Είναι πράγματι ο τάφος του Ιησού; Ιταλοί ερευνητές εντόπισαν κάτω από τον Ναό του Πανάγιου Τάφου στην Ιερουσαλήμ αρχαία νεκρόπολη, με ευρήματα που συμφωνούν με τις βιβλικές περιγραφές για την ταφή του θεανθρώπου.
Το αν υπάρχει ή όχι ο Θεός είναι ζήτημα για το οποίο ο κόσμος παραμένει διχασμένος. Η μεγάλη πλειονότητα των σημερινών ιστορικών, πάντως, θεωρεί βέβαιο ότι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ υπήρξε ιστορικό πρόσωπο, έζησε πράγματι τον 1ο αιώνα και σταυρώθηκε επί του Ρωμαίου επιτρόπου Ποντίου Πιλάτου. Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο πιστεύουν εδώ και αιώνες ότι ο τάφος του Ιησού βρίσκεται κάτω από τον ναό του Παναγίου Τάφου.
Ο ναός του Παναγίου Τάφου, που οι ορθόδοξοι χριστιανοί αποκαλούν και Ναό της Αναστάσεως, βρίσκεται στη χριστιανική γειτονιά της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του χριστιανισμού, καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, έχει ανεγερθεί στο σημείο της σταύρωσης, της ταφής και της ανάστασης του Ιησού Χριστού. Η ανέγερσή της στο συγκεκριμένο σημείο έγινε με εντολή του βυζαντινού αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Ο πρώτος ναός εγκαινιάστηκε το 335 μ.Χ. Στην πορεία των αιώνων η εκκλησία καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε πολλές φορές. Ιδιαίτερα καταστροφική ήταν η ισοπέδωσή της το 1009, κατά την επιδρομή του χαλίφη αλ-Χακίμ. Τις επόμενες δεκαετίες ο ναός αποκαταστάθηκε εν μέρει.
Μετά την κατάληψη της Ιερουσαλήμ από τους Σταυροφόρους, το 1099, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες αλλαγές στο κτιριακό συγκρότημα. Η σημερινή μορφή του ναού είναι συνεπώς αποτέλεσμα πολλών φάσεων οικοδόμησης και αναστήλωσης.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν επιτρέπονταν σχεδόν καθόλου παρεμβάσεις, εργασίες ανακαίνισης ή ανασκαφές, καθώς τον ναό μοιράζονται διάφορα χριστιανικά δόγματα και το καθένα φοβόταν ότι τυχόν αλλαγές θα έθιγαν τα δικαιώματα και την επιρροή του. Πλέον, όμως, οι διαφορετικές πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Από το 2016 ο ναός του Παναγίου Τάφου βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης, για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερα από 200 χρόνια.
Αρχαίοι τάφοι και ένας κήπος κάτω από το δάπεδο του ναού
Το 2022 προβλεπόταν αρχικά μια εκτεταμένη αποκατάσταση του δαπέδου του Παναγίου Τάφου. Στο πλαίσιο των εργασιών ακολούθησε ένα ευρύ πρόγραμμα ανασκαφών. Οι ερευνητές εντόπισαν, κάτω από την εκκλησία που χτίστηκε τον 4ο αιώνα, ένα εγκαταλειμμένο λατομείο, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, έναν κήπο καθώς και λαξευτούς στον βράχο τάφους.
Ιδιαίτερη σημασία έχει ο κήπος, καθώς το Ευαγγέλιο του Ιωάννη αναφέρει έναν κήπο στο σημείο της σταύρωσης του Ιησού. Σύμφωνα με τη Βίβλο, η σταύρωση έγινε κοντά, αλλά έξω από την Ιερουσαλήμ. Στην Επιστολή προς Εβραίους αναφέρεται ότι ο Ιησούς μαρτύρησε έξω από την πύλη της πόλης. Και αυτό εναρμονίζεται με τα ευρήματα των αρχαιολόγων.
Η επικεφαλής αρχαιολόγος Francesca Romana Stasolla, από το Πανεπιστήμιο «La Sapienza» της Ρώμης, εκτιμά ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούν ενδείξεις ενός ταφικού μνημείου. Οι ανασκαφές δείχνουν ότι ανάμεσα στον Γολγοθά και τον τάφο υπήρχαν κάποτε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μεταδίδει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Times of Israel» επικαλούμενη τη Stasolla.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης ίχνη από ελαιόδεντρα και κλήματα, τα οποία χρονολογούνται γύρω στο 33 μ.Χ. – την περίοδο στην οποία συνήθως τοποθετείται ο θάνατος του Ιησού.
Σύμφωνα με τη Stasolla, και οι τάφοι που είναι λαξευμένοι στον βράχο υποδεικνύουν μια παλαιότερη ταφική περιοχή. Τα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά περιγράφουν τον τάφο του Ιησού ως ταφικό μνημείο λαξευμένο στον βράχο – κάτι που επίσης ταιριάζει με τα ευρήματα.
Χωρίς οριστική απόδειξη
Τα ευρήματα δεν προσφέρουν επιστημονική απόδειξη ότι ο Ιησούς τάφηκε στον ναό του Παναγίου Τάφου. Δεν έχει βρεθεί ούτε σχετική επιγραφή, ούτε μπορεί να αποδειχθεί ότι ο ταφικός θάλαμος ήταν αχρησιμοποίητος ή ότι ανήκε στον Ιωσήφ από Αριμαθαίας, ο οποίος, σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, έθεσε τον Ιησού στο νέο του λαξευτό τάφο. Και τα υπολείμματα φυτών δεν έχουν μπορέσει μέχρι στιγμής να χρονολογηθούν με ακρίβεια στην εποχή της σταύρωσης.
Πηγή: euronews






























