ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θριαμβολογία Κούλη, ήττα Τσίπρα και... εκτός η Χ.Α. (Vids)

Ο Αναστασιάδης συνεχάρη τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Ομαλά, χωρίς απρόοπτα και προβλήματα, ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία. Δικαίωμα ψήφου είχαν 9.903.864 πολίτες, εκ των οποίων 2.312.930 είναι άνω των 71 ετών και 577.771 πολίτες ψήφιζαν για πρώτη φορά.

Την Δευτέρα στη 13:00 αναμένεται να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ορκιστεί πρωθυπουργός. Νωρίτερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμένεται να επισκεφθεί ο Νίκος Βούτσης για την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών.

Δεν περνά η Χρυσή Αυγή

Η Χρυσή Αυγή δεν θα περάσει το όριο του 3% και έτσι θα μείνει εκτός της νέας Βουλής, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της Singular Logic.

Με ενσωματωμένο το 77,20% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, λαμβάνει ποσοστό 2,96% έναντι 6,99% που είχε πάρει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, ποσοστό που της εξασφάλισε 18 έδρες.

Δηλώσεις θριάμβου από Μητσοτάκη

«Αναλαμβάνω τη διακυβέρνηση, έχοντας επίγνωση της εθνικής ευθύνης. Και στέκομαι με σεμνότητα και σεβασμό απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία. Δεν θα διαψεύσω τις ελπίδες σας. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη. Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και θα δουλέψω σκληρά για να πείσω όλους τους συμπολίτες μας, ακόμη και όσους δεν μας ψήφισαν ότι θα είμαι δίπλα σε όλους», ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς. Μιλώντας λίγο μετά προς το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του κόμματος, πρόσθεσε: «Ξανακάναμε τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη παράταξη. Για κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα. Χρέος μας είναι να ενώσουμε όλους τους Ελληνες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τους συμπολίτες μας που μας εμπιστεύθηκαν για πρώτη φορά. Το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο, το αναλαμβάνω με απόλυτη επίγνωση της κατάστασης της χώρας».

Αλέξης Τσίπρας: Το αποτέλεσμα δεν ήταν στρατηγική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους και η λαϊκή ετυμηγορία είναι απολύτως σεβαστή», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο στον απόηχο των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών. «Το αποτέλεσμα ωστόσο μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

Αναστασιάδης: Συγχαρητήρια και ευχές στον Νέο Πρωθυπουργό

Ποσοστό ρεκόρ με 44% καταγράφει η αποχή - Το μεγαλύτερο ποσοστό από τη μεταπολίτευση

Στο ποσοστό ρεκόρ του 44% εκτιμάται από τη Singular Logic ότι θα διαμορφωθεί η αποχή από τις σημερινές εκλογές. Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση τότε θα πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής της Μεταπολίτευσης σε βουλευτικές εκλογές, μεγαλύτερο και από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, κατά τις οποίες δεν προσήλθε στις κάλπες το 41,31% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής από εθνικές κάλπες έχει καταγραφεί στις προηγούμενες εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015 με 43,43%, ενώ υψηλά ήταν τα αντίστοιχα ποσοστά και στις προηγούμενες εκλογές της μνημονιακής εποχής (Μάιος 2012 34,88%, Ιούνιος 2012 37,51%, Ιανουάριος 2015 35,13%).

Επικοινωνία Αναστασιάδη - Μητσοτάκη

Επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιαδης ο οποίος συνεχάρη τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογική του επιτυχία.

Συγχαρητήρια Τσαβούσογλου σε Μητσοτάκη

Συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη έδωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Συγχαρητήριο τηλεφώνημα Τσίπρα σε Μητσοτάκη

Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη μεγάλη νίκη της ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ τον ευχαρίστησε για το τηλεφώνημά του.

Η παράδοση παραλαβή θα γίνει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από την Singular Logic

Συγχαρητήριο τηλεφώνημα Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο πρώτος ηγέτης που τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί για την σημερινή μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και να του ευχηθεί καλή επιτυχία ενόψει της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας.

Από πλευράς του ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο της Τουρκίας και τόνισε ότι προσβλέπει στην επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και σε έναν ειλικρινή διάλογο, επωφελή και για τους δύο λαούς.

Η εκτίμηση των εδρών στην νέα Βουλή με βάση το τελικό exit poll

 

Τελικό exit poll ΣΚΑΪ: Καθαρή νίκη ΝΔ – από 6% έως 12% η διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλη νίκη, και αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αναδεικνύει η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου σύμφωνα με τα ευρήματα του δεύτερου και τελικού exit poll με το 100% του δείγματος που παρουσίασε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από 8,5% έως 14,5%.

Το εύρος της αυτοδυναμίας της ΝΔ φαίνεται ότι θα κρίνουν Χρυσή Αυγή, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 που δίνουν μάχη για να περάσουν το «κατώφλι» του 3% ώστε να εισέλθουν στην εθνική αντιπροσωπεία.

Σύμφωνα με το τελικό exit poll

H NΔ συγκεντρώνει από 38,5% έως 41,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27% με 30%, το ΚΙΝΑΛ σημειώνει 6,5% με 8%, το ΚΚΕ 5% έως 6%, η Χρυσή Αυγή 2,8% με 3,8%, η Ελληνική Λύση 2,8% με 3,5%, το ΜέΡΑ 25 3% με 4% και η Ένωση Κεντρώων 1 με 2%.

Νέο πολιτικό σκηνικό στη χώρα, με άνετο προβάδισμα και αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έδωσαν και τα ευρήματα του πρώτου exit poll που παρουσιάζει η τηλεόραση του ΣΚΑΪ στις 7 το απόγευμα.

 Πρώτη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ στο exit poll: Σεβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία

Το σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον τα αποτελέσματα των exit polls επαληθευτούν επεσήμαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου, μετά τη δημοσιοποίηση των exit poll.

Oι ίδιες πηγές σχολίαζαν «σεβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία που είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Αυτό εξάλλου κάναμε σε όλη μας τη διαδρομή μέχρι σήμερα».

Και προσέθεταν τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εντούτοις φαίνεται να κερδίζει σε εξαιρετικα δύσκολες συνθήκες ένα ισχυρό εκλογικό ποσοστό, που επιβεβαιώνει ότι αποτελεί τον κύριο και αδιαμφισβήτητο εκφραστή των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στο τόπο μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 4,5 χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου αφήνει μία πλούσια παρακαταθήκη, μία χώρα με ρυθμισμένο δημόσιο χρέος απαλλαγμένη από τα μνημόνια και το ΔΝΤ, με εύρωστα τα δημόσια ταμεία, με μειωμένη ανεργία, ισχυρό πλέγμα κοινωνικής προστασίας και εννέα συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης. Αυτές τις κατακτήσεις θα υπερασπιστούμε από τη θέση της ισχυρης Αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας όρισε η λαϊκή ετυμηγορία».

ΝΔ: Ιστορική νίκη την οποία πιστώνεται προσωπικά ο Κυρ. Μητσοτάκης

Είναι μια ιστορική νίκη της ΝΔ την οποία πιστώνεται προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν επιβεβαιωθούν τα exit polls, η ΝΔ έχει σήμερα πετύχει μια από τις μεγαλύτερες σε εύρος νίκες σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, αναφέρει η Πειραιώς, σχολιάζοντας τα πρώτα exit polls.

«Θυμίζουμε ότι ανάλογη διαφορά έχει να καταγραφεί από το 1981. Το ποσοστό μάλιστα που φαίνεται να λαμβάνει η ΝΔ παραπέμπει στην προ της κρίσης εποχή που δείχνει ότι οι πολίτες επιθυμούν να αφήσουν την κρίση οριστικά πίσω τους και να επανέλθει η κανονικότητα στην χώρα μας. Η νίκη αυτή προφανώς οφείλεται στην κεντρική στρατηγική της ανανέωσης και της διεύρυνσης της ΝΔ που υλοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και 3,5 χρόνια. Οφείλεται όμως και στο γεγονός ότι η ΝΔ, εν αντιθέσει με το ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και τολμηρή πρόταση για να πάει η χώρα μπροστά και να γίνει καλύτερη η ζωή όλων των Ελλήνων», προσθέτει η ΝΔ και συμπληρώνει:.

«Το σημερινό αποτέλεσμα προφανώς αποτυπώνει το στοιχείο της αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αποτελεί κυρίως θετική ψήφο για τη ΝΔ. Διότι μπορεί μεν στις ευρωεκλογές οι πολίτες να αποδοκίμασαν την Κυβέρνηση, αλλά σήμερα -όπως έλεγε και το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ- οι Έλληνες ψήφισαν για την ζωή τους. Και επέλεξαν το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ που θα κάνει καλύτερη τη ζωή τους. Ένα σχέδιο με λιγότερους φόρους, νέες και καλύτερες δουλειές και ασφάλεια για όλους.

Η σημερινή ιστορική νίκη δημιουργεί βέβαια προσδοκίες, αλλά αυξάνει και τις δικές μας ευθύνες. Το υποδεχόμαστε με ικανοποίηση, αλλά χωρίς καμία απολύτως έπαρση. Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι ψήφισαν για πρώτη φορά στη ζωή τους τη ΝΔ. Αυτό μας γεμίζει ευθύνη και αποτελεί ένα επιπλέον λόγο για να κάνουμε πράξη το σύνθημά μας: “Ενωμένοι μπορούμε”. Ενωμένοι θα προχωρήσουμε μπροστά, ενωμένοι θα δημιουργήσουμε μια ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα».

«Η Ελλάδα μπαίνει σήμερα σε μια νέα εποχή. Αφήνει πίσω της οριστικά την εποχή της κρίσης και όσα την σημάδεψαν. Την ένταση, την διχαστική ρητορική, την τοξικότητα στο δημόσιο λόγο. Από σήμερα η πατρίδα μας περνά σε μια νέα πιο αισιόδοξη εποχή. Είμαστε στο ξημέρωμα μιας πιο φωτεινής Ελλάδας. Και με σκληρή δουλειά θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να επιστρέψει το χαμόγελο ξανά στα χείλη των Ελλήνων», καταλήγει η Πειραιώς.

Τα αποτελέσματα των exit polls

Η πρώτη εικόνα για το αποτέλεσμα των εκλογών όπως διαφαίνεται από το κοινό Exit Poll βρίσκει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 12 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκεντρώνει ποσοστό από 38% έως 42%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από 26,5 έως 30,5.

Στην 3η θέση το είναι το Κίνημα Αλλαγής της Φώφης Γεννηματά, το ποσοστό του οποίου κυμαίνεται από 6% έως 8%, ενώ κοντράρεται με το ΚΚΕ, το οποίο φαίνεται να συγκεντρώνει από 5% έως 7%.

Το ποσοστό της Χρυσής Αυγής αναμένεται να κυμανθεί από το 2,8% έως το 4,8%.

Το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη συγκεντρώνει ποσοστό από 3 έως 5% ενώ η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου υπολογίζεται από 2,5% έως 4,5%.

Εκτός Βουλής φαίνεται ότι μένει η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη η οποία κυμαίνεται από το 1-2%, ενώ το Exit Poll δίνει τα ίδια ποσοστά και για την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Τα άλλα κόμματα αναμένεται να κυμανθούν από το 3,2% έως το 5,2%.

Σύμφωνα με τα ποσοστά, οι έδρες που αναμένεται να πάρει η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή θα κυμανθούν από 155 έως 167. Αντίστοιχα, οι έδρες που αναμένεται να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, από 77-82, το Κίνημα Αλλαγής από 19 -22, το ΚΚΕ από 16 – 19, η Χρυσή Αυγή από 0 – 13, το Μέρα 25 από 8 – 14 και η Ελληνική Λύση από 0-13.

Αναλυτικά

ΣΥΡΙΖΑ: 26,5% – 30,5%

ΝΔ: 38% - 42%

ΚΙΝΑΛ: 6% - 8%

ΚΚΕ: 5% - 7%

Χ.Α: 2,8% - 4,8%

Ελληνική Λύση: 2,5% - 4,5%

Μέρα25: 3% - 5%

Ένωση Κεντρώων 1% - 2%

Πλεύση Ελευθερίας 1% - 2%

Άλλα κόμματα: 3,2% - 5,2%

Αναλυτικά η εκτίμηση εδρών:

ΝΔ: 155-167

ΣΥΡΙΖΑ: 77-82

ΚΙΝΑΛ: 19-22

ΚΚΕ: 16-19

Χ.Α: 0-13

ΕΛ.ΛΥΣΗ: 0-13

ΜΕΡΑ25: 8-14 

Πηγή: kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X