ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας - Κατέρρευσε το σύστημα

Τεράστιες καθυστερήσεις - Στοπ και στις αφίξεις

Εναέριο κυκλοφοριακό χάος έχει προκληθεί στην Αγγλία, καθώς ένα «τεχνικό πρόβλημα» έχει πλήξει τα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, με τις αεροπορικές εταιρείες να προειδοποιούν για καθυστερήσεις και ακυρώσεις στις πτήσεις.

Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας δήλωσε ότι αντιμετωπίζει «τεχνικά προβλήματα» και ότι «εφάρμοσε περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας για τη διατήρηση της ασφάλειας». «Οι μηχανικοί εργάζονται για να βρουν και να διορθώσουν τη βλάβη. Ζητούμε συγγνώμη για την όποια αναστάτωση μπορεί να προκαλέσει αυτό». Δεν παρείχαν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το τι το προκάλεσε ή πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την επιδιόρθωσή του.

Οι αεροπορικές εταιρείες British Airways, Loganair και EasyJet προειδοποίησαν τους επιβάτες ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις στις πτήσεις.

Καθυστερήσεις πτήσεων που φτάνουν και τις 12 ώρες

Ο δημοσιογράφος του BBC Alex Murray δήλωσε ότι επρόκειτο να πετάξει από το Μπάρι της Ιταλίας προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αντιμετώπισε καθυστερήσεις - με τους επιβάτες να ενημερώνονται για «άγνωστη καθυστέρηση» λόγω προβλήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο Λονδίνο.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως τους είπαν ότι θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωποι με καθυστερήσεις περίπου έξι ωρών. «Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να μάθουμε αν θα αποβιβαστούμε μέχρι την ώρα αναχώρησής μας», είπε.

Η τηλεπαρουσιάστρια Gabby Logan δήλωσε, επίσης, στο Twitter ότι βρισκόταν σε αεροπλάνο στον διάδρομο του αεροδρομίου της Βουδαπέστης και της είπαν ότι ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κλειστός, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσαμε να είμαστε εδώ για 12 ώρες».
Είπε ότι η εναέρια κυκλοφορία που βρισκόταν ήδη στον αέρα είχε τη δυνατότητα να προσγειωθεί, αλλά τίποτα άλλο δεν απογειωνόταν.

Σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό δημοσιογράφο Simon Calder, τα αεροσκάφη κατεβαίνουν αργά, αλλά ο «ρυθμός ροής» -με τον οποίο τα αεροσκάφη μπορούν να προσγειωθούν- έχει μειωθεί σημαντικά.

Όπως δήλωσε στο BBC, η σημερινή ημέρα είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες ημέρες του έτους, καθώς πολλοί άνθρωποι επιστρέφουν από ταξίδια του Σαββατοκύριακου.
«Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για το πότε θα διορθωθεί» είπε, προσθέτοντας πως οι υπάλληλοι φαίνεται ότι «δεν γνωρίζουν σε αυτό το στάδιο τι προκάλεσε το πρόβλημα, ούτε και πώς θα το διορθώσουν».

Η σκωτσέζικη αεροπορική εταιρεία Loganair ανέφερε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, ότι υπήρξε βλάβη σε όλο το δίκτυο των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποιώντας ότι ορισμένες πτήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις.

Η British Airways δήλωσε πως συνεργάζεται με τη NATS για να «κατανοήσει τον αντίκτυπο» του προβλήματος και δήλωσε ότι θα ενημερώνει τους πελάτες της.

Ο Emmet Lyons, δημοσιογράφος του αμερικανικού συνεργάτη του BBC, CBS News, ανέφερε ότι έλαβε ενημέρωση από την EasyJet ενώ καθόταν σε αεροπλάνο στην πίστα της Ισπανίας.

Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε πως το πρόβλημα του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας «επηρεάζει επί του παρόντος όλες τις πτήσεις που πρόκειται να πετάξουν προς ή από τον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου».

H PA αναφέρει ότι Ryanair και η Aer Lingus ακύρωσαν πολλές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Δουβλίνου εξαιτίας των προβλημάτων ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η αεροπορική εταιρεία Aer Lingus ανέφερε ότι «δεν έχει καμία σχέση με την πτήση των αεροσκαφών που εκτελούν τις πτήσεις της:

Λόγω βλάβης των συστημάτων σχεδιασμού πτήσεων του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είναι εκτός του ελέγχου της Aer Lingus, υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί σε όλες τις πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο και στις πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα.

Θα σας παρακαλούσαμε να ελέγξετε την κατάσταση της πτήσης σας πριν έρθετε στο αεροδρόμιο σήμερα, καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις».

Η Ryanair, από την πλευρά της ανέφερε: «Η Ryanair δεν έχει καμία σχέση με την πτήση των αεροσκαφών:

Λόγω άλλης μιας βλάβης του ATC του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ryanair θα αναγκαστεί να καθυστερήσει/ακυρώσει ορισμένες πτήσεις από/προς το Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα, 28 Αυγούστου Όλοι οι επιβάτες που επηρεάζονται θα ενημερωθούν για τις επιλογές τους να αλλάξουν πτήσεις (χωρίς χρέωση) με άλλη πτήση της Ryanair ή να λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων.

Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη για αυτή τη βλάβη του ATC του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είναι πέρα από τον έλεγχο της Ryanair και επηρεάζει όλες τις αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν πτήσεις από/προς το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Θα φεύγαμε στις 16:00 αλλά μας είπαν ότι η πτήση θα φύγει στις 3 τα ξημερώματα»
Μια Βρετανίδα που θα επέστρεφε στη χώρα από την Ιταλία ανέφερε μιλώντας στο Sky News: «Μόλις έκανα check-in, στο Μιλάνο, για πτήση στις 4 το απόγευμα, και τώρα μου είπαν ότι η πτήση θα καθυστερήσει το νωρίτερο μέχρι τις 3 το πρωί» είπε η Σάρα Φούλμπεργκ.

Η Σάλι Μαρί βρίσκεται στο αεροπλάνο στην Τενερίφη και έπρεπε να είχε αναχωρήσει από τις 11:45. «Μας έχουν ενημερώσει και κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Μας είπαν για ελάχιστη καθυστέρηση 7 ωρών προς το παρόν, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει» είπε.

Πηγή: iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση