ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το λάθος των μυστικών υπηρεσιών που οδήγησε στην εισβολή της Χαμάς

Οι δυνάμεις του Ισραήλ περικυκλώνουν τη Γάζα

Το Ισραήλ στοχεύει να περικυκλώσει τη Γάζα, καθώς ο στρατός του έχει μπει σε παλαιστινιακό έδαφος από τρία σημεία, στη νέα φάση της επιχείρησης, εισβάλοντας βορειοανατολικά στο Μπέιτ Χανιούν, με τη Χαμάς να «απαντά» με ισχυρές δυνάμεις στη περιοχή.

Σειρήνες ηχούν συνεχώς στις περιοχές κοντά στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ, εν μέσω εκτοξεύσεων ρουκετών.

Ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά τους τρομοκράτες της Χαμάς αδιάκοπα, ενώ χθες απελευθέρωσε μία δεκανέα που κρατούσαν στη Γάζα.

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι σειρήνες ηχούν στο κεντρικό Ισραήλ μετά από καταιγισμό ρουκετών από τη Γάζα ενώ το Al Jazeera μετέδωσε ζωντανά ήχους από πολλαπλές εκρήξεις στη βόρεια Γάζα.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι πολύ ισχυρές εκρήξεις που ακούστηκαν, είναι ισραηλινές βόμβες που στοχοποίησαν σήραγγες της Χαμάς.

Η Τουρκία με ανακοίνωσή της καταδίκασε χθες την επίθεση στην περιοχή του τουρκοπαλαιστινιακού νοσοκομείου στη Γάζα.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος εξέφρασε έντονη ανησυχία για τα ισραηλινά πλήγματα σε περιοχή όπου βρίσκεται νοσοκομείο της στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Στο νοσοκομείο έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς.

Το Ισραήλ σφυροκοπά και στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενώ ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία προειδοποιεί για «ευρύτερη κλιμάκωση» του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, την ώρα που η έλλειψη καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας στερεί από τους κατοίκους το πόσιμο νερό, όπως αναφέρει η UNICEF.

Πως κινήθηκαν οι ισραηλινές δυνάμεις -Επλήγησαν πάνω από 600 στόχοι σε 24 ώρες

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ κινήθηκαν χθες από άλλη κατεύθυνση παραλιακά και εισέβαλαν με τεθωρακισμένα καταλαμβάνοντας έδαφος.

Η τρίτη κίνηση του Ισραήλ έγινε χθες, όπου οι δυνάμεις του μπήκαν από το κέντρο της Γάζας και έφτασαν σε κεντρικό δρόμο που συνδέει βορρά και νότο.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι σκότωσε δεκάδες τρομοκράτες που του επιτέθηκαν μέσα από κτήρια και σήραγγες.

New York Times: Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ είχαν σταματήσει να παρακολουθούν τους ασυρμάτους της Χαμάς

Οι New York Times αναφέρουν τα κενά ασφαλείας και την αδιαφορία της μονάδας 8.200, δηλαδή της ειδικής μονάδας μυστικών επιχειρήσεων και παρακολουθήσεων του ισραηλινού στρατού, να φέρει εις πέρας την αποστολή της, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Όπως γράφουν οι NYT, η μονάδα 8.200 είχε διακόψει την παρακολούθηση των φορητών ασυρμάτων των τρομοκρατών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έναν χρόνο πριν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Οι NYT αναφέρουν ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έκριναν την επιχείρηση ως «χαμένο κόπο».

Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών είχαν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει να συλλέγουν πληροφορίες για τη Χαμάς τα τελευταία χρόνια, θεωρώντας πως το Ισραήλ είχε καταφέρει να ελέγξει τους κινδύνους που εγκυμονούσε η τρομοκρατική οργάνωση.

Όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, η επίσημη εκτίμηση των υπηρεσιών Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ εκτιμούσαν πως η Χαμάς δεν έχει λόγο να εξαπολύσει επίθεση από την Γάζα.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες Πληροφοριών θεωρούσαν ότι η Χαμάς προσπαθούσε να πυροδοτήσει την βία κατά των Ισραηλινών στην Δυτική Οχθη, που διοικείται από την αντίπαλό της, την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας προειδοποιούσαν επί μήνες τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η πολιτική αναταραχή που είχε προκαλέσει η εσωτερική του ατζέντα, είχε αποδυναμώσει την ασφάλεια του Ισραήλ και είχε ενισχύσει τους εχθρούς του.

Σύμφωνα με τις New York Times, ο Νετανιάχου τον Ιούλιο είχε αρνηθεί να συναντήσει στρατηγό ο οποίος θέλησε να τον ενημερώσει για την ύπαρξη απειλής βάσει απόρρητων πληροφοριών.

Η «τρύπα» στο σύστημα του Ισραήλ

Την ευθύνη που τους αναλογεί έχουν αναλάβει ο Νετανιάχου, οι αρχηγοί του ισραηλινού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, επειδή δεν μπόρεσαν να προβλέψουν και να προλάβουν την εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Στρατηγικοί αναλυτές αναφέρουν τις 4 παραλείψεις:

- Τα ξημερώματα της επίθεσης, οι Αρχές ασφαλείας του Ισραήλ πίστευαν πως η Χαμάς έκανε άσκηση.
- Επί έναν χρόνο το Ισραήλ έχει επίσημα σταματήσει την παρακολούθηση των ασυρμάτων της Χαμάς.
- Από το 2021 για τη Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας (Shin Bet), ο κίνδυνος ήταν η Δυτική Όχθη, η Χεζμπολάχ και το Ιράν.
- Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια έχουν σταματήσει να συλλέγουν στοιχεία για τη Χαμά.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση