ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μυστήριο στην Ολλανδία: «Οικογένεια» ζούσε αποκομμένη σε φάρμα

Συνελήφθη ο πατέρας

Η Ολλανδική Αστυνομία συνέλαβε τον «πατέρα» της «οικογένειας» που πιστεύεται ότι ζούσε αποκομμένη για σχεδόν μια δεκαετία σε μια φάρμα, ενώ εκπρόσωποί της δηλώνουν ότι ερευνάται η πιθανότητα να κρύβεται πίσω από την υπόθεση κάποιο «θρησκευτικό πιστεύω».

Όπως μεταδίδει η βρετανική Guardian, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές, τον 67χρονο άνδρα βαραίνουν υποψίες ότι στέρησε την ελευθερία ανθρώπων, ότι έβλαψε τη υγεία τους και ότι εμπλέκεται σε «ξέπλυμα» χρημάτων.

Πρόκειται για τη δεύτερη σύλληψη στη μυστηριώδη υπόθεση που έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον και ήρθε στο φως μετά την ανακάλυψη της παράξενης απομονωμένης «οικογένειας» στο χωριό Ruinerwold, στα βόρεια της Ολλανδίας. Ο πρώτος συλληφθείς, ένας 58χρονος Αυστριακός που νοίκιαζε τη συγκεκριμένη φάρμα ονόματι «Τζόσεφ Μπ.», εμφανίστηκε εχθές ενώπιον δικαστή αντιμετωπίζοντας παρόμοιες κατηγορίες, και δόθηκε εντολή προφυλάκισης του για δύο εβδομάδες.

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση σε αυτήν την υπόθεση. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να ζούσαν μαζί στο συγκεκριμένο σπίτι από το 2010, αποκομμένοι από την κοινωνία», αναφέρει η δήλωση της αστυνομίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian. Οι Αρχές είπαν επίσης ότι η ομάδα των ανθρώπων που ζούσαν στο σπίτι «ισχυρίζονται ότι είναι οικογένεια», και πιο συγκεκριμένα ότι ο 67χρονος συλληφθείς είναι ο πατέρας και τα άλλα έξι νεαρά άτομα - μεταξύ των οποίων και ο νεαρός που σήμανε συναγερμό για τις σκοτεινές συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας, καταφεύγοντας σε μια τοπική παμπ - τα παιδιά του.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι οι έξι άνθρωποι που εμπλέκονται στην υπόθεση δεν παρέμεναν στην εγκατάσταση με τη θέλησή τους. Ερευνούμε εάν η συμμόρφωση με κάποιο θρησκευτικό ή άλλου είδους πιστεύω οδήγησε στις συνθήκες διαβίωσης στις οποίες βρέθηκαν αυτοί οι άνθρωποι» αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας. Όπως επισημαίνεται, η ιδιαιτερότητα της εν λόγω υπόθεσης απαιτεί ευαίσθητους χειρισμούς, προκειμένου να προστατευτούν τα νεαρά άτομα που εμπλέκονται.

«Η οικογένεια ανακαλύφθηκε όταν ο μεγαλύτερος γιος μπήκε σε ένα τοπικό μπαρ σε κατάσταση σύγχυσης και εξέφρασε φόβους για την τύχη των υπολοίπων. Τρία ακόμη άτομα που λένε ότι είναι παιδιά του 67χρονου δήλωσαν ότι εγκατέλειψαν την οικογένεια πριν από οκτώ χρόνια, και έκτοτε δεν έχουν μάθε κανένα νέο για τα άλλα μέλη, σύμφωνα με μια δήλωση που δημοσίευσε το πρακτορείο ANP την Πέμπτη», γράφει το άρθρο της Guardian.

To τοπικό τηλεοπτικό κανάλι RTV Drenthe μετέδωσε νωρίτερα ότι, τόσο ο Αυστριακός ένοικος της φάρμας, όσο και ο πατέρας και τα μέλη της «αιχμάλωτης» οικογένειας ήταν μέλη του αμφιλεγόμενου θρησκευτικού κινήματος Unification Church που ξεκίνησε από τη Νότια Κορέα και ιδρύθηκε από τον Σαν Μαϊγιούνγκ Μουν.

Εκπρόσωπος της Universal Peace Federation (όπως έχει μετονομαστεί το κίνημα) επιβεβαίωσαν ότι ο πατέρας της οικογένειας ήταν μέλος της «εκκλησίας» τη δεκαετία του 1980, πριν φύγει για τη Γερμανία και χαθούν τα ίχνη του. Ο ίδιος σημείωσε ότι πιστεύει πως ο πατέρας «μαζί με ένα άλλο άτομο» ξεκίνησαν κάποια στιγμή τη δική τους ομάδα. Ο 58χρονος Αυστριακός πάντως «δεν ήταν ποτέ μέλος», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος στο πρακτορείο ANP.

Ο αδερφός του συλληφθέντα Αυστριακού «Τζόσεφ Μπ.» είπε ότι ο ένοικος της φάρμας υπήρξε μέλος αίρεσης όταν ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία, παρόλο που δεν αποκάλυψε το όνομα της θρησκευτικής οργάνωσης. «Ήταν μέλος αίρεσης. Δεν είχαμε καμία επαφή μαζί του για 10 χρόνια. Του είπα να με παρατήσει ήσυχο όταν μου ζήτησε να γίνω εγγυητής του για ένα οικονομικό ζήτημα» είπε ο αδερφός του συλληφθέντα στην Kronen Zeitung.

Σύμφωνα με τον αδερφό του «Τζόσεφ Μπ.», Φραντς, ο συλληφθείς είχε δύο δίδυμες κόρες με μια γυναίκα από την Ιαπωνία. Παρόλο που πλήρωνε το νοίκι της φάρμας δεν ζούσε εκεί, αλλά σε μία κοντινή πόλη, όπου εργαζόταν ως ξυλουργός.

Η υπόθεση έχει ξυπνήσει στην Αυστρία οδυνηρές μνήμες από υποθέσεις ανθρώπων που κρατούνταν αιχμάλωτοι για χρόνια σε «μυστικά δωμάτια» από σεξουαλικά αρπακτικά, όπως ο Τζόσεφ Φριτζλ και ο Βόλφγκανγκ Πρικλόπιλ. Η Νατάσα Κάμπους, θύμα του Πρικλόπιλ δήλωσε στην Kronen Zeitung ότι παρόλο που η πρόσφατη υπόθεση στην Ολλανδία είναι φρικτή και «ανοίγει παλιές πληγές» δεν την εκπλήσσει. «Όπως ξέραμε ήδη, αυτά τα φρικτά εγκλήματα δεν σημειώνονται μόνο στην Αυστρία αλλά σε κάθε γωνιά του κόσμου», είπε η Κάμπους.

Πηγή: protothema.gr/ Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X