ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ρωσία: Όσα γνωρίζουμε για την πτώση του αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα

Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι το UAV συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα εξαιτίας πρόσκρουσης με ρωσικό μαχητικό

Αυστηρό μήνυμα στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας μετέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα, μετά τη συντριβή αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα, την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν συμμάχους και εταίρους για το περιστατικό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον για εξηγήσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, καθώς οι ΗΠΑ επιμένουν ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) τύπου MQ-9 Reaper συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στη Μαύρη Θάλασσα εξαιτίας πρόσκρουσης με ρωσικό μαχητικό.

Ουάσιγκτον: Ρωσικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με το αμερικανικό drone

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 φέρεται να χτύπησε τον έλικα του αμερικανικού drone επιτήρησης Reaper, προκαλώντας τη συντριβή του στη Μαύρη Θάλασσα, μια περιοχή που παρακολουθείται στενά από το ΝΑΤΟ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Το περιστατικό καταδικάστηκε ως «απερίσκεπτο» από τον αμερικανικό στρατό.

«Το drone μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλεια του MQ-9», δήλωσε ο πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζέιμς Χέκερ.

Διαψεύδει η Μόσχα

Σε μία πρώτη αντίδραση, το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι το αμερικανικό UAV εντοπίστηκε το πρωί της 14ης Μαρτίου να πετάει κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας με κατεύθυνση προς τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Υποστήριξε επίσης ότι τα ρωσικά μαχητικά δεν έκαναν χρήση των πυρομαχικών που έφεραν και δεν ήρθαν σε επαφή με το αμερικανικό drone. Η Μόσχα πρόσθεσε ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέπεσε στη θάλασσα ως αποτέλεσμα απότομων ελιγμών.

Επιμένουν οι ΗΠΑ

«Λόγω της ζημιάς που υπέστη, δεν είχαμε άλλη επιλογή από την πτώση του στη Μαύρη Θάλασσα» είπε από την πλευρά του ο ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Πατ Ράιντερ σε δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι η πρόσκρουση προκάλεσε απώλεια της πτητικής ικανότητας του UAV.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δεν διευκρίνισε εάν το MQ-9 Reaper που κατέπεσε στη Μαύρη Θάλασσα ήταν οπλισμένο.

Ενημερώθηκε ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη ενημερωθεί για το συμβάν, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. Σύμφωνα με τον Κίρμπι, οι κινήσεις του ρωσικού μαχητικού ήταν στη συγκεκριμένη περίπτωση «επικίνδυνες», «αντιεπαγγελματικές» και «απερίσκεπτες».

Για το περιστατικό έχουν ενημερωθεί, όπως αναφέρεται, και οι νατοϊκοί σύμμαχοι από τον Αμερικανό στρατηγό, ανώτατο συμμαχικό διοικητή Ευρώπης (SACEUR) του ΝΑΤΟ, Κρίστοφερ Καβόλι.

Ο Κίρμπι υποστηρίζει ότι το αμερικανικό drone που κατέπεσε βρισκόταν, όταν χτυπήθηκε, στον διεθνή εναέριο χώρο. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν, πάντως, να πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η αμερικανική πλευρά, ήταν δύο τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 που κινήθηκαν κοντά στο αμερικανικό drone ρίχνοντάς του καύσιμα και κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς μπροστά του, και το ένα από αυτά τελικώς συγκρούστηκε μαζί του. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το αμερικανικό MQ-9 χτυπήθηκε στον έλικα.

Ο αμερικανικός στρατός υποστηρίζει ότι παρατηρείται, το τελευταίο διάστημα, ένα μοτίβο συνεχιζόμενης επικίνδυνης συμπεριφοράς από την πλευρά των Ρώσων πιλότων που πετούν κοντά σε αμερικανικά και νατοϊκά αεροσκάφη.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X