ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Ερσίν Τατάρ είναι ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης

Ο εκλεκτός της Τουρκίας έκοψε πρώτος το νήμα

Νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης αναδείχθηκε ο Ερσίν Τατάρ έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση που ξεκίνησε ως «θρίλερ» στα κατεχόμενα. Ο εκλεκτός της Τουρκίας, έκοψε το νήμα με 51,74% έναντι του Μουσταφά Ακιντζί που εξασφάλισε ποσοστό 48,26%. Μια διαφορά περίπου 5000 «ψήφων» έκρινε το τελικό αποτέλεσμα.

Οι «κάλπες» άνοιξαν από τις 8 το πρωί της Κυριακής και έκλεισαν στις 18:00.

Η νέα τ/κ ηγεσία αναδείχθηκε λίγο πριν την σχεδιαζόμενη νέα άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό και περίπου τρία έτη μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα. Τ/κ και ξένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η σύνθεση της νέας τ/κ ηγεσίας είναι κρίσιμης σημασίας για την πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Η Άγκυρα όλο το προηγούμενο διάστημα έριξε το βάρος της στην υποψηφιότητα του κ. Τατάρ και εξέπεμψε το μήνυμα ότι στο Κυπριακό ήρθε η στιγμή για να συζητηθούν οι περίφημες εναλλακτικές φόρμουλες. Σε αντίθεση με τον κ. Τατάρ, ο οποίος προβάλλει το όραμα των δυο ξεχωριστών κρατών, ο κ. Ακιντζί επιμένει στην σημασία της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Live ενημέρωση

20:15 - Το μήνυμα Ερντογάν

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας, της Κύπρου και του τουρκικού λαού ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος μέσω Twitter

20:13 - Ο Τατάρ απευθύνεται στους υποστηρικτές του

20:10 - ΑΚΕΛ: Αρνητική εξέλιξη η εκλογή Τατάρ

Η εκλογή Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνιστά αρνητική εξέλιξη, έχοντας υπόψη τις θέσεις του στο Κυπριακό, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ. Ανεξαρτήτως τούτου, ενόψει του γεγονότος ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αρκετές φορές έχει επαναλάβει την πρόθεσή του να αναλάβει προσπάθεια για αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να μείνει προσηλωμένη και συνεπής στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Το ΑΚΕΛ θα προβεί σε συνολική εκτίμηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα.

20:05 - Η πρώτη αντίδραση Τσαβούσογλου

Η πρώτη αντίδραση από την Άγκυρα έφθασε πό τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σα ανάρτησή του στο Twitter, συνεχάρη τον Τατάρ για την επιτυχία του. «Θα εργαστούμε μαζί για την ευημερία, ανάπτυξη και ασφάλεια των Τ/κ», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

20:00 - Oι πρώτες δηλώσεις Ακιντζί - Αποχωρεί από την τ/κ πολιτική σκηνή

O Μουσταφά Ακιντζί απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του αμέσως μετά το ξεκαθάρισμα του τελικού αποτελέσματος αναφέρθηκε σε μια «εκλογική» αναμέτρηση που πραγματοποιήθηκε σε έκτακτες συνθήκες. «Συγχαίρουμε τον κ. Τατάρ και όσους κατέβαλλαν προσπάθειες για αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Ακιντζί. Ο κ. Ακιντζί άφησε επίσης, να εννοηθεί ότι σήμερα το βράδυ ολοκληρώνεται η σταδιοδρομία του στην τ/κ πολιτική σκηνή, η οποία μετρά πλέον 45 χρόνια.

19:41 - Τελικό ανεπίσημο αποτέλεσμα

Kόβει το νήμα ο Τατάρ με 51,74% έναντι του Ακιντζί που εξασφαλίζει ποσοστό 48,26%

19.35: Καταμετρημένοι «ψήφοι» σε ποσοστό 96%

Τατάρ: 51,90%, Ακιντζί 48.10%.

19:30: Στην τελική ευθεία

Σε αριθμούς, με καταμετρημένες «ψήφους» σε 667 από 738 συνολικά «κάλπες», ο Ερσίν Τατάρ έχει λάβει 61.260 και ο Μουσταφά Ακιντζί 56.675 «ψήφους».

19.20: Πολύ κοντά στη νίκη ο Τατάρ

Με καταμετρημένους «ψήφους» 91%, ο Τατάρ βρίσκεται μια ανάσα πριν τη νίκη με 51,94% έναντι 48,06% για τον Μ. Ακιντζί/

19.15: Ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο του Τατάρ

Ξεχωρίζουν οι σημαίες της Τουρκίας. Κλίμα προβληματισμού στο «εκλογικό» κέντρο του Ακιντζί.

19:00 - Ανοίγει την διαφορά ο Τατάρ

Με καταμετρημένες «ψήφους» 84%, ο κ. Τατάρ πλέον προηγείται με ποσοστό 52,12. Ακολουθεί ο κ. Ακιντζί με 47,88%.

18:50 - Τατάρ: 50,97% - Ακιντζί: 49,03%

18:45 - Άνοιξαν περισσότερες από 400 «κάλπες» από σύνολο 738.

Tα πρώτα αποτελέσματα: Τατάρ 50,9% , Ακιντζί: 49,1%

18:35 - Άνοιξαν 198 «κάλπες»

Τατάρ 50,34 - Ακιντζί 49,66 - 220 «ψήφοι» χωρίζουν τον πρώτο Τατάρ από τον Ακιντζί.

18:22 - H πρώτη εικόνα

Καθώς ανοίγουν νέες «κάλπες» μικραίνει η διαφορά υπέρ του κ. Τατάρ, όπως πληροφορείται η Κ από διάφορα «εκλογικά» κέντρα. Άνοιξαν 60 «κάλπες». Πέρασε μπροστά ο Τατάρ. Η πρωτιά «πηγαινοέρχεται» από τον έναν υποψήφιο στον άλλον, με την κάθε νέα «κάλπη» που ανοίγει. Για ιστορική νύχτα κάνουν λόγο τα τ/κ ΜΜΕ.

18:20 - Ακιντζί: 54 Τατάρ: 45 σύμφωνα με αποτελέσματα από τις πρώτες 11 «κάλπες», μεταδίδει το τ/κ Sım Tv.

18:10 - Μικρή διαφορά της τάξης του 3% χωρίζει τους δυο υποψήφιους, όπως μεταδίδει το τ/κ ενημερωτικό κανάλι «Sim Τv» σχετικά με τα πρώτα αποτελέσματα που άρχισαν να έρχονται.

18:05 - Ξεκίνησε η καταμέτρηση των «ψήφων»

Γύρω στις 18.10 τ/κ αναλυτές προϊδεάζαν ότι το τελικό αποτέλεσμα ενδέχεται να κριθεί από μικρή διαφορά ποσοστών.

18:00 - Έκλεισαν οι «κάλπες»

17:23 - 61,03% το νέο ποσοστό συμμετοχής μέχρι τις 17:00. Ξεπέρασε το τελικό 58% της προηγούμενης εβδομάδας.

16:14 - Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατούσε γύρω στις 16:00 στο στρατόπεδο του Ερσίν Τατάρ. Όπως πληροφορείται η «Κ» από διάφορες πηγές, η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στην σημερινή αναμέτρηση αναπτερώνει το ηθικό των υποστηρικτών του κ. Τατάρ. Ο κύκλος του κ. Τατάρ παρακολουθεί με ικανοποίηση τα τελευταία θετικά μηνύματα που έρχονται από περιοχές όπως η Καρπασία, το Τρίκωμο και την Αμμόχωστο, όπου η τ/κ δεξιά διατηρεί ισχυρή «εκλογική».

Την ίδια ώρα, το στρατόπεδο του κ. Ακιντζί αναμένει τις εξελίξεις των επόμενων ωρών και το κλείσιμο των καλπών με ιδιαίτερη αγωνία. Οι συνεργάτες του κ. Ακιντζί έχουν εγκατασταθεί σε διάφορα «εκλογικά» κέντρα και παρακολουθούν την μετεξέλιξη της διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τις πρώτες απογευματινές ώρες άρχισε να παρατηρείται αυξημένη κίνηση σε διάφορα «εκλογικά» κέντρα.

15:43 - Στο 46,31% ανέβηκε το ποσοστό συμμετοχής μέχρι τις 15:00.

Σύμφωνα με το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο», στην «επαρχία» Λευκωσίας το ποσοστό έφθασε το 45,97%, στην Αμμόχωστο ήταν 44,04%, στην Κερύνεια 42,7%, στη Μόρφου 46,8%, στο Τρίκωμο 48,35% και 50% στη Λεύκα.

14:33 - Δίχως σοβαρά προβλήματα συνεχίζεται η κρίσιμη «ψηφοφορία» για την ανάδειξη της νέας τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Το ποσοστό συμμετοχής παρουσιάζει ανοδική πορεία τις τελευταίες ώρες, αν και σε σχέση με τις προηγούμενες αναμετρήσεις παραμείνει προβληματικό για τους τ/κ αναλυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα σε ορισμένα «εκλογικά» κέντρα παρατηρήθηκαν μεμονωμένες παρατυπίες, όπως λ.χ. την προβολή του «ψηφοδελτίου» με την προτίμηση σε φωτογραφικό φακό.

14:00 - Στο 30,17% ήταν η συμμετοχή στις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα μέχρι τις 13:00, όπως ανακοίνωσε το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο».

Ανά «επαρχία» τα ποσοστά συμμετοχής ήταν: Λευκωσία 30,77%, Αμμόχωστος 29,18%, Κερύνεια 29,3%, Μόρφου 30,95%, Τρίκωμο 31,82% και Λεύκα 31,82%.

12:36 - Στο 13,51% η συμμετοχή μέχρι τις 11:00

11:40 - Ψήφισε και ο Ερσίν Τατάρ

11:19 - Ψήφισε ο Μουσταφά Ακιντζί

 

10:50 - Το «ανώτατο συμβούλιο εκλογών» απαγόρευσε πρόσβαση σε τουρκικές ιστοσελίδες

Το «ανώτατο συμβούλιο εκλογών» στα κατεχόμενα απαγόρευσε την πρόσβαση σε κάποιες ιστοσελίδες από την Τουρκία στη βάση ότι παραβίασαν τον «νόμο περί εκλογών», γράφει σήμερα η τουρκοκυπριακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Κίμπρις Ποστασί.

Οι ιστοσελίδες αναφέρονταν σε δημοσκόπηση της εταιρείας Gezici αναφορικά με τον δεύτερο γύρο των «εκλογών».

Οι ιστοσελίδες για τις οποίες επιβλήθηκαν απαγορεύσεις και δεν θα είναι προσβάσιμες από τα κατεχόμενα μέχρι να συμμορφωθούν με τη σχετική απόφαση του «συμβουλίου», είναι οι ακόλουθες: www.sondakika.com, www.yenicaggazetesi.com.tr,www.iternethaber.com

Η τελευταία εικόνα

Στον πρώτο γύρο των «προεδρικών», ο κ. Τατάρ ήρθε πρώτος με ένα ποσοστό που άγγιξε μεν το 33%, αλλά το οποίο στην ουσία μεταφράζεται σε λίγες χιλιάδες «ψήφους» διαφορά από τον δεύτερο. Ο κ. Ακιντζί κατέγραψε επίσης μια εντυπωσιακή πορεία αυξάνοντας τα ποσοστά του σε σχέση με τον πρώτο γύρο των «προεδρικών» του 2015 και αγγίζοντας το 30%.

Ο κ. Τατάρ κατεβαίνει στην αναμέτρηση έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος Αναγέννησης (ΚΑ), το οποίο υποστηρίζουν κυρίως οι έποικοι. Επίσης, ο κ. Τατάρ ευελπιστεί ότι η μεγάλη μερίδα του μπλοκ της αποχής της πρώτης Κυριακής θα επιστρέψει στην «κάλπη» στην σημερινή αναμέτρηση. Ο κ. Τατάρ ξεκινά την νέα αναμέτρηση με ένα 39% (33% το δικό του ποσοστό + το 6% των εποίκων) και ελπίζει ότι εκτός από τις «ψήφους» που θα αλιεύσει από τους κ. Ντενκτάς και κ. Όζερσαϊ, το βράδυ της Κυριακής θα έχει στο πλευρό του και ένα αξιοσημείωτο κομμάτι του μπλοκ των αναποφάσιστων.

Η ελπίδα του Ακιντζί

Ο κ. Ακιντζί δε, ελπίζει σε μια νέα «εκλογική» νίκη στην αναμέτρηση στηριζόμενος στο εντυπωσιακό 30% της πρώτης Κυριακής των «προεδρικών» και στην υποστήριξη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ). Την προηγούμενη Κυριακή των «προεδρικών» ο υποψήφιος του κόμματος της τ/κ κεντροαριστεράς, Τουφάν Έρχιουρμαν, έλαβε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των «ψήφων» που πλησίασε το 22%. Εκτός από το ΡΤΚ την υποψηφιότητα του κ. Ακιντζί υποστηρίζουν το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ), το Κόμμα Νέα Κύπρος (ΚΝΚ), το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (ΚΕΚ), το Κόμμα Δρόμος της Ανεξαρτησίας (ΚΚΔ), το Κίνημα της Αριστεράς (ΚΑ) καθώς και διάφοροι πολιτικοί και κοινωνικοί σχηματισμοί της τ/κ κοινότητας.

Το μπλοκ της αποχής

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, λίγο πριν το άνοιγμα των «καλπών» κλιμάκια του στρατοπέδου του κ. Τατάρ επισκέφθηκαν διάφορες περιοχές των κατεχομένων όπου το μπλοκ της αποχής σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην πρώτη Κυριακή των «προεδρικών». Προβάλλοντας την σημασία των «προεδρικών» για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας και επιστρατεύοντας διάφορα τεχνάσματα, όπως λ.χ. παρασκηνιακές δωροδοκίες, οι άνθρωποι της τ/κ Δεξιάς επιχείρησαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αναποφάσιστων «ψηφοφόρων» της τ/κ Δεξιάς. Στις 11 Οκτωβρίου το ποσοστό των «ψηφοφόρων» που δεν πήγαν στην «κάλπη» άγγιξε το 42%. Πρόκειται για το πιο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής σε «εκλογές» στην σύγχρονη τ/κ πολιτική ιστορία.

Πηγή: kathimerini.com.cy / Του Νίκου Στέλγια

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X