ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στα άκρα η σύγκρουση Κασσελάκη-Αχτσιόγλου - Τα μυστικά της κάλπης

Κάθε «κόκκινη γραμμή» έχουν ξεπεράσει τα καρφιά, οι χαρακτηρισμοί και τα υπονοούμενα ανάμεσα σε Στέφανο Κασσελάκη, Έφη Αχτσιόγλου και τα εκατέρωθεν «στρατόπεδα»

Πέρα από τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής Αριστεράς έχει περάσει η πόλωση ανάμεσα στους δύο υποψήφιους για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς το πινγκ πονγκ αιχμών και βολών ξεπέρασε χθες κάθε προηγούμενο, προμηνύοντας μια αδυσώπητη μάχη ενόψει της Κυριακής.

Μέσα σε λιγότερες από 12 ώρες, ο Στέφανος Κασσελάκης εγκάλεσε την συνυποψήφιά του ότι αγνόησε τις προτάσεις που της είχε καταθέσει στις 11 Ιουλίου για να εμπλουτίσει την πολιτική της πλατφόρμα, ζητώντας να χαμηλώσουν οι τόνοι, ενώ απέδωσε στην κούραση και την αυπνία το ολίσθημά του να περιγράψει ως «κρατίδιο» το ψευδοκράτος στην Κύπρο.

«Πρόκειται για ένα σοβαρότατο σφάλμα. Σφάλμα που αποκαλύπτει άγνοια για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής», απάντησε η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου, για να επανέλθει στο θέμα από τη συχνότητα του Star περιγράφοντας τον κ. Κασσελάκη ως «ανέτοιμο».

Η υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος υποστήριξε ότι η ίδια μπορεί να είναι εγγυήτρια της ενότητας στην παράταξη, επικαλούμενη την εμπειρία της, αλλά και τη συνύπαρξή της με τους συντρόφους της στον ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η λέξη «σύντροφος» που χρησιμοποιούν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οικεία λέξη. Είναι σημαντικό, όπως είπε, να υπάρχει ένα κοινό πολιτικό σχέδιο, το οποίο θα τηρείται απ' όλους, ώστε να μην μπερδεύονται και οι πολίτες, αλλά και ν' αποφεύγονται οι προσωπικές επιθέσεις (σ.σ. «ανθρωποφαγικές», όπως τις χαρακτήρισε) και οι στοχοποιήσεις. Νωρίτερα, είχε σχολιάσει πως «άνθρωπός που είναι στο πλευρό του (σσ ο Στέφανος Κασσελάκης) είναι μόνιμα υβριστικός σε μένα και άλλα στελέχη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί ο κατήφορος αυτός με τον κ. Πολάκη. Γι αυτό ζήτησα από τον Κασσελάκη να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές».

Σηκώνοντας το γάντι, αφού απαρίθμησε μία σειρά από «περιστατικά» ο Παύλος Πολάκης σχολίασε απευθυνόμενος στην κυρία Αχτσιόγλου πως «τότε έχεις κατέβει όλη τη σκάλα...» και «δείχνεις καθαρά τον δρόμο για την ανάγκη ΜΑΖΙΚΗΣ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗΣ του Στέφανου Κασσελάκη την Κυριακή 24/9!!».

Τα πνεύματα, ωστόσο, οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο, όταν σε βίντεό του για την εξωτερική πολιτική χθες το βράδυ, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ««δεν είμαι τέλειος σαν εκείνους που έφτιαξαν τον νόμο Κατρούγκαλου», δηλώνοντας θιασώτης του Ανδρέα Παπανδρέου και του Αλέξη Τσίπρα στο συγκεκριμένο πεδίο. Δίνοντας, μάλιστα, συνέχεια, στα εσωκομματικά «καρφιά», «εγώ πατάω στην πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου και του Αλέξη Τσίπρα στην εξωτερική πολιτική και στα εθνικά μας θέματα. Δεν έχω στο πλευρό μου κανέναν βουλευτή, που να θεωρεί τη μουσουλμανική μειονότητα τουρκική. Δεν έχω στο πλευρό μου κανέναν βουλευτή που να πιστεύει ότι δεν υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων. Τα ερωτήματα περί πατριωτισμού αλλού, όχι σ’ εμένα», κατέληξε.

Στην τοποθέτησή του απάντησαν με σχόλιό τους συνεργάτες της Έφης Αχτσιόγλου, σημειώνοντας πως «ο κ. Κασσελακης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός. Για λόγους εσωκομματικής αντιπαράθεσης έχει φτάσει να επιτίθεται ακόμα και κατά της κυβερνησης του Αλέξη Τσίπρα. Το μεσημέρι μας κάλεσε να κατεβάσουμε τους τόνους. Από το απόγευμα σήμερα επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υιοθετώντας την κατάπτυστη προεκλογική ατζέντα του Κυριακου Μητσοτακη. Χρειάζεται να επιδείξει, λίγες ώρες πριν τις κάλπες, ψυχραιμία και νηφαλιότητα και θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όλοι εμείς είμαστε στον ίδιο πολιτικό χώρο».

Σε αυτήν την… «ωραία» ατμόσφαιρα προστέθηκαν αιχμές και υπονοούμενα και άλλων πρωτοκλασάτων στελεχών, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να τονίζει ειρωνικά χθες πως «το ημερολόγιο έδειχνε 7/6/2023, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας, περιστοιχισμένος από «εχθρούς», παρουσιάζει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στο πλάι του, με δική του επιλογή, οι γνωστοί «υπονομευτές»: Έφη Αχτσιόγλου (πρώην υπουργός Εργασίας), Αλέξης Χαρίτσης (πρώην υπουργός Ανάπτυξης), Διονύσης Τεμπονέρας και ο υποφαινόμενος (ένας απλός πρώην υπουργός Οικονομικών). Συνεχίστε ό,τι κάνετε…», φανερά ενοχλημένος από τα περί υπονόμευσης Τσίπρα.

Οι νέοι ψηφοφόροι και το ντέρμπι

Η νευρική κρίση, η οποία χαρακτηρίζει την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είναι ασύνδετη με τα όσα συμβαίνουν σε επίπεδο προετοιμασίας της ψηφοφορίας της Κυριακής. Αντίθετα, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Γιάννης Δρόσος, αύριο θα ψηφίσουν για την νέα ηγεσία του κόμματος περίπου 180.000 μέλη, δηλαδή 40.000 περισσότερα από τις περίπου 150.000 την περασμένη Κυριακή. Η δυνατότητα των 40.000 παλιών μελών του κόμματος να ψηφίσουν μόνο στο δεύτερο γύρο, αν απείχαν στον πρώτο αλλάζει, ωστόσο, τα δεδομένα, με τους υποψήφιους είτε να φοβούνται, είτε να ελπίζουν στην ανατροπή των συσχετισμών.

Αν και η δεξαμενή των παλιών μελών φέρεται να περιλαμβάνει στελέχη με διαφορετικές προτιμήσεις ως προς τις τάσεις του κόμματος και να απηχεί όλα τα στρατόπεδα, εντούτοις ο μεγάλος φόβος των δύο επιτελείων έγκειται στο ποσοστό συμμετοχής στις αυριανές κάλπες, καθώς «είθισται» αυτό να είναι χαμηλότερο στις περιπτώσεις επαναληπτικών γύρων. Παράλληλα, αν επικρατήσει η λογική της «χαλαρής ψήφου», τότε δεν αποκλείεται να πέσει κατά πολύ ο αριθμός των συμμετεχόντων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους συσχετισμούς του πρώτου γύρου, αλλά και για το ενδεχόμενο ο δεύτερος γύρος να εξελιχθεί σε ντέρμπι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κρίσιμη μεταβλητή για την αυριανή κάλπη είναι ο αριθμός των 110.000 μελών, καθώς αν τα μέλη που θα προσέλθουν να ψηφίσουν είναι λιγότερα, τότε δεν αποκλείεται η αυριανή εκλογική βραδιά να μετατραπεί σε ντέρμπι, με αναμονές στην καταμέτρηση μέχρι και των τελευταίων ψήφων.

Πηγή: protothema 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση