ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
11° Λευκωσία,
09 Δεκεμβρίου, 2021
sport fm - listen live

«Hi, I’m Angie» - Έτσι… περικύκλωσαν Συλλούρη, Τζιοβάννη, Πιττάτζη!

Το «σχέδιο» που άφησε εκτεθειμένους πολιτικούς στην Κύπρο

24news team

Νέο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Al Jazeera, ημερομηνίας 13 Οκτωβρίου, περιγράφει πώς υπό κάλυψη δημοσιογράφος έκθεσε υψηλόβαθμους Κύπριους πολιτικούς που ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν έναν καταδικασμένο εγκληματία να αποκτήσει διαβατήριο.

«Hi, I’m Angie. I am an entrepreneur, personal assistant, millionaire heiress, party girl, anything I need to be. In truth, I am an undercover reporter». Έτσι ξεκινάει το εκτενές ρεπορτάζ στο οποίο καταγράφεται το μυστικό σχέδιο των δημοσιογράφων του Al Jazeera που προκάλεσε σεισμό στον πολιτικό χώρο του νησιού μας.


Ποιους θα πάρει παραμάζωμα ένα νέο βίντεο του Al Jazeera;


Η δημοσιογράφος, περιγράφει τις ημέρες που βρέθηκε στο νησί μας και αναφέρεται στα γεύματα στην Αγία Νάπα, με αστακούς. Σημειώνει ότι όλα καταγράφηκαν από κρυφές κάμερες που είχαν τοποθετημένες στα ρούχα τους εκείνη και συνάδελφός της και μάλιστα ότι είχαν την αγωνία, μην τους καταλάβουν γι' αυτό όταν χαιρετούσαν αυτούς που συναντήσουν, δεν τους αγκάλιαζαν αλλά έδιναν απλά το χέρι τους. 

«Την επόμενη φορά που θα είμαστε εδώ θα πρέπει όλοι να πάρουμε βάρκα, θα είναι πολύ ωραίο», σημειώνεται ότι είπε ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης.

«Ο συνάδελφός μου και εγώ πορευόμασταν ως εκπρόσωποι ενός ανώνυμου, φανταστικού πελάτη που αναφέραμε ως κ. X. Ένας εξαιρετικά πλούσιος Κινέζος επιχειρηματίας, είχε φύγει από την Κίνα αφού κατηγορήθηκε για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος. Καταδικάστηκε σε ερήμην ποινή φυλάκισης επτά ετών. Και τώρα ήθελε να αγοράσει ένα κυπριακό διαβατήριο. Μας είπαν ότι ο Ανδρέας ήταν ο άνθρωπος που θα μας βοηθούσε να το κάνουμε αυτό, παρόλο που οι καταδικασμένοι εγκληματίες δεν επιτρέπεται να λάβουν διαβατήρια στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (CIP)», αναφέρει.

Σχολιάζει ότι ο Πιττάτζης, τους μιλούσε για δύσκολες υποθέσεις διαβατηρίων και πως  είχε καταφέρει να δουλεύει το σύστημα κάθε φορά.

Στο ρεπορτάζ, αναφέρεται επίσης ότι, αυτά τα «χρυσά διαβατήρια» επιτρέπουν σε αλλοδαπούς που επενδύουν τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια δολάρια να το αποκτήσουν και έχουν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Έχουν φέρει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κύπρο από το 2013, και τα περισσότερα έχουν διατεθεί στον τομέα των ακινήτων».

Η επιχείρηση πώλησης… διαβατηρίων

Σύμφωνα με καταγράφονται στο ρεπορτάζ, ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης, τους εξηγούσε δυσκολίες που πιθανόν να προκύψουν με τα διαβατήρια και ανάφερε ότι αν υπήρχαν και άλλοι πιθανοί υποψήφιοι, αυτός πίστευε ότι ήταν καλύτερο για να επιτευχθεί πιο γρήγορα η διαδικασία.

Επίσης, φέρεται να τους είπε ότι σκέφτονταν να κάνουν πιο δύσκολο το πρόγραμμα και ότι οι νόμοι θα ήταν αυστηρότεροι μετά από επικρίσεις για το CIP. Εξήγησε μάλιστα ότι η Κυβέρνηση δέχεται επίθεση από τις αρχές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και επικρίσεις από ΕΕ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«This is Cyprus»

Η δημοσιογράφος περιγράφει και την πολυσυζητημένη σκηνή του ντοκιμαντέρ όπου ο Ανδρέας Πιττάτζης, φέρεται να εξηγεί πως θα αλλάξει το όνομά του ο πελάτης τους και στην συνέχεια γελώντας λέει: «Of course. This is Cyprus». Σημειώνεται ότι ανησυχούσε εκείνη τη στιγμή γιατί η μπαταρία της κρυφής κάμερες ήταν λιγοστή.

«Μπορούμε να τον ονομάσουμε Andreas Jr», είπε. «Έχω έναν πελάτη που το όνομά του είναι το όνομα που έχουν οι μισές Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά αν ελέγξετε το αρχικό του όνομα, δεν μπορεί καν να ταξιδέψει με αυτό. Έτσι, κάναμε μια ένορκη δήλωση στην Κύπρο, αλλάξαμε το όνομά του, αλλάξαμε το διαβατήριό του. Ταξιδεύει τώρα με το νέο του διαβατήριο, κανείς δεν ξέρει»

«Πραγματικά? Το έκανες πριν;» ρώτησαν με τον Πιτάτζη να λέει: «Φυσικά. Αυτή είναι η Κύπρος», και η δημοσιογράφος περιγράφει ότι στην συνέχεια σήκωσε τους ώμους του και γέλασε καθώς πήγε προς το λαμπερό μαύρο αυτοκίνητό του.

«Θεέ μου, ήλπιζα να το έχουμε αυτό στην κάμερα» σχολίασε η δημοσιογράφος.

«Όταν γνωρίζετε τους αγγέλους, δεν χρειάζεστε τον Θεό»

Άλλη ημέρα, πέρασαν τον χρόνο τους βλέποντας πολυτελή ακίνητα του ομίλου Τζιοβάννη, όπως αναφέρει. Τους είπαν ότι ο Χριστάκης ήταν ένας σημαντικός άνθρωπος που πρέπει να γνωρίσουν, ένας θαυματουργός. Ξέρει όλους τους σωστούς ανθρώπους για αυτό που κάναμε και τυχαίνει επίσης να είναι μέλος του κοινοβουλίου.

«Όταν γνωρίζετε τους αγγέλους, δεν χρειάζεστε τον Θεό», τους είπε ο Ανδρέας Πιττάτζης.

«Οι διασυνδέσεις του Χριστάκη ήταν το κλειδί για να ξεπεραστούν τα εμπόδια μας. Τον συναντήσαμε για δείπνο στο αγαπημένο του ιαπωνικό εστιατόριο. Ο Χριστάκης έχει ένα ευγενικό πρόσωπο παππού. Κάθισε στη γωνία και δεν είπε πολλά. Αλλά όταν μίλησε, ήταν σε χαμηλούς, απαλούς τόνους. Ήταν δύσκολο να τον ακούσω πάνω από το γεύμα του εστιατορίου, οπότε βγήκα πιο κοντά για καλύτερη ηχογράφηση» αναφέρει η δημοσιογράφος.

Ξενάγηση στην Αγία Νάπα

«Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών μας στην Κύπρο, μας παρουσιάστηκαν οι ιστότοποι - από τις υποθαλάσσιες σπηλιές και τις πέτρινες κατασκευές του Cape Greco έως τις σκηνές πάρτι της παραλίας Nissi» περιγράφει.

«Ο Ανδρέας και ο Χριστάκης είναι και οι δύο εγγεγραμμένοι πάροχοι υπηρεσιών του CIP. Αντί να μας πουν ότι ο κ. X δεν ήταν επιλέξιμος για διαβατήριο, μας δόθηκαν βήμα-βήμα μαθήματα για τους πιθανούς τρόπους επίτευξης του στόχου μας. Ήταν ένα σχέδιο για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες - μεταφέροντας τα κεφάλαια του κ. X στην Κύπρο, παρά τις ποινικές του καταδικαστικές αποφάσεις, μέσω των τραπεζών και κάνοντας την κυβέρνηση να κοιτάξει το αντίθετο» σχολιάζει επίσης.

Άλλη μέρα, πέρασαν από το Sun City, του ομίλου Giovani όπου υπάρχει ένα ξενοδοχείο και παραθαλάσσιες βίλες.

«Οι επενδυτές μας στο Sun City, τους δώσαμε διαβατήρια πολύ γρήγορα… επειδή επένδυσαν περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ, πήραν το διαβατήριο έτσι», είπε ο οδηγός τους, χτυπώντας τα δάχτυλά του. «Όσο περισσότερο επενδύετε, είστε πιο ευνοϊκοί. Μπορείτε να παραλείψετε τη λίστα αναμονής, όπως λέμε».

Τους εξήγησε πώς να φέρει χρήμα στην Κύπρο

Εν τω μεταξύ, ο Ανδρέας Πιττάτζης, όπως αναφέρει, «είχε κάποιες ιδέες για το πώς θα μπορούσαμε να φέρουμε τα χρήματα του κ. X, παρά την πεποίθησή του για ξέπλυμα χρήματος. Μια επιλογή ήταν η χρήση μιας μπροστινής εταιρείας που δεν είχε μολυνθεί από την ποινική καταδίκη του αιτούντος, εξήγησε».

«Δεν είναι όλες οι εταιρείες εγκληματίες», είπε, καθισμένος στο γραφείο του, μια μεγάλη τοιχογραφία του Γκάντι στο Salt March πίσω του.

«Είχα έναν πελάτη που καταδικάστηκε για ποινικό αδίκημα. Θα μπορούσε να κάνει μια επένδυση στην Κύπρο επειδή η προέλευση των χρημάτων ήταν σαφής».

«Ένας άλλος τρόπος για να επενδύσει ο κ. X στην Κύπρο θα ήταν να το κάνει στο όνομα του συζύγου του. Ο σύζυγός του θα ήταν ο κύριος επενδυτής και θα κερδίσει είσοδο ως εξαρτώμενος. Σύμφωνα με το CIP, ένας σύζυγος ή ένα παιδί μπορεί να υποβάλει αίτηση για διαβατήριο ως εξαρτώμενος από τον κύριο επενδυτή».

«Στην τράπεζα, δεν θα ελέγξουν τον άντρα. Θα ελέγξουν απλώς τον επενδυτή, ποιος φέρνει τα χρήματα. Έτσι, εάν το άτομο που φέρνει τα χρήματα είναι μια εταιρεία που δεν έχει να κάνει με τον πελάτη, κανείς δεν θα το μάθαινε. Κανείς δεν θα νοιαζόταν», εξήγησε ο Ανδρέας.

Και όταν ξεπεράσει τις τράπεζες, οι συνδέσεις του Χριστάκη θα έπαιρναν την εφαρμογή με τον υπόλοιπο τρόπο, πρόσθεσε.

«Όταν πηγαίνει στην κυβέρνηση έχετε τη βοήθεια του Χριστάκη. Και ο Χριστάκης θα πιέσει ώστε να παραβλέψουν τον άντρα γιατί δεν είναι ο κύριος επενδυτής».

«Είσαι στο βασίλειό μου» - Άρχισε η ανησυχία

Οι οικοδεσπότες τους, όπως αναφέρει, δεν είχαν εξοικονομήσει έξοδα φιλοξενίας. «Είσαι στη χώρα μου, είσαι στην πόλη μου, είσαι στο βασίλειό μου. Δεν είναι δυνατή η πληρωμή. Θα είναι μια μεγάλη προσβολή », τους είπε ο Ανδρέας.

Αλλά χωρίς να δώσουν όνομα, επαγγελματική κάρτα ή διαβατήριο για τον πελάτη τους, , άρχισαν να ανυπομονούν. «Κάθε μέρα, μας παρακινούσαν να τους δώσουμε την επαγγελματική του κάρτα και ένα αντίγραφο του διαβατηρίου του. Και κάθε μέρα, βρίσκαμε τρόπους να καθυστερήσουμε. Όμως ήταν πιο δύσκολο να απαντήσουμε στις ερωτήσεις τους».

«Το βράδυ πριν να πετάξουμε, ο συνάδελφός μου και εγώ δειπνίσαμε με τον Ανδρέα στην τοπική ταβέρνα. Μας είπε ότι είχε λάβει ένα τηλεφώνημα από τον Χριστάκη που ξεκίνησε να αμφιβάλλει».

«Αντρέας είπε, φέρνω σε αυτό το μεσημεριανό γεύμα τη δεύτερη διοίκηση ολόκληρης της Κύπρου και δεν γνωρίζουμε καν για ποιον μιλάμε. Πρέπει να ακυρώσω το μεσημεριανό;» Ο Ανδρέας τους είπε ότι ο Χριστάκης τον είχε ρωτήσει, αναφερόμενος σε ένα γεύμα που επρόκειτο να παρευρεθούμε στο σπίτι του την επόμενη μέρα.

Όμως, τους είπε ο Ανδρέας, είχε καταπραΰνει τους φόβους του Χριστάκη. «Είπα στον Χριστάκη. Δείτε αυτούς τους ανθρώπους, διατρέχω τον κίνδυνο, εγγυώμαι γι 'αυτούς».

Οι υπό κάλυψη δημοσιογράφοι υποσχέθηκαν ότι, θα έστελναν τις επαγγελματικές κάρτες αύριο και η ένταση πέρασε.

Το μεσημεριανό και η συνάντηση με Συλλούρη

«Την επόμενη μέρα, η πρόσκλησή μας για μεσημεριανό γεύμα στο σπίτι του Χριστάκη φαινόταν πολύ καλή για να είναι αληθινή. Ήταν παγίδα; Είχαμε τα καλύμματα μας;»

«Το σπίτι του ήταν μεγάλο και η οικογένειά του μας υποδέχτηκε θερμά. Ήταν μια γιορτή προς τιμήν του Δημήτρη Συλλούρη, προέδρου της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων - το δεύτερο υψηλότερο κρατικό αξίωμα» σχολιάζει.

Σε εκείνο το δείπνο, διαδραματίζονται όσα παρουσιάστηκαν στο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera.

Με την υπόσχεση ότι θα υπάρχει πλήρης στήριξε, ο Δημήτρης Συλλούρης, φέρεται να αποκάλυψε αυτό που ήθελε σε αντάλλαγμα. «Η προοπτική να φέρουμε πολλούς περισσότερους αγοραστές διαβατηρίων υψηλής καθαρής αξίας ήταν ένα μεγάλο κίνητρο. Με την προθεσμία του Brexit να παραμένει και την πολιτική αστάθεια στο Χονγκ Κονγκ, είπε ότι πολλοί θα ενδιαφέρονται τώρα για την κινητικότητα και την πρόσβαση στην ΕΕ».

«Υπάρχουν πολλά που μπορεί να θέλουν ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο, οπότε να τα φέρετε στην Κύπρο», τους είπε.

Η αποκάλυψη και οι αντιδράσεις

Κλείνοντας το ρεπορτάζ της η δημοσιογράφος, αναφέρεται στην ημέρα μετά την δημοσιοποίηση του ντοκιμαντέρ και τις αντιδράσεις των εμπλεκομένων.

Αναφέρεται στην άρνηση των εμπλεκομένων, αλλά και στην αποχή του Συλλούρη από τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της Βουλής και στην παραίτηση Τζιοβάνη. Επίσης, στην διακοπή του επενδυτικού προγράμματος και στην δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Πηγή πληροφοριών: Al Jazeera

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24news team

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση