ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Πούτιν αναγνωρίζει τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα ως ανεξάρτητα κράτη

Ψηφοφορία εντός της ημέρας στο ΣΑ του ΟΗΕ

ΚΥΠΕ

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη τις ουκρανικές περιφέρειες Ζαπορίζια και Χερσώνα, σύμφωνα με προεδρικά διατάγματα που δημοσιοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες του αργά το βράδυ, χθες, Πέμπτη. Αυτό είναι απαραίτητο, ενδιάμεσο βήμα, την παραμονή της επισημοποίησης της προσάρτησής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Διατάσσω την αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» των δύο περιφερειών αυτών της νότιας Ουκρανίας, αναφέρεται στα δύο διατάγματα που υπέγραψε ο κ. Πούτιν, ο οποίος ετοιμάζεται να οριστικοποιήσει αργότερα σήμερα την προσάρτησή τους στη χώρα του, όπως και αυτή των περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ (ανατολικά).

Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, κατόπιν αιτήματος των φιλορώσων αυτονομιστών ηγετών τους, στα τέλη του Φεβρουαρίου, λίγο πριν από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στις τέσσερις περιφέρειες οργανώθηκαν δημοψηφίσματα, που το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του θεωρούν παράνομα, για την προσάρτησή τους στη Ρωσία.

Η τελετή για την επισημοποίηση της προσάρτησής τους, θα διεξαχθεί στις 15:00 (ώρα Κύπρου) στο Κρεμλίνο.

Ο Ζελένσκι καλεί τους πολίτες της Ρωσίας να εξεγερθούν

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρότρυνε χθες τους Ρώσους να εξεγερθούν εναντίον του ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν, για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Για να το τελειώσετε αυτό, πρέπει να σταματήσετε τον άνθρωπο στη Ρωσία που θέλει τον πόλεμο περισσότερο από τη ζωή», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του καθημερινού βραδινού μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του.

Σε άλλο βίντεο, ο κ. Ζελένσκι απευθύνθηκε ειδικά στους κατοίκους της πολυεθνικής περιοχής του Καυκάσου.

Πολλά μέλη εθνικών μειονοτήτων φέρονται να στέλνονται στις ουκρανικές εμπόλεμες ζώνες.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα για δολοφονίες, βασανιστήρια, βιασμούς και καταστροφές. «Αυτό μπορεί να σταματήσει», αλλά ο ρωσικός λαός «πρέπει να υψώσει το ανάστημά του και να δώσει μάχη».

Ο κ. Ζελένσκι υποστήριξε ακόμη ότι στον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 58.000 Ρώσοι. Ο αριθμός αυτός δεν επιβεβαιώνεται από τη Μόσχα και είναι αδύνατο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος εκτίμησε πως πολλοί Ρώσοι στρατιώτες θα σταλούν στα πεδία των μαχών χωρίς διακριτικά, ούτε έγγραφα και παρότρυνε όσους στρατολογούνται να κάνουν τατουάζ με τα ονοματεπώνυμά τους ώστε να μπορούν να παραδίδονται οι πεσόντες στις οικογένειές τους.

Ψηφοφορία εντός της ημέρας στο ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα ψηφίσει αργότερα σήμερα, επί σχεδίου απόφασης, που καταδικάζει τα δημοψηφίσματα σε τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες για την προσάρτησή τους στη Ρωσία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα).

Το κείμενο, που προετοιμάστηκε από τις ΗΠΑ και την Αλβανία, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Δεν έχει πάντως καμία πιθανότητα να εγκριθεί, με δεδομένο το ότι η Ρωσία διαθέτει δικαίωμα βέτο. Η Ουάσιγκτον προανήγγειλε πως θα το θέσει κατόπιν σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου καμιά χώρα δεν έχει δικαίωμα αρνησικυρίας.

Μπάιντεν: «Οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις ρωσικές διεκδικήσεις»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεσμεύτηκε σήμερα πως οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις ρωσικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία, την ώρα που η Ουάσιγκτον σχεδιάζει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, ενόψει της ανακοίνωσης από το Κρεμλίνο για την προσάρτηση ουκρανικών περιφερειών.

Μιλώντας σε ηγέτες νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού, ο Μπάιντεν κατήγγειλε τα δημοψηφίσματα που διοργάνωσαν οι φιλορωσικές αρχές σε περιφέρειες της Ουκρανίας, τα οποία χαρακτήρισε «απόλυτη απάτη» και υποστήριξε πως τα αποτελέσματα «ενορχηστρώθηκαν από τη Μόσχα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τους συμμάχους τους για τις κυρώσεις που θα επιβάλουν μόλις η Ρωσία ανακοινώσει επισήμως την προσάρτηση ουκρανικών περιφερειών, κάτι που αναμένεται σήμερα, Παρασκευή.

«Οι ΗΠΑ, θέλω να είμαι πολύ σαφής σχετικά με αυτό, οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ, ποτέ, ποτέ, τις ρωσικές διεκδικήσεις σε κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας», δήλωσε εμφατικά ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Οι κυρώσεις θα στρέφονται κατά «προσώπων και οντοτήτων, εντός και εκτός Ρωσίας, που παρέχουν υποστήριξη σε αυτήν την ενέργεια», όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, για την επιδίωξη αυτοκρατορικών φιλοδοξιών, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των βασικών αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», σημείωσε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X