ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κορωνοϊός: Θάνατος νέων από την πανδημία – Οι πιθανές αιτίες

Οι λόγοι που ένας νέος άνθρωπος οδηγείται στο θάνατο μπορεί να ποικίλουν - Η ανάλυση του Σ. Τσιόδρα

Η πανδημική νόσος Covid-19 που προκαλείται από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2 είναι παράξενα «επιλεκτική». Μερικοί μόνο άνθρωποι που κολλάνε τον ιό αρρωσταίνουν και από αυτούς λίγοι έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Οι περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις που προκαλεί ο κοροναϊός είναι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, αλλά παραδόξως σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα) ανάμεσα στους σοβαρά άρρωστους και στα θύματα της νόσου συγκαταλέγονται σχετικά νεαρής ηλικίας και κατά τα άλλα υγιείς άνθρωποι, με τους επιστήμονες να προσπαθούν να κατανοήσουν αυτή την «ιδιοτροπία» της νόσου.

Τελευταίο παράδειγμα στη χώρα μας ο θάνατος του 35χρονου από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν είχε υποκείμενο νόσημα. Πριν μια εβδομάδα πήγε στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος», ανέβασε πολύ υψηλό πυρετό, διασωληνώθηκε δύο ημέρες μετά και τελικά κατέληξε την Τρίτη του Πάσχα.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό και καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, έκανε εκτενή αναφορά κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Τα παιδιά έχουν πολύ πιο ήπια κλινική εικόνα σε σχέση με τους ενήλικες. Δυστυχώς όμως καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας» είπε, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο συμβαίνει και με άλλες αναπνευστικές νόσους, όπως πνευμονίες και την γρίπη όπου καταγράφονται τέτοια σοβαρά περιστατικά.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσιόδρας παρέθεσε τα στοιχεία ευρείας μελέτης στην Κίνα σε 2.000 νέους, στην οποία και καταγράφτηκε μόλις ένας θάνατος από τον κοροναϊό.

Οι λόγοι που νέοι νοσούν βαριά

Οι λόγοι που ένας νέος άνθρωπος οδηγείται στο θάνατο, αν προσβληθεί από τον κοροναϊό, μπορεί να ποικίλουν. Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα «συχνά αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν εντοπιστεί. Σε άλλες μένουμε με το αναπάντητο ερωτηματικό».

Αρχικά, όπως τόνισε ο καθηγητής, ορισμένοι επιστήμονες υποθέτουν πως η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη, αν εκτεθεί κανείς περισσότερο στον κοροναϊό. Φαίνεται πως σε βαριά ασθενείς το ιικό φορτίο είναι υψηλότερο.

Την ίδια ώρα, άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν την παρουσία προδιάθεσης για σοβαρή νόσο σε ορισμένους ασθενείς. «Είναι γνωστό πως μια από τις συχνότερες ιώσεις είναι ο έρπης. Οι περισσότεροι τον περνούν ελαφρά σαν κάποιο σπυράκι στα χείλη. Σε κάποιους ανθρώπους που έχουν μεταλλάξεις σε μια από τις πόρτες του ιού στον εγκέφαλο, προκαλεί σοβαρή εγκεφαλίτιδα» είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες που εξετάζουν αυτή την προδιάθεση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

«Τρίτος λόγος είναι αυτό που ονομάζουμε μια ιογενής σήψη» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως πολλές φορές ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, όπως και ένα αδύναμο, μπορεί να βλάψει τον ασθενή.

Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε πως παρατηρείται σοβαρά ασθενείς με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου να μην παρουσιάζουν δύσπνοια γιατί τα πνευμόνια λειτουργούν σωστά. «Έχουν όμως σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση, και τελικά φτάνουν στα τελικά στάδια ανεπάρκειας από οξυγόνο» σημείωσε.

Όπως είπε, η παραμικρή δυσκολία στην αναπνοή, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιατρική συμβουλή.

Σε ένα μήνα ο κοροναϊός συμπεριφέρθηκε όπως η γρίπη σε 3,5 μήνες

Την ίδια στιγμή, έκανε γνωστό πως ο ιός σε ένα μήνα συμπεριφέρθηκε όπως η γρίπη σε 3,5 μήνες, επισημαίνοντας ότι διείσδυσε με μεγάλη ταχύτητα σε πληθυσμούς που δεν είχαν ανοσία ούτε εμβόλιο.

Παρατήρησε, δε, ότι για τη γρίπη υπάρχει εμβόλιο, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα φέτος εμβολιάστηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα.

Ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε ότι στην Ελλάδα φέτος είναι αντίστοιχος ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές του κοροναϊού και της γρίπης, ωστόσο σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

«Μας δείχνει ο ιός πόσο γρήγορα και επιθετικά διεισδύει σε μια κοινωνία και πώς οδηγεί ταχύτερα σε αναπνευστικές ανεπάρκειες και στις ΜΕΘ» επεσήμανε. «Αν σε βρει απροετοίμαστο σε διαλύει» πρόσθεσε αναφερόμενος στον κοροναϊό.

to10.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X