ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τζόνσον - Γιατί οι Βρετανοί θυμήθηκαν το ροζ σκάνδαλο με την ονομασία Ρίνκα

Την κωδική ονομασία του ροζ ομοφυλοφιλικού σκανδάλου που συντάραξε τη Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του 70 έδωσαν στελέχη του κόμματός του στο σχέδιο αποπομπής του Τζόνσον

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Έλενας Αποστόλου

Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου

Επιχείρηση Ρίνκα είναι η κωδική ονομασία του σχεδίου αποπομπής του Μπόρις Τζόνσον, ενορχηστρωμένο από στελέχη του κόμματός του που εμφανίζονται αποφασισμένοι να εντείνουν την πίεσή τους, υποβάλλοντας επιστολές δυσπιστίας στον πρωθυπουργό. Δεκάδες βουλευτές του συντηρητικού κόμματος των Τόρις και τουλάχιστον δύο υπουργοί της κυβέρνησής του, γυρνάνε την πλάτη τους στον ηγέτη και πρωθυπουργό, προσπαθώντας να τον οδηγήσουν σε παραίτηση.

Η κωδική ονομασία Ρίνκα γυρνά τις μνήμες των Βρετανών πίσω στο 1970, όταν η Μ.Βρετανία συγκλονίστηκε από το ροζ ομοφυλοφιλικό σκάνδαλο. Το όνομα Ρίνκα είναι εμπνευσμένο από τον σκύλο που σκοτώθηκε στην υπόθεση του Τζέρεμι Θορμπ, ενός φιλόδοξου πολιτικού που διεκδικούσε την πρωθυπουργία την δεκαετία του 70 και ο οποίος έκρυβε την ομοφυλοφιλία του. Όταν ο πρώην σύντροφός του, Νόρμαν Ζοσίφ, τον οποίο η Βρετανία γνώρισε ως μοντέλο Νόρμαν Σκοτ, σε μια προσπάθεια να τον εκδικηθεί που τον χώρισε, άρχισε να μιλάει δημόσια για τη σχέση τους. Ο Θορμπ, σε μια κατάσταση πανικού, προσπάθησε να τον εξοντώσει. Κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης δολοφονικής απόπειρας, έχασε τη ζωή του ο σκύλος του άνδρα.

Ένας κρυφός, ομοφυλοφιλικός έρωτας.

Ο Θορμπ γίνεται για πρώτη φορά βουλευτής των Φιλελεύθερων μόλις στα 30 του χρόνια και ηγέτης του κόμματός του το 1967. Τότε, γνωρίζει τον νεαρό Νόρμαν και παρά τον δύστροπό του χαρακτήρα, ο πολιτικός γοητεύεται ζώντας έναν έρωτα γεμάτο πάθος. Ο νεαρός πολιτικός, μάλιστα, είχε ενοικιάσει ένα διαμέρισμα για να μένει ο Νόρμαν προκειμένου να απολαμβάνουν τον έρωτά τους. Οι στενοί του συνεργάτες, θέλοντας να τον προστατεύσουν, αφού μπροστά του ανοιγόταν ο δρόμος της πρωθυπουργίας, τον συμβούλευσαν να χωρίσει τον νεαρό και να παντρευτεί. Ο Νόρμαν αντιδρά έντονα, θεωρώντας πως ο πολιτικός τον «πούλησε». Όταν παντρεύτηκε την Καρολίν Άλπας το 1968, με την οποία απέκτησε και έναν γιο, ο Νόρμαν Σκοτ άρχισε όχι απλά να διαδίδει πως ήταν ερωτικός σύντροφος του Θορμπ, αλλά έστελνε στην αστυνομία, στη μητέρα του πολιτικού, στη γυναίκα του και αλλού τις ερωτικές επιστολές που είχαν ανταλλάξει στο παρελθόν!

Το κόμμα του Θορμπ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο ηγέτης του όντως εμπλέκεται στο ροζ σκάνδαλο. Το κόμμα κατέληξε πως ναι μεν υπήρχε μια σχέση μεταξύ των δυο ανδρών αλλά ήταν μόνο… πλατωνική.
Το 1975, ο Νόρμαν Σκοτ επανέρχεται δριμύτερος και αποκαλύπτει πως ο Θορμπ, τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, οργάνωσε τη δολοφονία του προκειμένου να του κλείσει το στόμα μια για πάντα, ώστε να μην κάνει κακό στην πολιτική του καριέρα. Όπως είχε αποκαλύψει, μάλιστα, ο Θορμπ είχε προσλάβει έναν δολοφόνο για να κάνει τη «βρώμικη» δουλειά, αλλά εκείνος απέτυχε να τον σκοτώσει και σκότωσε τον σκύλο του.

Ο Θορμπ μαζί με τρεις συνεργάτες του συνελήφθησαν για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη ανθρωποκτονίας και οδηγήθηκαν σε δίκη! Ο δράστης της απόπειρας, Άντριου Νιούτον –που κατάφερε να σκοτώσει τον σκύλο του Νόρμαν–, καταδικάστηκε σε φυλάκιση για παράνομη οπλοκατοχή, αλλά δεν κατηγορήθηκε για απόπειρα δολοφονίας.

Στο Ποινικό Δικαστήριο του Λονδίνου (Old Bailey), ο πολιτικός έκανε χρήση του δικαιώματός του να τηρήσει σιωπή και τελικά, το 1979, ο 50χρονος, πλέον, Θορμπ κηρύχθηκε «όχι ένοχος». Μετά από 20 χρόνια, ο Θορμπ έχασε τη βουλευτική του έδρα, ενώ νωρίτερα (ήδη από τον Μάιο του 1976), είχε αναγκαστεί να αποχωρήσει και από την ηγεσία των Φιλελεύθερων. Στις εκλογές που έγιναν τον Μάιο του 1979, ενόσω εκείνος ήταν πλέον ένας πολιτικός εξόριστος, την πρωθυπουργία κατακτούσε για πρώτη φορά στην ιστορία της Μ. Βρετανίας αλλά και της Ευρώπης, μια γυναίκα, η Μάργκαρετ Θάτσερ, κάνοντας πολλούς να πουν πως το ερωτικό αυτό σκάνδαλο άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X