ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

FT: Αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους το εμβόλιο της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού

Το εμβόλιο έχει πετύχει να παραγάγει αντισώματα και τα λεγόμενα Τ-λεμφοκύτταρα

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που έχουν αναπτύξει ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και παράγεται από την AstraZeneca έχει προκαλέσει «στιβαρή ανοσοποιητική αντίδραση στους ηλικιωμένους», γράφει η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη δύο άτομα με γνώση των πορισμάτων των δοκιμών.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως το εμβόλιο έχει πετύχει να παραγάγει αντισώματα και τα λεγόμενα Τ-λεμφοκύτταρα στους οργανισμούς ομάδας πιο ηλικιωμένων εθελοντών που συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές.

Αν και τα ευρήματα αυτά δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως είναι παρόμοια με εκείνα που είχαν δημοσιευθεί τον Ιούλιο στο περιοδικό Lancet και τα οποία περιέγραφαν τις ίδιες ανοσοαποκρίσεις σε ομάδα υγιών εθελοντών ηλικίας 18-55.

Σε εκείνη τη μελέτη τονιζόταν ότι το εμβόλιο παρήγαγε αντισώματα και τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία έχουν κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, για τουλάχιστον 56 ημέρες.

Σημειώνεται πάντως ότι για να υπάρξει εγγύηση πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στις περιπτώσεις ηλικιωμένων απαιτείται πληρέστερη ανάλυση των ευρημάτων των δοκιμών της τρίτης φάσης σε εθελοντές αυτών των ηλικιών.

Οι πληροφορίες των Financial Times έρχονται ενώ άλλα δημοσιεύματα στη Βρετανία αναφέρουν πως υπάρχει αισιοδοξία ότι πολίτες που υπάγονται σε ομάδες προτεραιότητας, όπως ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θα μπορούσαν να εμβολιαστούν ακόμα και από τον Ιανουάριο.

Μιλώντας την Κυριακή σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC ο γνωστός Αμερικανός λοιμωξιολόγος Δρ Άντονι Φάουτσι είπε πως μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα είναι ξεκάθαρο αν κάποιο εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Όπως πρόσθεσε, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού είναι πιθανότερο να αρχίσει όχι νωρίτερα από το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2021.

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε 19.790 κρούσματα σε ένα 24ωρο και 151 θανάτους. Πλέον οι νοσηλευόμενοι φορείς του κορωνοϊού είναι 7.850.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

<