ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βίντεο από τον καταστροφικό τυφώνα Ντόριαν

Ο ισχυρότερος τυφώνας που έπληξε ποτέ τις Μπαχάμες

Ο ισχυρότερος τυφώνας που έπληξε ποτέ τις Μπαχάμες, ο Dorian, συνεχίζει την αργή, καταστροφική πορεία του προς τις ανατολικές ΗΠΑ, αφού προηγουμένως προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου, ζημιές σε 13.000 σπίτια, μεγάλες πλημμύρες – ακόμη και σ’ ένα αεροδρόμιο – και ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή.

Ο Dorian -κατηγορίας 5 στην πεντάβαθμη κλίμακα – συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως και 270 χλμ/ ώρα κι ίσως προκαλέσει με τη φουσκοθαλασσιά άνοδο της στάθμης των υδάτων έως και επτά μέτρα!

Όταν έφθασε στις Μπαχάμες συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας 297 χλμ/ώρα (!) ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της ισχυρότερης καταιγίδας στον Ατλαντικό που έπληξε ποτέ στεριά και εξακολουθεί να σαρώνει τη νήσο Γκραντ Μπαχάμα, τέταρτη μεγαλύτερη των Μπαχαμών, αφήνοντας πλημμυρισμένο το διεθνές αεροδρόμιο με τη στάθμη των υδάτων να φθάνει το ενάμιση μέτρο!

Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (ΝHC) προειδοποίησε νωρίτερα για μια «καταστροφική φουσκοθαλασσιά» στο Γκραντ Μπαχάμα, όπου αναμένονται έως και 80 χιλιοστά βροχής, καλώντας τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους. «Πρόκειται για μια κατάσταση εξαιρετικά απειλητική για τη ζωή», ανέφερε. «Οι κάτοικοι στη νήσο Γκραντ Μπαχάμα δεν πρέπει να φύγουν από τα σπίτια τους όταν περάσει το “μάτι” του Dorian, επειδή οι άνεμοι θα ενισχυθούν ταχύτητα στην άλλη πλευρά του», τόνισε σημειώνοντας ότι μπορεί να ανέβουν τα νερά της θάλασσας κατά επτά μέτρα προκαλώντας «τεράστιες καταστροφές στις πληγείσες περιοχές και θα συνεχιστούν για αρκετές ώρες».

Εικόνες και βίντεο που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου αποτυπώνουν τη μανία της φύσης

Τα βίντεο που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου με τη μανία της φύσης είναι πραγματικά σοκαριστικά.

Ενδεικτική της δεινής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι Μπαχάμες, που θρηνούν ήδη το θάνατο από πνιγμό του 7χρονου Lachino McIntosh, η αδελφή του οποίου αγνοείται, είναι και η ανάρτηση του πρωθυπουργού Hubert Minnis στο Instagram: «Αντιμετωπίζουμε έναν τυφώνα που δεν έχουμε ξαναδεί στις Μπαχάμες. Παρακαλώ προσευχηθείτε για μας», έγραψε. Ενώ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατέρρευσε δηλώνοντας με δάκρυα στα μάτια: «Είναι ίσως η πιο θλιβερή, η χειρότερη μέρα στη ζωή μου».

Ο Dorian κινείται προς τα δυτικά – Απειλεί τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ

Ο τυφώνας Dorian κινείται τώρα αργά προς τα δυτικά με τη Φλόριντα, τη Τζόρτζια, τη Βόρεια και τη Νότια Καρολια να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τις Αρχές να διατάσσουν έως και ενάμιση εκατομμύριο άτομα να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους προειδοποιώντας για απειλητική άνοδο της στάθμης των υδάτων λόγω φουσκοθαλασσιάς και μανιασμένους ανέμους.

Αν και σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις ο Dorian δεν θα χτυπήσει την ενδοχώρα, αλλά κυρίως τα παράλια, ειδικοί προειδοποιούν ότι ο τυφώνας παραμένει «εξαιρετικά επικίνδυνος» και μπορεί να φέρει μαζί του κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις και καταστροφικούς ανέμους. «Με αυτές τις διαστάσεις η καταιγίδα αυτή μπορεί να προκαλέσει τεράστια καταστροφή. Μη ριψοκινδυνεύετε τις ζωές σας μένοντας πίσω, εφόσον έχετε την ευκαιρία να ξεφύγετε», προειδοποίησε ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις. Στην Ουάσιγκτον ο Ντόναλντ Τραμπ, που ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι στην Πολωνία την περασμένη εβδομάδα, συναντήθηκε με τους επιτελείς του, διαπιστώνοντας μετά την σχετική ενημέρωση για τον Dorian ότι «δείχνει τερατώδης» κι ότι η ανατολική ακτή των ΗΠΑ «θα επηρεαστεί και ορισμένα σημεία της πάρα, πάρα πολύ σοβαρά».

Δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Disney World στο Ορλάντο, παρακολουθούν με αυξημένη επαγρύπνηση την πορεία του Dorian, ενώ οι Αρχές του Μαϊάμι διέταξαν την απομάκρυνση όλων των ηλεκτρικών σκούτερ από τους δρόμους για να μην μεταβληθούν από τους ανέμους σε «βλήματα». Η Νότια Καρολίνα διέταξε την εκκένωση ολόκληρης της ακτογραμμής της -διαταγή που τίθεται το μεσημέρι τοπική ώρα σε ισχύ και αφορά 830.000 άτομα- ενώ ακολούθησε και η Τζόρτζια.

Πηγή: iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X