Κατολίσθηση που προκλήθηκε από έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσε την κατάρρευση βράχων στην περιοχή της Καππαδοκίας, η οποία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε τρεις, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Η περιοχή της Καππαδοκίας της Τουρκίας, πόλος έλξης για τουρίστες από όλο τον κόσμο, φιλοξενεί κωνικούς βραχώδεις σχηματισμούς γνωστούς ως «καμινάδες νεράιδων», που δημιουργήθηκαν από αρχαία ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ακίν Γκουρλέκ έγραψε στο Χ ότι σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν πέντε. Αργότερα οι ομάδες διάσωσης ανέσυραν ένα ακόμη πτώμα από τα ερείπια, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε τρεις, δήλωσε ο κυβερνήτης του Νεβσεχίρ, Χουσεΐν Κοκ.
Οι εθνικότητες των νεκρών δεν έγιναν άμεσα γνωστές.
«Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν εντατικές, συντονισμένες επιχειρήσεις για τον εντοπισμό τυχόν άλλων θυμάτων που ενδέχεται να είναι παγιδευμένα κάτω από τα συντρίμμια», δήλωσε ο Υπουργός. Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν βαριά μηχανήματα να σκάβουν μέσα στα ερείπια. Εκσκαφείς και διασώστες εργάστηκαν μέχρι τη νύχτα στο σημείο, χρησιμοποιώντας ισχυρούς προβολείς καθώς η επιχείρηση έρευνας συνεχιζόταν. Το περιστατικό συνέβη στις 3:15 μ.μ. τοπική ώρα (12:15 GMT) όταν μια κατολίσθηση προκάλεσε πτώση βράχων στην πόλη Γκιόρεμε κοντά στο υπαίθριο μουσείο.
Η περιοχή έκλεισε για το κοινό μετά την κατάρρευση, σύμφωνα με αναφορές. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν ότι άκουσαν έναν δυνατό θόρυβο καθώς κατέρρευσε το βραχώδες κωδωνοστάσιο κοντά σε ένα πάρκινγκ, προκαλώντας τεράστιο σύννεφο σκόνης.
Εργασίες αποκατάστασης και προστασία από φυσικές καταστροφές
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ξεκίνησε εργασίες αποκατάστασης στην περιοχή για να βοηθήσει στη διατήρηση των εύθραυστων βραχωδών σχηματισμών από ζημιές που σχετίζονται με το κλίμα, φυσική διάβρωση και ανθρώπινη δραστηριότητα. Το 2024, αναφέρθηκε άλλη μια πτώση βράχων στην Καππαδοκία, αν και δεν καταγράφηκαν θάνατοι ή τραυματισμοί.
Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1985, το εθνικό πάρκο Γκιόρεμε και οι βραχώδεις τοποθεσίες της Καππαδοκίας είναι «ένα τοπίο αρμονίας που συνδυάζει την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και τον οικισμό με εντυπωσιακές φυσικές γεωμορφές», σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.
Μερικοί από τους κώνους και τους πυλώνες έχουν υποστεί ζημιές από σεισμούς, αλλά αυτό θεωρείται φυσικό φαινόμενο. Η περιοχή της Καππαδοκίας φιλοξενεί επίσης υπόγειες πόλεις σκαλισμένες σε βράχους και πρώιμες χριστιανικές εκκλησίες. Το 2025, περίπου 4,5 εκατομμύρια εγχώριοι και ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού.
Οι πτήσεις με αερόστατο θερμού αέρα στην Καππαδοκία είναι μια ακμάζουσα βιομηχανία που βλέπει δεκάδες αερόστατα να πετούν στον ουρανό τα καθαρά πρωινά. Ωστόσο, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για την ασφάλεια μετά από μια σειρά ατυχημάτων.






























