ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«H Wagner θα πάψει να υπάρχει»

Το Κρεμλίνο στέλνει νέο τελεσίγραφο

Στενεύουν τα περιθώρια για την παραστρατιωτική οργάνωση Wagner μετά τον θάνατο του ηγέτη της Γεβγκενί Πριγκόζιν, μετά την πτώση του ιδιωτικού τζετ. Το Κρεμλίνο επιλέγει να μιλά με όρους τελεσιγράφου, χωρίς να αφήνει περιθώρια παρέκκλισης από την υποταγή.

«Η ομάδα Wagner θα πάψει να υπάρχει» διεμήνυσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Βίκτορ Σομπόλεφ, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν, στέλνοντας παράλληλα τελεσίγραφο στους μαχητές της ομάδας.

«Οι μαχητές θα μπορούν να ακολουθήσουν πολιτική ζωή ή να υπογράψουν συμβόλαιο με το υπουργείο Άμυνας. Αυτός είναι ένας παράνομος ένοπλος σχηματισμός. Δεν πρέπει να υπάρχουν κάποιοι ένοπλοι που δεν είναι υποτελείς του κράτους. Αυτό, τελικά, οδήγησε σε ανταρσία. Ήμασταν στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου» δήλωσε ο Σομπόλεφ, μια αναφορά στην απόπειρα πραξικοπήματος της 24 Ιουνίου υπό τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο Σομπόλεφ ξεκαθάρισε επίσης ότι μόνο όσοι μαχητές της Wagner δεν συμμετείχαν στην ανταρσία του Ιουνίου μπορούν να υπογράψουν σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Wagner Group δεν έχει επίσημη νομική υπόσταση.

Η Wagner υπάρχει «ως μια ομάδα που είχε μια μεγάλη συνεισφορά» στην ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πεσκόφ, εξαίροντας τον «ηρωισμό» των πολεμιστών της.

Ο όρκος πίστης που ζήτησε ο Πούτιν

Προσπαθώντας να προλάβει τη συνέχιση μίας ενδεχόμενης ανταρσίας για να μην επαναληφθεί το σκηνικό εξέγερσης του Ιουνίου, ο Πούτιν κάλεσε τους μαχητές της Wagner αλλά και στρατιώτες που κινούνται μεμονωμένα στον πόλεμο να δώσουν όρκο πίστης στο ρωσικό καθεστώς.

Το κάλεσμα του Πούτιν αφορά σε όσους δραστηριοποιούνται στο πεδίο μάχης στην Ουκρανία, σε μία περίοδο που η στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης στο Κίεβο έχει ενισχυθεί και ο Πούτιν, έχοντας πληγεί από την αντίσταση των αντιπάλων, επιχειρεί μία ισχυρή συσπείρωση που να μην αφήνει περιθώριο αποστασίας.

Ο Πούτιν υπέγραψε, ειδικότερα, διάταγμα την Παρασκευή, δύο ημέρες μετά το αεροπορικό δυστύχημα με το ιδωτικό τζετ, στο οποίο επέβαινε ο Πριγκόζιν.

Ωστόσο, οι μαχητές της Wagner κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους. Κανείς δεν γνωρίζει εάν θα συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία ή την Αφρική, τον τελευταίο δηλαδή σταθμό του αρχηγού της Wagner από όπου εξέπεμψε το μήνυμα προτού σκοτωθεί.

Ομάδα, πάντως, της Wagner, η ακροδεξιά Rusich, έκανε, το Σάββατο, γνωστό ότι σταματά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Πήγη: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση