington στις ΗΠΑ.

Εργάστηκε για 23 χρόνια ως πολιτικός συντάκτης, αρχισυντάκτης και παρουσιαστής επικαιρικών εκπομπών και κεντρικών δελτίων ειδήσεων στην κρατική και στην ιδιωτική τηλεόραση, ενώ είχε συνεργασία και με τη Νέα Ελληνική Τηλεόραση.

Για 7 χρόνια παρουσίαζε τη βραβευμένη από το κοινό εκπομπή Έχεις Μέσον η οποία έδινε καθημερινά δημόσιο βήμα στους πολίτες.
Εκπρόσωπος τύπου του υποψηφίου κ. Ιωάννη Κασουλίδη, στις προεδρικές εκλογές του 2008.

Πρεσβευτής φιλανθρωπίας του Ιδρύματος «Ελπίδα» και εμπνευστής της Πρωτοβουλίας «Κολυμπώ με τους ΟΥΚ για τους δικούς μας Μικρούς Ήρωες».

Εκπρόσωπος τύπου της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2017 μέχρι το 2019.

Κατ’ επιλογήν υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ.

ΑΚΕΛ

ΝΙΑΖΙ ΚΙΖΙΛΓΙΟΥΡΕΚ

Ο Niyazi Kızılyürek γεννήθηκε το 1959 στην Ποταμιά. Στις αρχές του 1964, λόγω των διακοινοτικών συγκρούσεων, η οικογένειά του μετοίκησε στον θύλακα της Λουρουτζίνας όπου έζησε ως πρόσφυγας μέχρι το 1974. Μετά το 1974, εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στο χωριό Αργάκι.

Σπούδασε στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βρέμης, όπου εκπόνησε μεταπτυχιακή και διδακτορική διατριβή πάνω στο Κυπριακό Πρόβλημα. Το 1990 αποφοίτησε με τον τίτλο του διδάκτορος και διάκριση Summa Cum Laude.

Από το 1995 διδάσκει στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και βρίσκεται σήμερα στη βαθμίδα του Καθηγητή. Υπηρέτησε ως πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και ως Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Δημοσίευσε περισσότερα από 20 βιβλία σε διάφορες γλώσσες, τα περισσότερα εκ των οποίων πραγματεύονται το Κυπριακό Πρόβλημα.

Πέραν των συγγραμμάτων του σε θέματα Κυπριακής Ιστορίας, Εθνικισμού και Σύγχρονης Τουρκίας, συνέγραψε περισσότερες από 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Πανίκο Χρυσάνθου και μαζί δημιούργησαν το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το Τείχος μας», ενώ μαζί με τον Μιχάλη Θεοδώρου, συνίδρυσαν τον δίγλωσσο (Ελληνικά και Τουρκικά) κυπριακό εκδοτικό οίκο Ετεροτοπία.

Το 1997 απονεμήθηκε στον Niyazi Kızılyürek το βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Abdi İpekçi για το σύνολο των προσπαθειών του με στόχο την ελληνοτουρκική φιλία και την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Το 2006 βραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με τη διάκριση «Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα» για την επιστημονική του προσφορά και τον αγώνα του για την ειρήνη στην Κύπρο. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολιτισμού από το 2015.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 

Ο Γιώργος Κ. Γεωργίου γεννήθηκε το 1963 στη Λευκωσία και κατάγεται από την Αφάνεια και την κατεχόμενη Άσσια. Σήμερα διαμένει στο Μαζωτό. Είναι νυμφευμένος με την Καλομοίρα Ιωάννου και έχουν τρία παιδιά.

Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1983 μέχρι το 1987. Επιμορφώθηκε στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός- φιλόλογος, ΒΔ’, στη Μέση Εκπαίδευση.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στην Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών Αθήνας και στη συνέχεια στην Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών. Διετέλεσε μέλος του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ.

Το 2011 και το 2016 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στην επαρχία Λάρνακας. Είναι μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών, Παιδείας, Γεωργίας και Θεσμών ενώ διετέλεσε μέλος και των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Περιβάλλοντος και Νομικών. Είναι επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Κυπριακής Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου.

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ για τρία χρόνια.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λάρνακας. Εκλέχθηκε ως επικεφαλής και συντονίζει το Επαρχιακό Συμβούλιο της ΕΚΑ Λάρνακας. Συμμετέχει στο Γραφείο Παιδείας και στο Γραφείο Περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

ΔΗΚΟ

KΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ 

Ο Κώστας Μαυρίδης κατάγεται από την επαρχία της κατεχόμενης Κερύνειας. Μετά τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά, σπούδασε στις ΗΠΑ με υποτροφίες σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, Λογιστική, Οικονομικά και Χρηματοοικονομική αντίστοιχα. Δίδαξε σε Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Στην Κύπρο, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ΤΕΠΑΚ. Μεταξύ άλλων, εργάστηκε στον τομέα της διαχείρισης επενδύσεων και στο Υπουργείο Εργασίας.

Το 2004 πρωτοστάτησε στην ανάδειξη προνοιών του Σχεδίου Ανάν που παρείχαν την δυνατότητα παρέμβασης Αγγλίας και Τουρκίας στον θαλάσσιο χώρο νοτίως της Κύπρου με στόχο τον ενεργειακό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από το 2008 είναι εκλεγμένο μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ.

Από το 2014 είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και ανήκει στην 2η μεγαλύτερη Πολιτική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι ο πρώτος Κύπριος Ευρωβουλευτής, που συμμετέχει στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι επίσης δραστήριο μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και των Αντιπροσωπειών Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) -Τουρκίας, ΕΕ-Ισραήλ καθώς και της ομάδας ΕΕ-Αιγύπτου. Συμμετείχε σε αποστολές του Ευρωκοινοβουλίου στην Τουρκία και στο Ισραήλ.

Στις σημαντικές του δράσεις, περιλαμβάνεται ο διορισμός του ως εκπρόσωπος της Πολιτικής του Ομάδας στο Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Αλλαγών στα κράτη-μέλη με προϋπολογισμό 300 εκ. ευρώ μέχρι το 2020 και 25 δισ. για το 2020-2027. Η Κύπρος ανήκει στα κράτη που έχουν επωφεληθεί με σημαντική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα.

ΕΔΕΚ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ 

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 22 Αυγούστου του 1966. Μετά την εισβολή εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στη Λεμεσό.

Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τα νεανικά του χρόνια αναμείχθηκε ενεργά στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε Πρόεδρος της Φοιτητικής Οργάνωσης Αγώνα καθώς και Γ.Γ. της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ).

Με την επιστροφή του στην Κύπρο εκλέγεται αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Νεολαίας ΕΔΕΝ και το 2000 Πρόεδρος της Νεολαίας ΕΔΕΚ. Ακολούθως, εκλέγεται Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ και στη συνέχεια αναλαμβάνει χρέη Εκπροσώπου Τύπου.

Τον Ιούνιο του 2011 αναλαμβάνει ως Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το Μάιο του 2014, οπόταν και εκλέχθηκε ως Ευρωβουλευτής με το κοινό ψηφοδέλτιο ΕΔΕΚ - Οικολόγων. Στο Ευρωκοινοβούλιο συμμετέχει στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). Έχει δύο κόρες, τη Χριστιάνα και την Ευαγγελία.

Συνεχής ενημέρωση

21:19 Τελικά αποτελέσματα

ΔHΣY 29.01
AKEΛ 27.49
ΔHKO 13.81
EΔEK 10.58
EΛAM 8.24
ΔHΠA 3.8

21:07 Σταυροί προτίμησης ΑΚΕΛ στο 38% - 1ος ο Γεωργίου, 2ος ο Νιαζί

21:06 Σταυροί προτίμησης ΔΗΣΥ στο 38% - 1ος ο Φουρλάς, 2ος ο Χριστοφόρου

21:00 Άντρος Κυπριανού: Ο ΔΗΣΥ έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο

Πετύχαμε τους στόχους μας, ήταν η πρώτη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού από τα γραφεία του κόμματος. Ανέφερε δε πως, ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Παράλληλα ο κ. Κυπριανού, ανέφερε πως σε αυτές τις εκλογές ο ΔΗΣΥ έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο.

Πετύχαμε τους στόχους μας, ήταν η πρώτη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού από τα γραφεία του κόμματος. Ανέφερε δε πως, ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Παράλληλα ο κ. Κυπριανού, ανέφερε πως σε αυτές τις εκλογές ο ΔΗΣΥ έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Τέλος ο κ. Κυπριανού, αναφερόμενος στο ποσοστό που έλαβε το ΑΚΕΛ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σίγουρα είμαστε πάνω από 27%»

«Πρώτα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πολίτες που βοήθησαν το ΑΚΕΛ να πετύχει τους στόχους του ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού σημειώνοντας πως στόχος ήταν οι δύο έδρες και η αύξηση των ποσοστών. «Τη δύναμη που μας έδωσαν θα την ανταποδώσουμε» ανέφερε ο κ. Κυπριανού σημειώνοντας πως «θα επιμείνουμε στην προσπάθεια της αποχής». «Εκφράζουμε την ικανοποίηση για το ότι ο κόσμος έφραξε τον δρόμο στην Ακροδεξιά» ανέφερε εκφράζοντας την ελπίδα ότι «τα κόμματα που βρέθηκαν απέναντί στο ΕΛΑΜ να βρεθούν και μετά τις εκλογές. Πλέον κανένας δε μπορεί να πει ότι δεν γνωρίζει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όπως είπε στόχος του ΑΚΕΛ ήταν «να παρουσιάσουμε ένα δικοινοτικό ψηφοδέλτιο. «Ο δικοινοτικός χαρακτήρας του ψηφοδελτίου πολεμήθηκε από τις δύο πλευρές καθώς όπως είπε «ο ΔΗΣΥ έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο έσπειρε την καχυποψία. Ο ΔΗΣΥ καλείται να βγάλει τα συμπεράσματά του από την υποχώρηση 10% μονάδων από την προηγούμενη αναμέτρηση». «Υποχώρηση που στέλνει το μήνυμα για αλλαγή πορείας σε Κύπρο και Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Κυπριανού. Ο Άντρος Κυπριανού επεσήμανε πως το ΑΚΕΛ θα είναι σίγουρα πάνω από το 27% σημειώνοντας πως είχε αύξηση ποσοστών και στις ευρωεκλογές του 2014 και στις βουλευτικές του 2016».

20:45 Αβέρωφ Νεοφύτου: Λάβαμε το μήνυμα της κοινωνίας

Δηλώσεις από την Πινδάρου παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο στόχος του κόμματος δεν ήταν εύκολος αλλά επιτεύχθηκε. Πρόσθεσε δε πως, η άνοδος του εθνικιστικού κόμματος ακόμα και αν δεν έχει εκλέξει ευρωβουλευτή, πρέπει να μας προβληματίσει.

«Το αποτέλεσμα εκπληρώνει τον στόχο μας ως ΔΗΣΥ να παραμείνουμε η πρώτη πολιτική δύναμη και να διατηρήσουμε τις δύο έδρες. Εκεί ανήκουμε και εκεί θα συνεχίσουμε τις μάχες για τον τόπο μας και για μια καλύτερη Ευρώπη. Θα υπερβάλουμε εαυτόν, να μείνει ξεκάθαρος ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας μας.

Ο στόχος δεν ήταν εύκολος αλλά επιτεύχθηκε σε μια πρωτοφανή ομοβροντία μηδενισμού από το σύνολο αντιπολίτευσης. Η έκτη συνεχόμενη νίκη για ΔΗΣΥ από το 2013. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ευρώπη, κόμμα εξουσίας να παραμένει πρώτη πολιτική δύναμη έχοντας να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς συνθήκες του τόπου και της κοινωνίας μας. αναγνωρίζουμε το μήνυμα κοινωνίας προς κυβερνητική παράταξη και συνολικά στο πολιτικό σύστημα.

Η άνοδος του εθνικιστικού κόμματος ακόμα και αν δεν έχει εκλέξει ευρωβουλευτή, πρέπει να μας προβληματίσει. Θα πρέπει να αφουγκραστούμε κοινωνία και να δούμε τα αίτια που γεννούν αυτά τα φαινόμενα. Ως ΔΗΣΥ θα αναλύσουμε με σοβαρότητα το εκλογικό αποτέλεσμα και όπου χρειάζεται να προχωρήσουμε σε όποιες αλλαγές χρειαστούν θα το πράξουμε. Κορυφαία προτεραιότητα μας παραμένει η συνεργασία με την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πρέπει να προχωρήσουμε στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις του τόπου. Τη συμμετοχή των τ/κ τη θεωρούμε όπως δηλώσαμε από την αρχή θετική, αποτελεί την πιο έμπρακτη αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι εκλογές έχουν τελειώσει, εμείς πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Είναι κρίσιμο να πετύχουμε εθνική συνεννόηση και ευρύτερη δυνατή συναίνεση για το καλό του τόπου.»

20:33 Να μας αναμένετε πιο ενωμένους, λέει το ΕΛΑΜ

«Το ΕΛΑΜ έχει αυξήσει τα ποσοστά και την αποδοχή του κάτι που καταγράφεται στα ποσοστά μας. Ο αγώνας μας δεν ηταν εκλογικός και θα συνεχίσουμε Να μας αναμένετε πιο ενωμένους και πιο δυνατούς από ποτέ», δήλωσε εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ.

20:30 Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις κατά τις 21.00, όπως ανέφεραν πηγές από το κόμμα, όπου επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση για τα αυξημένα ποσοστά που φαίνεται να λαμβάνει σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα.

20:27 Γύρω στις 21:30 αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν

20:18 Σιζόπουλος: Η ΕΔΕΚ είναι πολύ δυνατή για να τη γονατίσουν

Από τα γραφεία της ΕΔΕΚ πραγματοποίησε δηλώσεις ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, όπου σύμφωνα με τα αποτελέσματα το κόμμα του κλείδωσε την έκτη έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιου.

«Ευχαριστούμε ψηφοφόρους παραδοσιακούς και όλους που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους διαβεβαιώνω ότι θα τιμήσουμε και θα σεβαστούμε ψήφο τους. Δεν είναι η ώρα να προτάξουμε όσα μας χωρίζουν αλλά όσα μας ενώνουν, και στην βάση κοινού σχεδιασμού να προασπίσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ΕΔΕΚ με την συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή ομάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους υποψήφιους και υποψήφιες για τον αγώνα τους, συνεχίζουμε όλοι μαζί σαςν μια γροθιά. Πρέπει να πράξουν πολλά τα κόμματα αλλά δεν είναι ώρα.

Η ΕΔΕΚ είναι πάρα πολυ δυνατή για να τη γονατίσουν»

20:15 Περδίκης: Ήταν μια εκλογική αποτυχία

Δηλώσεις παραχώρησε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως «κρατάμε την καλή συνεργασία με τη Συμμαχία. Τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν και θα παρθούν αποφάσεις για να είμαστε πιο δυνατοί και πιο πειστικοί στην κοινωνία». Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως ήταν μια εκλογική αποτυχία.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα αποκαρδιωτικό.

Περδίκης:Κρατάμε την καλή συνεργασία με Συμμαχία τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν και θα παρθούν οι αποφάσεις για να είμαστε πιο δυνατοί πιο πειστικοί στην κοινωνία.


EXIT POLLS και εκτιμήσεις για έδρες (Ποσοστά %)

ΡΙΚ1

ΔΗΣΥ:28-31,5

ΑΚΕΛ:27 – 30,5

ΔΗΚΟ:11,5-15

ΕΔΕΚ: 9 - 11

ΕΛΑΜ: 6,5 – 8,5

ΔΗΠΑ:3,5 – 5,5

Οικολόγοι - Συμμαχία: 2,5 - 4

Όπως προκύπτει από την κάλπη εξόδου του ΡΙΚ, από τον ΔΗΣΥ, τις δύο έδρες κερδίζουν οι Λευτέρης Χριστοφόρου και Λουκάς Φουρλάς, ενώ τρίτος τερματίζει ο Νίκος Τορναρίτης.

Σχετικά με το ΑΚΕΛ, οι δύο έδρες «δίνονται» στους Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και Γιώργο Γεωργίου, με τον Νεοκλή Συλικιώτη να τερματίζει στην τρίτη θέση.

Ο συγκεντρωτικός πίνακας των αποτελεσμάτων των exit polls του ΡΙΚ:

ΣΙΓΜΑ

ΔΗΣΥ - 28 - 32

ΑΚΕΛ - 26 - 30

ΔΗΚΟ - 13 - 15.5

ΕΔΕΚ - 9 - 11

ΕΛΑΜ - 7.5 - 9.5

ΔΗΠΑ - 3 - 4.4

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - 2 - 4

ΑΝΤ1

ΔΗΣΥ:32

ΑΚΕΛ:26

ΔΗΚΟ:12

ΕΔΕΚ:10

ΕΛΑΜ:9

ΔΗΠΑ:

Κίνημα Οικολόγων - Συμμαχία Πολιτών:

OMEGA

ΔΗΣΥ - 30% (28%-32%) 2 έδρες

ΑΚΕΛ - 28,5 (26.5%-30.5%) 2 έδρες

ΔΗΚΟ - 13% (11.5%-14.5%) 1 έδρα

ΕΔΕΚ - 9,5 (8%-11%) 1 έδρα

ΕΛΑΜ - 8,5% (7%-10%) 0 έδρες

ΔΗΠΑ - 3,3% (2.2%-4.4%) 0 έδρες

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ -3,3% (2.2%-4.4%) 0 έδρες

 

Η κάλπη εξόδου του Omega στέλνει στο Ευρωκοινοβούλιο τους εξής:

ΔΗΣΥ:
Εκλογή: Λευτέρη Χριστοφόρου, Λουκά Φουρλά,
Μη εκλογή: Νίκος Τορναρίτης

ΔΗΚΟ:
Εκλογή: Κωστα Μαυρίδη
Μη εκλογή: Μαρίνος Μουσιούττας, Ελένη Θεοχάρους

ΕΔΕΚ:
Εκλογή: Δημήτρης Παπαδάκης
Μη εκλογή: Χρίστος Ιακώβου, Νατάσα Ιωάννου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X