ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Tζιχαντιστής απαγχονίστηκε από τις αιγυπτιακές αρχές

Ο λίβυος τζιχαντιστής Άμπντελ Ραχίμ αλ Μισμάρι

Ο λίβυος τζιχαντιστής Άμπντελ Ραχίμ αλ Μισμάρι, ο οποίος είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τον ρόλο του σε αιματηρή επίθεση στην Αίγυπτο το 2017, εκτελέστηκε δι` απαγχονισμού χθες Σάββατο, ανακοίνωσε ο αιγυπτιακός στρατός.

Την 20ή Οκτωβρίου 2017, 16 Αιγύπτιοι αστυνομικοί είχαν σκοτωθεί σε ενέδρα και οδομαχίες με ισλαμιστές μαχητές στην αλ Ουάχατ αλ Μπαχαρίγια, 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καίρου, στη δυτική έρημο. Μερικές ημέρες αργότερα, η Αίγυπτος εξαπέλυσε σε αντίποινα πλήγματα στην περιοχή εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την ενέδρα.

Ένας από τους ηγέτες της οργάνωσης, ο Ιμάντ Εντίν Άμπντελ Χαμίντ, πρώην αξιωματικός των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκε. Ο Άμπντελ Ραχίμ αλ Μισμάρι επέζησε και συνελήφθη. Τον Νοέμβριο του 2019 ο Μισμάρι, που καταγόταν από τη Ντέρνα της Λιβύης, καταδικάστηκε σε θάνατο από την αιγυπτιακή στρατιωτική δικαιοσύνη, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

"Σήμερα (σ.σ. χθες Σάββατο) ο λίβυος τζιχαντιστής Άμπντελ Ραχίμ αλ Μισμάρι εκτελέστηκε δι` απαγχονισμού", ανέφερε ο αιγυπτιακός στρατός σε δελτίο Τύπου που επικαλέστηκαν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Είχε κριθεί ένοχος για "11 εγκλήματα", ανάμεσά τους ότι "ανήκε σε παράνομη οργάνωση που συνδεόταν με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα στη Λιβύη" και "φόνους εκ προμελέτης", κατά τις ίδιες πηγές.

Μετά την ανατροπή από τον στρατό τον Ιούλιο του 2013 του ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, εξτρεμιστικές οργανώσεις πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις εναντίον του στρατού και της αστυνομίας, αλλά και εναντίον της χριστιανικής μειονότητας. Στην Αίγυπτο του διαδόχου του, του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, εξαπολύθηκε ανηλεής καταστολή εναντίον κάθε λογής αντιπολίτευσης, ισλαμιστικής ή μη.Οι καταδίκες σε θάνατο και οι εκτελέσεις πολλαπλασιάστηκαν.

Ο στρατός μάχεται εναντίον διαφόρων εξτρεμιστικών οργανώσεων στη χερσόνησο του Σινά (ανατολικά), συμπεριλαμβανομένου του αιγυπτιακού βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Τον Μάρτιο του 2020 ο αιγύπτιος τζιχαντιστής Χισάμ αλ Ασμάουι, πρώην αξιωματικός που πήρε τα όπλα εναντίον της Κυβέρνησης, εκτελέστηκε μετά τη σύλληψή του στη Λιβύη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X