ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

IDF: Για κάθε νεκρό της Χαμάς σκοτώνονται και δύο άμαχοι

Ο στρατός του Ισραήλ «σφυροκοπά» τη νότια Γάζα

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περίπου 200 στόχους της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσαν οι IDF τη Δευτέρα, καθώς επέκτειναν τις επιχειρήσεις τους στο νότιο τμήμα του θύλακα - ένα μέρος όπου προηγουμένως το Ισραήλ καλούσε τους ανθρώπους να μετακινηθούν για να προστατευθούν.

Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώνονται στη Γάζα «αυξάνεται γρήγορα», δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Για κάθε νεκρό μαχητή της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας χάνουν τη ζωή τους δυο άμαχοι, είπαν χθες ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού του Ισραήλ, που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

«Δεν μπορώ να πω ότι είναι καλό το ότι έχουμε λόγο δύο προς ένα», δήλωσε αξιωματικός του Τσαχάλ σε δημοσιογράφους, επιμένοντας πως η Χαμάς χρησιμοποιεί άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες και αυτή είναι «βασική στρατηγική της». Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το αρνείται.

«Ευελπιστούμε ότι ο λόγος αυτός θα είναι πολύ πιο χαμηλός στην επόμενη φάση του πολέμου», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 15.899 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 375 τις προηγούμενες 24 ώρες, δήλωσε τη Δευτέρα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.

Επιχειρήσεις σε όλο τον θύλακα

Το Ισραήλ επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του σε όλη τη Γάζα, με τις χερσαίες δυνάμεις να επιχειρούν τώρα στο νότιο τμήμα. Οι στόχοι του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα έχουν «σχεδόν ολοκληρωθεί», σύμφωνα με τον επικεφαλής του τεθωρακισμένου σώματος του ισραηλινού στρατού. Ωστόσο, ο Ισραηλινός Στρατός είπε επίσης ότι «οι έντονες μάχες» συνεχίζονται – και ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια «μάχης» στη βόρεια Γάζα.

Μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ μεταδίδουν ότι ο στρατός σφυροκοπεί την πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Times of Israel, πλήττονται εγκαταστάσεις που ο ισραηλινός στρατός θεωρεί πως ανήκουν στη Χαμάς στην πόλη. Νωρίτερα δεκάδες άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μηχανήματα έργου θεάθηκαν να κινούνται προς αυτή, κατά πληροφορίες του Τύπου.

Προχθές Κυριακή, ο Τσαχάλ ανακοίνωσε πως επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του σε «όλους τους τομείς» της Λωρίδας της Γάζας, εν μέσω διεθνών εκκλήσεων για την προστασία των παλαιστινίων αμάχων.

Αργά το βράδυ ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε περιοχή κoντά στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Γάζα. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Άνας Αλ-Σαρίφ που βρίσκεται στο νοσοκομείο η κατάσταση ήταν «πολύ σοβαρή».

«Υπάρχουν ζημιές μέσα λόγω της βαριάς πτώσης θραυσμάτων στο κτίριο του νοσοκομείου και στους εκτοπισμένους στην αυλή του νοσοκομείου», είπε ο Αλ-Σαρίφ καθώς ακούγονταν εκρήξεις στο βάθος.

Χθες κυκλοφόρησε και βίντεο που εμφανίζει υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς να μεταφέρεται σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας. Στο οπτικό υλικό φαίνεται πλήθος κόσμου να περιμένει έξω από το νοσοκομείο Νασέρ. Εκεί φτάνει ένα ασθενοφόρο και ένα αυτοκίνητο από το οποίο βγαίνει ένας άνδρας που φέρεται να είναι ο Νιζάρ Αουαντάλα. Πληροφορίες που διακινούνται στα κοινωνικά δίκτυα, χωρίς να έχουν διασταυρωθεί, αναφέρουν ότι ο έμπιστος συνεργάτης του ιδρυτή της Χαμάς, σεΐχη Αχμάντ Γιασίν, πέθανε λίγο αργότερα εξαιτίας των τραυμάτων που είχε.

Εκτοπισμοί και ανθρωπιστική βοήθεια

Η UNRWA ανέφερε ότι σχεδόν 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, περισσότερο από το 80% του συνολικού πληθυσμού του θύλακα, έχουν εκτοπιστεί από την αρχή του πολέμου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τις ισραηλινές δυνάμεις να απαλλάξουν τους αμάχους από περισσότερα δεινά και να αποφύγουν ενέργειες που θα επιδεινώσουν την «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση» στη Γάζα.

Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Μιριάνα Σπόλιαρτσιτς, η οποία έφθασε τη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας, κατήγγειλε τα αφόρητα δεινά του πληθυσμού και ζήτησε μια "πολιτική λύση".

Σε βίντεο που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης, η επικεφαλής της ΔΕΕΣ ζητεί "την προστασία των αμάχων" απέναντι στην "ηθική αποτυχία" της διεθνούς κοινότητας.

"Η ΔΕΕΣ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα δεινά και στη μείωσή τους, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι. Επιπλέον, η λύση δεν είναι μόνο ανθρωπιστική, χρειάζεται πολιτική λύση", υπογράμμισε.

Στη Λωρίδα της Γάζας παίρνει μορφή «σενάριο βγαλμένο ακόμα περισσότερο από την κόλαση», στο οποίο ενδέχεται οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις να μην αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες, προειδοποίησε χθες Δευτέρα αξιωματούχος του ΟΗΕ, την ώρα που ο στρατός του Ισραήλ σφίγγει τον κλοιό στον παλαιστινιακό θύλακο.

Αφότου ξανάρχισαν οι εχθροπραξίες την 1η Δεκεμβρίου, έπειτα από ανακωχή επτά ημερών, «οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις επεκτάθηκαν στη νότια Γάζα, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο σε χώρους ολοένα πιο συμπιεσμένους, με απελπιστική ανάγκη για τροφή, νερό, στέγη και ασφάλεια», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Λιν Χέιστινγκς, συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Περίπου 180 φορτηγά διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στάλθηκαν στο πέρασμα της Ράφα για να πάνε στη Γάζα τη Δευτέρα, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Τα φορτηγά, που μετέφεραν τρόφιμα, νερό, ιατρικό εξοπλισμό και άλλες προμήθειες στάλθηκαν «κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής διοίκησης και σε συντονισμό με την Αίγυπτο», δήλωσε εκπρόσωπος του Συντονιστή Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων του Ισραήλ στα Εδάφη (COGAT).

«Όλος ο εξοπλισμός επιθεωρήθηκε στο πέρασμα της Νιτσάνα προτού εγκριθεί για είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η δήλωση, αναφερόμενη στην τοποθεσία όπου το Ισραήλ επαληθεύει τα εμπορεύματα που μεταφέρονται προτού εισέλθουν στη Γάζα.

Ο όγκος της βοήθειας είναι παρόμοιος με τα ποσά που λάμβανε η Γάζα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας που είχε λήξει και διήρκεσε επτά ημέρες.

Μόνο 100 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια και 69.000 λίτρα καυσίμων εισήλθαν στη Γάζα μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφα, δήλωσε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) σε δήλωση νωρίς την Τρίτη, τοπική ώρα.

"Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τον ημερήσιο μέσο όρο των 170 φορτηγών και 110.000 λίτρων καυσίμων που είχαν εισέλθει κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής παύσης που εφαρμόστηκε μεταξύ 24 και 30 Νοεμβρίου", ανέφερε η δήλωση.

Πίεση για προστασία αμάχων και απελευθέρωσεις ομήρων

Αμερικανοί αξιωματούχοι ενίσχυσαν τις προειδοποιήσεις τους για την προστασία της ζωής των πολιτών καθώς το Ισραήλ επεκτείνει την επίθεσή του, αλλά ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν αρνήθηκε να εξετάσει εάν το Ισραήλ ήταν πιο ακριβές στη στρατιωτική του επιχείρηση. Είπε ότι το Ισραήλ ζήτησε από τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις περιοχές που έχουν εντοπιστεί για χτυπήματα.

Ο Σάλιβαν, ο οποίος είπε ότι είχε τηλεφωνικές επαφές το Σαββατοκύριακο σχετικά με τις εξελίξεις στη Γάζα, δηλώνει ότι η Χαμάς αρνείται να απελευθερώσει γυναίκες αμάχους.

Οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν την Παρασκευή ότι επαναλαμβάνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους, καθώς η Χαμάς δεν είχε απελευθερώσει όλες τις γυναίκες ομήρους.

«Φαίνεται ότι ένας από τους λόγους που δεν θέλουν να απελευθερώσουν γυναίκες που κρατούν σε ομηρεία και που αυτή η παύση κατέρρευσε είναι ότι δεν θέλουν οι γυναίκες αυτές να αφηγηθούν τι τους συνέβη κατά τη διάρκεια της κράτησής τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση επιπλέον ομήρων από τη Γάζα φαίνεται πολύ απίθανο να επαναληφθούν σύντομα, δήλωσαν επίσης αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση