ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ολική έκλειψη ηλίου - Οι μαζικοί γάμοι και οι παράξενες αντιδράσεις ζώων

Δείτε φωτογραφίες από το φαινόμενο και βίντεο από το διάστημα

Συνολικά, 44 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι σήκωσαν το κεφάλι τους στον ουρανό την Δευτέρα για να παρακολουθήσουν την ολική έκλειψη Ηλίου που έγινε ορατή από το Μεξικό, τις ΗΠΑ μέχρι και τον Καναδά – με πολλούς επισκέπτες να συρρέουν σε αυτές τις περιοχές για να ζήσουν τη σπάνια στιγμή της ιστορίας.

Το Μασατλάν, στην ακτή του Ειρηνικού του Μεξικού, ήταν η πρώτη πόλη που γνώρισε την ολότητα, η οποία διήρκεσε περίπου 4 λεπτά. Στο Τέξας το προσωπικό του ζωολογικού κήπου είπε ότι ορισμένα ζώα άλλαξαν τη συμπεριφορά τους. Σε κάποιες περιοχές οι θερμοκρασίες έπεσαν μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ στο Αρκάνσας αρκετά ζευγάρια βρήκαν την ευκαιρία να παντρευτούν σε μια μαζική γαμήλια τελετή. Μόλις συνέβη η ολική έκλειψη, μερικοί έκλαψαν, άλλοι αγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν, και αρκετοί απλά παρακολούθησαν το σπάνιο φαινόμενο με κομμένη την ανάσα.

Όσο οι άνθρωποι ετοιμαζόντουσαν να παρακολουθήσουν την έκλειψη φορώντας τα ειδικά γυαλιά, τα ζώα της ημέρας ετοιμαζόντουσαν ξαφνικά να κοιμηθούν και τα νυχτόβια πλάσματα έδειχναν αναστατωμένα. Η πιο «δραματική αντίδραση» στον ζωολογικό κήπο του Φορτ Γουόρθ προήλθε από τα πρωτεύοντα.

«Συνολικά, όλοι οι γορίλες σηκώθηκαν και περπάτησαν κατευθείαν προς το σημείο όπου υποτίθεται ότι θα τους αφήσουν να μπουν τη νύχτα για να κοιμηθούν», είπε στο CNN ο καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Ράλεϊ. Παρόμοιες συμπεριφορές παρατηρήθηκαν μεταξύ άλλων θηλαστικών και ερπετών, συμπεριλαμβανομένου ενός κροκόδειλου που άρχισε να ετοιμάζεται για ύπνο καθώς σκοτείνιαζε ο ουρανός.

Το σκοτάδι κατέλαβε την 6η Λεωφόρο στο Μανχάταν με πλήθη να έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Radio City Music Hall, το οποίο ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου σκιασμένο.

Την ίδια ώρα περισσότερα από 350 ζευγάρια πήραν την απόφαση να ενωθούν μετα δεσμά του γάμου σε μια μαζική τελετή λίγο πριν την ολική έκλειψη.

Η Ashley Smith και ο Gary Knebel ήταν μαζί 15 χρόνια και σχεδίαζαν να παντρευτούν το 2017, αλλά τα σχέδιά τους τέθηκαν σε παύση όταν πέθανε η μητέρα του Smith. Τώρα, η έκλειψη έγινε το σκηνικό για τους όρκους τους.

Το ίδιο και για τους Kylee και ο Michael Rice οι οποίοι ετοιμάζονταν να κάνουν μια βόλτα με αερόστατο πριν από την εκδήλωση «Elope at the Eclipse» στο Russellville του Αρκάνσας, το απόγευμα της Δευτέρα με τις τελετές να ολοκληρώνονται λίγο πριν η ολότητα σκοτεινιάσει τον ουρανό.

Στο μεταξύ ένα άλλο ζευγάρι αρραβωνιάστηκε ζωντανά στο CNN κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης ηλίου στο Βερμόντ. «Η αληθινή ιστορία αγάπης εδραιώθηκε στο σκοτάδι μιας ολικής έκλειψης ηλίου που γράφτηκε τώρα στην ιστορία», σημείωσε ο δημοσιογράφος του CNN.

Εντύπωση προκάλεσε η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ για την έκλειψη Ηλίου. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δημοσίευσε μια παράξενη προεκλογική διαφήμιση στο Truth Social, όπου το κεφάλι του αναλαμβάνει τον ρόλο του φεγγαριού – εμποδίζοντας τον ήλιο και βυθίζοντας την Αμερική στο απόλυτο σκοτάδι.

Από το διάστημα, τα μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είδαν μια διαφορετική προοπτική του ουράνιου γεγονότος - τη σκιά του φεγγαριού που ρίχνεται στη Γη.

Ο δορυφόρος Starlink του Έλον Μασκ μοιράστηκε μια απίστευτη θέα της ηλιακής έκλειψης στη Γη.

Η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου θα είναι τον Αύγουστο του 2026 , λέει η NASA. Το φαινόμενο θα είναι ορατό στη Γροιλανδία, την Ισλανδία, την Ισπανία, τη Ρωσία και μια μικρή περιοχή της Πορτογαλίας. Μια άλλη ολική έκλειψη ηλίου δεν θα είναι ορατή ξανά στις συνεχόμενες ΗΠΑ μέχρι τον Αύγουστο του 2044. Τον Οκτώβριο του 2024, θα υπάρξει μια δακτυλιοειδής έκλειψη ορατή στη Νότια Αμερική, σύμφωνα με τη NASA.

Η πορεία της έκλειψης Ηλίου στις ΗΠΑ

Αρχή από το Μεξικό

Το μεξικανικό θέρετρο Μασατλάν στις ακτές του Ειρηνικού ήταν η πρώτη δημοφιλής τοποθεσία παρατήρησης του φαινομένου. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, φορώντας ειδικά γυαλιά, ενώ άλλοι ήταν σε ξαπλώστρες.

Η εικόνα του Ήλιου στο Μεξικό, όταν το φαινόμενο άρχισε να γίνεται ορατό στην αμερικανική ήπειρο.

Η πορεία στις ΗΠΑ

Όπως ήταν φυσικό το φαινόμενο που γεμίζει δέος προκάλεσε μια φρενίτιδα ενθουσιασμού στις ΗΠΑ. Από τους ανθρώπους που σχεδόν κατασκήνωσαν σε κάθε διαθέσιμο ανοιχτό χώρο με τα ειδικά γυαλιά ανά χείρας ως αυτούς που έκλεισαν διαμερίσματα για μία ημέρα για να βρουν το σωστό σημείο και αυτούς που παντρεύτηκαν ομαδικά, οι Αμερικανοί ξεπέρασαν τους εαυτούς τους σε ενθουσιασμό.

Η ολική έκλειψη Ηλίου ήταν ορατή σήμερα στις ΗΠΑ για πολύ μεγαλύτερο διάστημα σε σύγκριση με εκείνη του 2017. Η μέγιστη διάρκεια έφθασε κατά τόπους τα 4 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα, ενώ πριν από επτά χρόνια ήταν 2 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα.

Στο μονοπάτι της ολικότητας ζουν πάνω από 31 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ άλλα 4-5 εκατ. υπολογίζονται ότι ταξίδεψαν εκεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν έμεινε ξενοίκιαστο διαμέρισμα ούτε για δείγμα...

Η πρώτη μεγάλη πόλη στο έδαφος των ΗΠΑ στην οποία έγινε ορατή η έκλειψη ήταν το Σαν Αντόνιο στο Τέξας στις 21:33 της Δευτέρας (ώρα Κύπρου). Ακολουθούσαν το Ντάλας (21:40), το Κλίβελαντ (22:13) και το Μπάφαλο (22:18).

Το μονοπάτι της ολικότητας έχει πλάτος περίπου 183 χιλιόμετρα. Όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από αυτή τη λωρίδα σκιάς, οι παρατηρητές βλέπουν τη Σελήνη να καλύπτει τον Ήλιο σε μικρότερο ποσοστό.

Όσοι όμως είναι πάνω σε αεροσκάφος, αν έχουν πορεία παράλληλη με αυτή της σκιάς, θα μπορούν να δουν την έκλειψη για πολλά περισσότερα λεπτά. Αυτό δείχνει και ο χάρτης του Flight Radar με τον συνωστισμό των αεροσκαφών πάνω στο μονοπάτι.

Στο Ντάλας το φαινόμενο έγινε δεκτό με επευφημίες, προκαλώντας ένα «περίεργο αίσθημα», όπως δήλωναν οι αυτόπτες μάρτυρες. «Μπορείς να δεις ακόμη και τα άστρα» είπαν ακόμη, ένα φαινόμενο αναμενόμενο κατά τα λεπτά της ολικότητας. Ήταν μάλιστα τυχεροί και είδαν και το φαινόμενο του «διαμαντένιου δαχτυλιδιού», μια λάμψη όταν ο Ήλιος αρχίζει να φαίνεται ξανά που οφείλεται στο πώς οι ακτίνες ξεπροβάλουν μέσα από τα βουνά της Σελήνης.

Κατάληξη στον Καναδά

Η έκλειψη έγινε ορατή στο Μόντρεαλ του Καναδά στις 22:27 (ώρα Κύπρου), ενώ λίγα λεπτά αργότερα η σκιά πέρασε πάνω από το Ατλαντικό Ωκεανό οπότε και το φαινόμενο ολοκληρώθηκε.

Στο Τορόντο του Καναδά ήταν πολύ κοντά στην ολικότητα.

Πότε θα ξαναδούν έκλειψη οι ΗΠΑ

Η επόμενη μεγάλη έκλειψη που θα είναι ορατή από τις ΗΠΑ θα είναι στις 22 Αυγούστου 2044, μόνο από τη Βόρεια και τη Νότια Ντακότα και τον βόρειο Καναδά. Ωστόσο, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, στις 12 Αυγούστου 2045, το μονοπάτι μιας ολικής έκλειψης θα διασχίσει τις ΗΠΑ από τη Καλιφόρνια στη Φλόριντα.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση