ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακόμη μια εφιαλτική νύχτα

Όλες οι εξελίξεις

Στο ίδιο έργο θεατές οι Ουκρανοί πολίτες που θα βιώσουν ακόμη μια εφιαλτική νύχτα, με τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές να υπενθυμίζουν τη βαρβαρότητα της ρωσικής εισβολής. Οι σειρήνες εξακολουθούν να ηχούν στην ουκρανική πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, οι κάτοικοι παραμένουν βυθμισμένοι στον τρόμο και την αβεβαιότητα, ενώ το διπλωματικό θρίλερ κλιμακώνεται.

Παρά τις προσπάθειες για διπλωματική λύση, οι ρωσικές δυνάμεις «σφίγγουν» τον κλοιό γύρω από πόλεις της Ουκρανίας, σφυροκοπώντας Μαριούπολη και Χάρκοβο, ενώ επιμένουν ότι έχουν καταλάβει τη Χερσώνα.

Οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν το αποτέλεσμα που επιθυμούσε η Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος της χώρας, ωστόσο συμφωνήθηκε η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων, αλλά και η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από κοινού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εκκένωσης των περιοχών. Θα υπάρξει και τρίτος γύρος συνομιλιών, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο οι προσπάθειες να «περιχαρακωθεί» ο ρωσικός μεγαλοϊδεατισμός έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμιο ζήτημα. Η διεθνής κοινότητα εμπλέκεται σε ένα ράλι. Κυρώσεις, αποκλεισμοί, προειδοποιήσεις, όλα στοχεύουν να «φρενάρουν» τα μεγαλεπίβολα σχέδια επεκτατισμού του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι ελπίδες να βρεθεί κάποια συμβιβαστική οδός στον νέο γύρο συνομιλιών της Πέμπτης έπεσαν στο «κενό». Ναυάγιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η δεύτερη προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός ύστερα από τις συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών. Ο πήχης, πάντως, δεν είχε τεθεί ποτέ ψηλά, καθώς μετά τον πρώτο αποτυχημένο γύρο συζητήσεων, κορυφαίοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου και του Κιέβου κρατούσαν μικρό καλάθι.

Μελανή ένδειξη το γεγονός ότι εν μέσω δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων, ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι Ρώσοι εξακολουθούσαν να βομβαρδίζουν πόλεις, με πυρά να πλήττουν πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια και ατμοηλεκτρικό στην πόλη Ακτίρκα.

Παράλληλα, ο Πούτιν διαβεβαίωσε κατά τη συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του ότι δεν σταματά τον πόλεμο, ενώ ο Ουκρανό πρόεδρος διατράνωσε ξανά την πρόθεσή του να υπερασπιστεί μέχρι τέλους την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του.

Για τια αρχές της ερχόμενης εβδομάδες είναι προγραμματισμένος ο τρίτος γύρος συνομιλιών, με τον αριθμό των νεκρών αμάχων να αυξάνεται ανησυχητικά.

Οι πόλεις που πλήττονται περισσότερο από τη σύρραξη, μαζί με την ανατολική Ουκρανία, είναι η πρωτεύουσα - το Κίεβο - όπου κάθε βράδυ σημειώνονται εκρήξεις, η Χερσώνα με τα πυρά να πέφτουν απανωτά και η Ζαπορίζια λόγω του πηρηνικού σταθμού που διαθέτει.

Νέες κυρώσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν κατά Ρώσων ολιγαρχών

Με τον πόλεμο να μαίνεται και τη Ρωσία να εξακολουθεί να χτυπά με σφοδρότητα τη γειτονική Ουκρανία, νέο πακέτο κυρώσεων επιβάλλει το επιτελείο Μπάιντεν.

Τα τιμωρητικά μέτρα έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση σε βάρος του Κρεμλίνου, στοχεύοντας στη ρωσική ελίτ και στην αποσύνδεση αριθμού τραπεζών από το σύστημα SWIFT.

Ήδη ο Μπάιντεν έχει δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία εύπορων Ρώσων όπως και των ενήλικων παιδιών τους.

Έχει, παράλληλα, δεσμευτεί να «χτυπήσει» και άλλα περιουσιακά στοιχεία ολιγαρχών, όπως τα ιδιωτικά τζετ, πολυτελή διαμερίσματα, γιοτ.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο νέος γύρος κυρώσεων θα σφίξει περαιτέρω τον κλοιό για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, διεμήνυσε ότι δεν αναμένεται νέα συνάντηση ανάμεσα σε Βάντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν. «Δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή» είπε ειδικότερα.

«Σχεδιάζουμε μια επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ή μια κλήση. Θα εξετάσουμε όμως μια σειρά παραγόντων» συμπλήρωσε η Ψάκι.

«Οι Ρώσοι εξακολουθούν να κλιμακώνουν την ένταση και να επιτίθενται σε ένα κράτος με εδαφική κυριαρχία. Η διπλωματική οδός όμως παραμένει πάντα επιθυμητή επιλογή», επεσήμανε, δε, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Απέφυγε, ακόμη, να προβεί σε εκτιμήσει σχετικά με το αν η Ρωσία τελικά θα καταλάβει το Κίεβο.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο τρίτος γύρος συνομιλιών

Μετά το «ναυάγιο» και της δεύτερης προσπάθειας για συμφωνία κατάπαυσης πυρός, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, δήλωσε ότι ο τρίτος γύρος των συνομιλιών με τη Ρωσία θα διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Belta της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σημερινός δεύτερος γύρος των συνομιλιών για εκεχειρία με τη Ρωσία δεν είχε τα αποτελέσματα που ήλπιζε το Κίεβο, αλλά οι πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων.

Συμπλήρωσε πως υπήρξε μια συνεννόηση για την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων σε τοποθεσίες όπου μαίνονται οι πιο σκληρές μάχες.

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε οποιοδήποτε θέμα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από μια εβδομάδα.

Ωστόσο, ο Ποντολιάκ είπε ότι το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις ελπίδες του Κιέβου. «Προς μεγάλη μας λύπη, δεν πήραμε τα αποτελέσματα τα οποία υπολογίζαμε», τόνισε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συζητήσαμε την ανθρωπιστική πτυχή με αρκετή λεπτομέρεια, επειδή πολλές πόλεις είναι πλέον περικυκλωμένες. Υπάρχει μια δραματική κατάσταση με ανάγκες για φάρμακα, τρόφιμα και απομάκρυνση ανθρώπων», συμπλήρωσε.

Οι Ουκρανοί στήνουν οδοφράγματα στο Κίεβο - Ο στρατός του Πούτιν σφυροκοπά Μαριούπολη, Χερσώνα

Στην όγδοη μέρα της βρίσκεται σήμερα η πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου.

Από εκείνη τη μέρα, οι εξελίξεις σε παγκόσμια κλίμακα είναι ραγδαίες με τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Δύσης να καταδικάζουν τον «πόλεμο του Πούτιν», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, ενώ οι Ουκρανοί που έχουν παραμείνει στις εστίες τους, εξακολουθούν να «παλεύουν» για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους και να κρατήσουν τη «φάλαγγα» των 60 χιλιομέτρων του Ρώσου ηγέτη μακριά από το Κίεβο.

Το CNN σταχυολόγησε και παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα, που βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά από επτά μέρες πολιορκίας...

Η Ρωσία «σφίγγει τη θηλιά» στο νότο της Ουκρανίας: Οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο στρατηγικών πόλεων στη νότια Ουκρανία (μετά το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ), μετά από μέρες έντονων μαχών.

Η Μαριούπολη υπό «ασφυκτική» πολιορκία: Ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε ότι ο ρωσικός στρατός δημιουργεί μια «ανθρωπιστική καταστροφή» στην πόλη - λιμάνι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Σήμερα, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης κατήγγειλε ότι η Ρωσία βομβαρδίζει διαρκώς και σκοπίμως κρίσιμης σημασίας αστικές υποδομές, αφήνοντάς την πόλη χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτροδότηση και εμποδίζοντας την είσοδο προμηθειών ή την απομάκρυνση ανθρώπων.

Μάχη για τη Χερσώνα: Ο δήμαρχος της πόλης Χερσώνα με τους 290.000 κατοίκους στη νότια Ουκρανία ανέφερε ότι έπεσε την Τετάρτη στα χέρια των Ρώσων, αναφέροντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις την έχουν εγκαταλείψει. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ασαφής, σύμφωνα με τις βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Κύμα προσφύγων: Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είχε καταγράψει ακριβώς 1.002.860 πρόσφυγες στην σχετική ιστοσελίδα της στις 10:00 ώρα Ελλάδος της Πέμπτης, ήτοι 128.834 περισσότερους από προηγούμενη καταμέτρηση που είχε δώσει χθες, Τετάρτη, το μεσημέρι στη δημοσιότητα.

Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια: Τον έλεγχο της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, έχουν πάρει, πλέον, οι Ρώσοι στρατιώτες κι έχουν ενημερώσει σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA), όπως δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι. Ο Γκρόσι ανέφερε πως το προσωπικό του σταθμού, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και διαθέτει έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, συνέχισε τις εργασίες του, ενώ τα επίπεδα ακτινοβολίας «παραμένουν κανονικά», στις εγκαταστάσεις του.

Προετοιμάζονται για επίθεση στην Οδησσό: Η πόλη στην οποία βρίσκεται η κύρια ναυτική βάση της Ουκρανίας προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση, καθώς μια ντουζίνα ρωσικά πολεμικά πλοία την κυκλώνουν, μέσω της Κριμαίας. Οι κάτοικοι έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούν νάρκες στο παραλιακό μέτωπο και μεταλλικά οδοφράγματα για να εμποδίσουν την κίνηση των πολεμικών αρμάτων.

Η Μόσχα αλλάζει τακτική: Τα ρωσικά στρατεύματα εμπλέκονται, πλέον, σε πιο άμεσες επιθέσεις σε πόλεις της Ουκρανίας αφού οι προσπάθειες να περικυκλώσουν βασικούς στόχους, όπως το Κίεβο, δεν εξελίχθηκαν όπως εκτιμούσαν, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Έτσι, οδομαχίες και συγκρούσεις σώμα με σώμα σημειώνονται τις τελευταίες ώρες σε διάφορες πόλεις.

Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο: Στη βορειοανατολική Ουκρανία, 34 άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Χάρκοβο τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, η εισαγγελία της Λιθουανίας ανακοίνωσε πως άρχισε να διεξάγει έρευνες για ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Στο πλαίσιό της θα ερευνηθούν «στρατιωτικές επιθέσεις σε αμάχους, γιατρούς, καταστροφή κατοικιών, νοσοκομείων, εκπαιδευτικών θεσμών και άλλων πολιτικών εγκαταστάσεων, που οδήγησαν σε θανάτους ενηλίκων και παιδιών», προστίθεται στη δήλωση της λιθουανικής εισαγγελίας.

Η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας βαθαίνει: Οι κυρώσεις και οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων συνεχίζουν να ανακοινώνονται, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προαναγγείλει κι άλλες, επτά ρωσικές τράπεζες έχουν ήδη αποσυνδεθεί απο το σύστημσ SWIFT, οι ρωσικές ποδοσφαιρικές ομάδες αποκλείονται από τις διεθνείς διοπργανώσεις, ενώ η Formula 1 διέκοψε τη συμφωνία της για την διοργάνωση του φετινού ρωσικού Γκραν Πρι, που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 23-25 Σεπτεμβρίου.

Η Κίνα αρνείται το υποτιθέμενο αίτημα προς τη Ρωσία για την έναρξη της εισβολής: Η Κίνα απέρριψε μια έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών που ισχυριζόταν ότι Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Ρωσία να καθυστερήσει την εισβολή της μέχρι την ολοκλήρωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Παράλληλα, το Πεκίνο (μαζί με την Άγκυρα) ξεκαθαρίζουν πως δεν θα επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία.

Ουκρανοί ρίχνουν μολότοφ σε ρωσικό τανκ εν κινήσει (Vid)

Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων - Αναμένεται και τρίτη συνάντηση

Ολοκληρώθηκε μετά από 3,5 ώρες ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε συμφωνία στο ένα από τα τρία θέματα της ατζέντας και συγκεκριμένα στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διόδων για τους αμάχους. Αντιθέτως, δεν βρέθηκε η χρυσή τομή στα θέματα της ανακωχής και της κατάπαυσης του πυρός, γεγονός που συνεπάγεται ότι θα συνεχιστούν οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα.

Δείτε την ανάρτηση του Ουκρανού προεδρικού συμβούλου αμέσως μετά το τέλος του δεύτερου γύρου:

 

Πούτιν: Οι Ουκρανοί εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν - «Μόνο ναζί πολεμούν έτσι»

Δηλώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία έκανε το απόγευμα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας σε υψηλούς τόνους, ο Πούτιν κατηγόρησε τους Ουκρανούς για υπερεθνικιστική προπαγάνδα και τους κατηγόρησε ότι εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές. «Μόνο ναζί πολεμούν έτσι» είπε, ενώ υποστήριξε ακόμη πως οι Ουκρανοί πυροβολούν με ελεύθερους σκοπευτές όσους επιχειρούν να απομακρυνθούν.

Εμείς έχουμε ανοίξει ασφαλείς οδούς, προσέθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν ξένοι μισθοφόροι που πολεμούν στο πλευρό των Ουκρανών, ενώ ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι «η Ρωσία δεν απειλείται ούτε με πυρηνικά».

Ζελένσκι: «Δεν θα παραδοθώ ποτέ, ο χρόνος έχει σταματήσει για μας»

Σε νέες δηλώσεις, τη στιγμή που διεξαγόταν ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, προχώρησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραδοθεί ο ίδιος και λαός του, στέλνοντας μήνυμα στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Μιλώντας σε δραματικούς τόνους, περιέγραψε την κατάσταση ως τραγική, τονίζοντας ότι «ο χρόνος έχει σταματήσει για μας».

Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους, τους κάλεσε να στρέψουν ακόμα περισσότερο την προσοχή τους στις γειτονικές τους χώρες και «να καταλάβουν ότι, αν θέλουν να υπερασπιστούν τις χώρες τους, θα πρέπει να μην ασχολούνται μόνο με αυτές», αλλά να κοιτάξουν το μεγάλο κάδρο.

Ξεκινά ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων

Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σε μία ακόμη διπλωματική προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός.

Από νωρίς είχε ξεκινήσει ένα θρίλερ μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο για την ώρα διεξαγωγής, όσο και για το σημείο της συνάντησης. Μάλιστα, υπήρξαν πληροφορίες ακόμη και για πιθανή ματαίωση των συνομιλιών. Τελικά, όμως, μετά από διαβουλεύσεις εκατέρωθεν, οι συνομιλίες ορίστηκε να ξεκινήσουν στις 4 το απόγευμα, αντί για το μεσημέρι που αρχικά είχαν οριστεί, στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.

Ο σύμβουλος της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak ανέφερε στο Twitter τα θέματα που είναι στην ατζέντα της συζήτησης με τους Ρώσους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ξεκινήσαμε να μιλάμε με τους Ρώσους εκπροσώπους. Τα βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη:

1. Άμεση κατάπαυση του πυρός
2. Ανακωχή
3. Ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση αμάχων από κατεστραμμένα ή συνεχώς βομβαρδισμένα χωριά/πόλεις».

Η στιγμή που οι δύο αποστολές εισέρχονται στην αίθουσα:

 

Δείτε εικόνα από την άφιξη της ουκρανικής αποστολής στο σημείο:

 

 

Μακρόν: «Έρχονται τα χειρότερα για την Ουκρανία»

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας ο πρόεδρος Μακρόν φαίνεται να δήλωσε σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο πως «ερχονται τα χειρότερα για την Ουκρανία», αναφερόμενος στην επιμονή και την αμετακίνητη στάση του Ρώσου προέδρου.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Πούτιν σε Μακρόν: «Η επιχείρηση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί»

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία 90 λεπτών είχε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ. Στην συνέχεια ο Μακρόν τηλεφώνησε και στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Ρωσική επιδρομή σε δύο σχολεία καταγγέλλει η Ουκρανία

Τουλάχιστον εννέα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και 4 τραυματίστηκαν σε ρωσική αεροπορική επιδρομή που έπληξε δύο σχολεία και ιδιωτικές κατοικίες στην περιοχή Chernihiv της Ουκρανίας, την Πέμπτη, δήλωσε ο κυβερνήτης Viacheslav Chaus, σε διαδικτυακή ανάρτηση.

«Οι εργασίες διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης καταμετρήθηκαν για την ώρα εννέα νεκροί και τέσσερις τραυματίες», ανέφερε.

Πακέτα στήριξης στην Ουκρανία από Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ

Την έμπρακτη στήριξή τους στον ουκρανικό λαό ανακοίνωσαν η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Τζιώρτζεβα και ο Πρόδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας είπαν ότι ετοιμάζουν πακέτα στήριξης της χώρας, ενώ προβλέπουν βαριές οικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας του πολέμου, σε όλο τον κόσμο.

«Οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων οδηγούνται στα ύψη, τροφοδοτώντας περαιτέρω τον πληθωρισμό, ο οποίος χτυπά σκληρότερα τους φτωχούς. Οι διακοπές στις χρηματοοικονομικές αγορές θα συνεχίσουν να χειροτερεύουν, αν η σύγκρουση εξακολουθήσει. Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες θα έχουν επίσης σημαντική οικονομική επίπτωση. Αξιολογούμε την κατάσταση και συζητάμε τις κατάλληλες πολιτικές απαντήσεις με τους διεθνείς εταίρους μας», αναφέρουν οι δύο οργανισμοί σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι θα ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα της Ουκρανίας για έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του Μηχανισμού Ταχείας Χρηματοδότησης, με το αίτημα να εξετάζεται ήδη από την ερχόμενη βδομάδα. Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι μέσα από το Πρόγραμμα Στήριξης της Ουκρανίας, επιπλέον $2,2 δισ. είναι διαθέσιμα από τώρα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, ετοιμάζει πακέτο $350 εκ. το οποίο θα υποβληθεί στο Συμβούλιο για έγκριση αυτή τη βδομάδα, και το οποίο ακολουθείται από $200 εκατομμύρια σε ταχεία εκταμίευση στήριξης για την υγεία και την εκπαίδευση. Όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση, αυτό το πακέτο θα περιλαμβάνει την κινητικότητα χρηματοδότησης από διάφορους αναπτυξιακούς εταίρους, ενώ χαιρετίζεται η υποστήριξη που ανακοινώθηκε ήδη από πολλούς διμερείς εταίρους.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ συνεργάζονται επίσης για να αξιολογήσουν την οικονομική και χρηματοοικονομική επίπτωση της σύρραξης και των προσφύγων σε άλλες χώρες της περιοχής και του κόσμου. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε ενισχυμένη πολιτική, τεχνική και οικονομική υποστήριξη στις γειτονικές χώρες, όπου απαιτείται», σημειώνεται.

«Η συντονισμένη διεθνής δράση θα είναι κρίσιμη για να μετριάσει τους κινδύνους και να καθοδηγήσει σε αυτή την ύπουλη περίοδο που ακολουθεί. Η κρίση επηρεάζει τις ζωές και τη διαβίωση ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, και τους προσφέρουμε την πλήρη υποστήριξή μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στις 16:00 τελικά οι διαπραγματεύσεις 

Στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, στην πόλη Μπρεστ της Λευκορωσίας.

Όπως μεταδίδει το Ria Novosti, η ουκρανική αντιπροσωπεία αναχώρησε περί τις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδος με προορισμό το Μπρεστ, αναφέροντας ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν σε δύο ώρες».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε το Κίεβο ότι λαμβάνει εντολές από την Ουάσινγκτον

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πρέπει να γίνει την Πέμπτη, όμως «η ουκρανική ομάδα πάλι βρήκε κάποιους λόγους για να τις αναβάλει», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Υποστήριξε, επίσης, ότι το Κίεβο δεν ενεργεί ανεξάρτητα στις διαπραγματεύσεις.

«Και πάλι, η ουκρανική ομάδα βρήκε κάποιο πρόσχημα για να αναβάλει αυτές τις διαπραγματεύσεις. Σίγουρα λαμβάνουν οδηγίες από την Ουάσιγκτον, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Αυτή η χώρα δεν είναι απολύτως ανεξάρτητη», είπε ο Λαβρόφ.

Λευκορώσος πολιτικός αναλυτής που βρίσκεται κοντά στους διοργανωτές των συναντήσεων υποστήριξε ότι η ομάδα των Ουκρανών διαπραγματευτών βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Πολωνία και αρνείται να ταξιδέψει στο φυσικό καταφύγιο Belovezhskaya Pushcha στη δυτική Λευκορωσία για τις συνομιλίες με τη Ρωσία.

«Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν, η ουκρανική πλευρά βρίσκεται στην Πολωνία, αλλά έχει αντιταχθεί κατηγορηματικά στο να γίνει η Belovezhskaya Pushcha ο τόπος διεξαγωγής των συνομιλιών», είπε ο Βοσκρεσένσκι.

«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι Ουκρανοί εταίροι μας παίζουν με τον χρόνο. Είτε περιμένουν ενισχύσεις, είτε εθελοντές από διεθνείς ταξιαρχίες, είτε Stingers (πύραυλοι επιφανείας-αέρος). Δεν υπάρχει καμία επιθυμία από την πλευρά τους να επιταχυνθούν αυτές οι συνομιλίες», είπε.



Επανέναρξη των συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας

Μια ουκρανική αντιπροσωπεία ταξιδεύει με ελικόπτερο για να συναντηθεί με Ρώσους ομολόγους της για ένα δεύτερο γύρο συνομιλιών, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο Ουκρανό προεδρικό σύμβουλο.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα ξεκινήσουν σε λίγες ώρες, ανέφερε σε διαδικτυακή ανάρτηση ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Στις 2 το μεσημέρι αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα αρχίσει στις 3 το μεσημέρι ώρα Μόσχας (2 μ.μ. τοπική ώρα) στη Βρέστη της Λευκορωσίας, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προτάσεις της Μόσχας προς την Ουκρανία περιλαμβάνουν ανθρωπιστικές, πολιτικές και στρατιωτικές-τεχνικές πτυχές. «Η ρωσική αντιπροσωπεία εργάζεται τώρα, γιατί έχουμε ένα μπλοκ προτάσεων σε τρία μέρη. Αφορά τη στρατιωτική-τεχνική πτυχή, την ανθρωπιστική, τη διεθνή και την πολιτική. Τώρα συγκεντρώνουμε τις θέσεις μας», είπε ο κ. Μεντίνσκι.

 Ζελένσκι: «Δεν έχετε καμιά δουλειά στην Ουκρανία, γυρίστε σπίτι σας»

Νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα το πρωί της Πέμπτης από τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι μέσω των λογαριασμών του στα social media.

«Πολλές φορές στο παρελθόν θέλησαν να μας καταστρέψουν. Δεν μπορεσαν. Έχουμε περάσει τόσα πολά. Αν κάποιος σκεφτεί πως οι Ουκρανοί, που έχουν υποφέρει τόσο, θα φοβηθούν, θα 'σπάσουν' ή θα παραδοθούν, τότε δεν ξέρει τίποτα για την Ουκρανία. Και δεν έχει καμία δουλειά στην Ουκρανία. Πηγαίνετε σπίτι σας! Προστατεύστε τους ρωσόφονους πολίτες που βρίσκονται στη χώρα μου» είπε μεταξύ άλλων

Λαβρόφ: Οι συνομιλίες πρέπει να γίνουν σήμερα, το Κίεβο βρίσκει λόγους να τις αναβάλλει

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πρέπει να γίνει την Πέμπτη, όμως «η ουκρανική ομάδα πάλι βρήκε κάποιους λόγους για να τις αναβάλει», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

O Ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου την «μια ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία μετά την αποτυχία του Κιέβου να επιλύσει τη σύγκρουση στο Ντονμπάς μέσω των συμφωνιών του Μινσκ και τις «κρυφές απειλές για απόκτηση πυρηνικών όπλων»«.

 

34 νεκροί στο Χάρκοβο - Χωρίς νερό και ρεύμα η Μαριούπολη

Την ίδια ώρα, ρωσικοί βομβαρδισμοί και επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό στοίχισαν τη ζωή σε 34 αμάχους στην περιφέρεια του Χαρκόβου στην ανατολική Ουκρανία κατά τις τελευταίες 24 ώρες από τις 2 ως τις 3 Μαρτίου, όπως έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ενώ η εισαγγελία της Λιθουανίας ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε να διεξάγει έρευνες για ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. «Η έρευνα άρχισε σε σχέση με τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία», αναφέρεται σε δήλωση. Στο πλαίσιό της θα ερευνηθούν «στρατιωτικές επιθέσεις σε αμάχους, γιατρούς, καταστροφή κατοικιών, νοσοκομείων, εκπαιδευτικών θεσμών και άλλων πολιτικών εγκαταστάσεων, που οδήγησαν σε θανάτους ενηλίκων και παιδιών», προστίθεται στη δήλωση της λιθουανικής εισαγγελίας. Σε μια χωριστή εξέλιξη, ο κυβέρνητης της ελεγχόμενης από την Ουκρανία ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ δήλωσε ότι στο λιμάνι της Μαριούπολης, έναν από τους πρώτους στόχους της ρωσικής εισβολής, έχει πλέον διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.

Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο

Στο μεταξύ, πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ηχούν σειρήνες της αεράμυνας. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην ουκρανική πρωτεύουσα και κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια κοντά στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έναν πύργο τηλεόρασης στο Κίεβο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για μια στοχευμένη επίθεση εναντίον του επικοινωνιακού πολέμου της Ουκρανίας.

«Παραδοθείτε αλλιώς θα σας σκοτώσουμε»

 Νωρίτερα, ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ, ο Έντουαρντ Μπασούριν, απείλησε ότι οι δικές του δυνάμεις και ο ρωσικός στρατός μπορεί να αρχίσει στοχευμένα πλήγματα στη Μαριούπολη εάν οι ουκρανικές δυνάμεις εκεί δεν καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η Ρωσία και οι αυτονομιστές λένε πως έχουν πλέον περικυκλώσει την πόλη 430.000 κατοίκων στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα. Στο μεταξύ, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα. «Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Ο στρατός της Ρωσίας πήρε τη Χερσώνα

Παράλληλα, Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σήμερα την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.

Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες». Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους ρώσους στρατιωτικούς.

«Υπήρχαν ένοπλοι επισκέπτες στο δημοτικό συμβούλιο σήμερα. Η ομάδα μου και εγώ είμαστε φιλήσυχοι άνθρωποι, δεν είχαμε όπλα από την πλευρά μας», είπε ο δήμαρχος της Χερσώνας.

Πηγή: protothema.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση