ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους στη Γάζα

Το 45% των κατοικιών έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί

Τουλάχιστον το 45% των κατοικιών της Γάζας έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις 4 Νοεμβρίου και 200.000 άνθρωποι δεν έχουν πλέον σπίτια , σύμφωνα με το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Η Γάζα είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον κόσμο, με περισσότερους από 500 ανθρώπους ανά 100 τετραγωνικά μέτρα σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές περίπου ένα χιλιόμετρο από το πέρασμα της Ράφα - ο μόνος τρόπος εισόδου και εξόδου από τη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Το πέρασμα, το οποίο ελέγχεται από την Αίγυπτο, είναι ως επί το πλείστον κλειστό από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε την άνευ προηγουμένου επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η Βόρεια Γάζα δεν έχει ρεύμα ή καύσιμα από τις 11 Οκτωβρίου. Το ένα τρίτο των νοσοκομείων έπρεπε να κλείσουν και αυτά που παραμένουν ανοιχτά συχνά λειτουργούν με περιορισμένο ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς αναισθησία ή καθαρό νερό, ανέφερε το ανθρωπιστικό γραφείο του ΟΗΕ. Όλα τα αρτοποιεία στο βορρά έπρεπε να κλείσουν , είτε λόγω ζημιάς είτε λόγω έλλειψης καυσίμων.

Το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας είναι εκτός καυσίμων, ενώ η μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στο βορρά είναι επίσης εκτός λειτουργίας. Το πόσιμο νερό τελειώνει για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις άντλησης λυμάτων δεν λειτουργούν. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναφέρουν ότι 14 νοσοκομεία και το 71% των εγκαταστάσεων πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όλη τη Γάζα είναι κλειστά.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση