ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δραματικές ώρες βιώνει η Ουκρανία

Όλες οι εξελίξεις

Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη αρχίζουν να εκφράζονται, όπως εξελίσσονται μέρα με την ημέρα τα πράγματα γύρω από πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προειδοποιεί ευθέως ότι θα χτυπήσει τις χώρες της Δύσης, που στέλνουν στρατιωτικό υλικό στη δοκιμαζόμενη χώρα, ενώ τα τελευταία 24ωρα σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Κίεβο αναγορεύοντας την κατάληψη της πόλης σε κεντρικό στρατηγικό στόχο στρατιωτικής επικράτησης, πολιτικής αλλαγής (με την απομάκρυνση Ζελένσκι), αλλά και προσωπικού γοήτρου.

Σολτς: «Είναι βέβαιες οι νέες κυρώσεις»

«Είναι βέβαιο» ότι θα επιβάλουμε και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που συνεχίζει την εισβολή στην Ουκρανία, «που αγωνίζεται για την επιβίωσή της», προειδοποίησε ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.

«Το λουτρό αίματος πρέπει να σταματήσει» στην Ουκρανία, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της οποίας, το Χάρκοβο, υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς, πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ στο Βερολίνο.

«Θα χτυπήσουμε κυβερνητικό κτήριο με όπλα υψηλής ακριβείας – Απομακρυνθείτε» προειδοποιεί η Ρωσία

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Russia Today στο κανάλι του στο Telegram, η Ρωσία προειδοποιεί με χτύπημα τις υπηρεσίες πληροφοριών με όπλα υψηλής ακριβείας στο Κίεβο για να καταστείλει τις επιθέσεις εναντίον διαφόρων κρατικών θεσμών και Ρώσων πολιτών.

Η Μόσχα προειδοποίησε τους κατοίκους που ζουν κοντά σε πύργους επικοινωνιών κοντά στο αρχηγείο στο κέντρο του Κιέβου να εκκενώσουν τα σπίτια τους για τη δική τους ασφάλεια.

Γαλλο-ρωσικός «πόλεμος»: «Θα καταστρέψουμε τη ρωσική οικονομία» - «Προσέξτε τα λόγια σας!»

«Θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας» μέσω των δυτικών οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ υποσχόμενος ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας.

«Η ισορροπία οικονομικής και χρηματοπιστωτικής δύναμης είναι σαφώς υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία ανακαλύπτει την οικονομική της ισχύ», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info.

Ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που χρησίμευσε παλαιότερα στον Πούτιν ως εναλασσόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος, απάντησε στον Μπρουνό Λεμέρ μέσω του Twitter: «Προσέξτε τα λόγια σας κύριοι! Και μη ξεχνάτε ότι στην ανθρώπινη Ιστορία, οι οικονομικοί πόλεμοι πολύ συχνά μετατράπηκαν σε πραγματικούς».

Στη δήλωση του Λεμέρ για «ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας» απάντησε μέσω Telegram και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. «Το καταλάβαμε ήδη αυτό. Ακόμη και πριν από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν από περίπου 800 χρόνια» σημείωσε.

Τι σημαίνουν τα μυστήρια σύμβολα που υπάρχουν σε κτίρια στο Κίεβο

Προσοχή και επαγρύπνηση ζητά από τις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας ο Μακρόν

Προσοχή και επαγρύπνηση ζητά από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εκ παραλλήλου συνέχισε και σήμερα τις τηλεφωνικές επαφές του με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όπως της Ιαπωνίας, της Ινδίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Φινλανδίας και της Λιθουανίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος είναι και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, σε επιστολή του που είδε το φως της δημοσιότητας, εκφράζει την εμπιστοσύνη του προς τους επικεφαλής του γαλλικού στρατού, ζητώντας τους ωστόσο, λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, επαγρύπνηση και προσεκτικούς χειρισμούς. Διπλωματικοί παράγοντες στο Παρίσι εξηγούσαν ότι οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις είναι παρούσες σε πολλά μέτωπα και βρίσκονται συχνά πλησίον ή και απέναντι σε ρωσικές, από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη και από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ατλαντικό. Στόχος της προεδρικής παρέμβασης ήταν να τονιστούν οι κίνδυνοι που όλο και περισσότερο ελλοχεύουν το τελευταίο διάστημα, ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες.

Capital Controls ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε μέτρα ελέγχου κεφαλαίων (capital control) για να σταματήσει την έξοδο ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα, μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA.

Ο Μισούστιν είπε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έκαναν τους ξένους επενδυτές να αποφασίσουν όχι για οικονομικούς λόγους αλλά λόγω «πολιτικής πίεσης».

«Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στην έξοδο από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», είπε. «Αναμένουμε ότι όσοι έχουν επενδύσει στη χώρα μας θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».

«Είμαι βέβαιος ότι η πίεση των κυρώσεων τελικά θα υποχωρήσει και όσοι δεν θα περιορίσουν τα έργα τους στη χώρα μας, υποκύπτοντας στα συνθήματα ξένων πολιτικών, θα κερδίσουν», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Ο Μισούστιν είπε ότι θα γίνονται καθημερινές συναντήσεις σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τον οικονομικό αντίκτυπο των κυρώσεων. «Είναι σημαντικό να παρακολουθείται η τρέχουσα κατάσταση σε πραγματικό χρόνο και να ληφθούν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα», είπε.

Η τρομακτική ρωσική φάλαγγα των 64 χιλιομέτρων φτάνει στο Κίεβο

Η τρομακτική ρωσική φάλαγγα των 64 χιλιομέτρων φτάνει στο Κίεβο με τους φόβους ότι τώρα θα αρχίσει η πραγματική εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Η Ουκρανική πρωτεύουσα έχει τεθεί στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι ο στρατός έχει αυξήσει τους βομβαρδισμούς πυροβολικού βορείως του Κιέβου, καθώς η προέλαση της τεράστιας ρωσικής οχηματοπομπής έχει σημειώσει μικρή πρόοδο το τελευταίο 24ωρο λόγω προβλημάτων τροφοδοσίας.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Ζελένσκι: «Δεν μπορώ να πω καλημέρα… για κάποιους αυτή η μέρα είναι η τελευταία»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνει ομιλία εξ αποστάσεως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης λέει ότι οι Ουκρανοί πληρώνουν το «απόλυτο τίμημα» υπερασπιζόμενοι την ελευθερία. «Δεν μπορώ να πω καλημέρα, καλημέρα ή καλησπέρα. Γιατί κάθε μέρα για κάποιους, αυτή η μέρα δεν είναι καλή. Για κάποιους αυτή η μέρα είναι η τελευταία».

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Πάνω από 660.000 πρόσφυγες έφυγαν από τη χώρα -Ένα εκατομμύριο οι εσωτερικά εκτοπισμένοι Ουκρανοί

Τουλάχιστον 660.000 άνθρωποι που έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν συρρεύσει σε γειτονικές χώρας.

Παράλληλα, κάθε μέρα που περνάει οι αριθμοί των προσφύγων από την Ουκρανία αυξάνονται με «εκθετικό» ρυθμό, δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ζελένσκι: Έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός στο Χάρκοβο

Οι επιθέσεις του πυροβολικού της Ρωσίας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, συνιστά κρατική τρομοκρατία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να την αναγνωρίσει ως τέτοια.

«Η τρομοκρατία έχει στόχο να μας λυγίσει, να λυγίσει την αντίστασή μας», δηλώνει σε βίντεο με διάγγελμά του, το οποίο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο περιγράφει το Κίεβο και την Χαρκίβ ως τους κύριους στόχους της Ρωσίας.

Είναι «έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε αναφερόμενος στον βομβαρδισμό της Χαρκίβ από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Ο πύραυλος στην κεντρική πλατεία του Χάρκοβου είναι ένας ανοιχτός, ακάλυπτος τρόμος. Μετά από τέτοια η Ρωσία είναι κράτος τρομοκρατίας. Κανείς δεν θα συγχωρήσει. Κανείς δεν θα ξεχάσει ποτέ».

Εισέβαλε στην Ουκρανία η Λευκορωσία

Η Λευκορωσία προσχώρησε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την Τρίτη, με τα στρατεύματα της χώρας να εισέρχονται στην περιοχή Τσερνίχοφ στη βόρεια Ουκρανία, όπως επιβεβαίωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Σε ένα tweet που αναρτήθηκε το πρωί της Τρίτης, το ουκρανικό κοινοβούλιο, η Verkhovna Rada, επιβεβαίωσε προηγούμενες αναφορές ότι στρατεύματα της Λευκορωσίας βρίσκονταν σε ουκρανικό έδαφος.

«Λευκορωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην περιοχή του Τσερνίχοφ. Την πληροφορία επιβεβαίωσε στη δημοσιότητα ο Βιτάλι Κιρίλοφ, εκπρόσωπος των δυνάμεων εδαφικής άμυνας του Βορρά. Περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα», ανέφερε το tweet.

Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, μια λευκορωσική φάλαγγα 33 μονάδων είχε εισέλθει στην περιοχή, που βρίσκεται βόρεια του Κιέβου, με κομμένες τις επικοινωνίες κινητής τηλεφωνίας.

Τουλάχιστον 136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, λέει ο ΟΗΕ

Τουλάχιστον 136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, και 400 τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

«Ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερος», σημείωσε η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι 253 από τις απώλειες μεταξύ αμάχων καταγράφηκαν στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Λαβρόφ: «Να επιστρέψουν πίσω στις ΗΠΑ τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη»

Η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτο να βρίσκονται αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«'Ηρθε η ώρα να επιστρέψουν πίσω στις ΗΠΑ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη, σύμφωνα με το Ria Novosti.

Ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε στην ομιλία του ότι η Ουκρανία διαθέτει ακόμα σοβιετική τεχνολογία και έχει τα μέσα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σχολιάζοντας ότι η χώρα του δεν μπορεί να αγνοήσει αυτόν τον κίνδυνο.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υπογράμμισε δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για κοινή συνεργασία με τις ΗΠΑ για τη στρατηγική σταθερότητα.

Στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό που πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε, από τη μεριά του, ότι η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου με τους «αδιάκριτους βομβαρδισμούς» πόλεων, όπως το Χάρκοβο, και ζήτησε να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση για να συζητηθεί η ρωσική επιθετικότητα και τα όπλα μαζικής καταστροφής.

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον βομβαρδισμό με πυραύλους κτιρίων κατοικιών, νηπιαγωγείων, ορφανοτροφείων, νοσοκομείων και οχημάτων παροχής βοήθειας, πολιτικών λεωφορείων ούτε και τους εκατομμύρια πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τα ρωσικά πυρά», τόνισε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του ο Κουλέμπα.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής από την πλευρά του δήλωσε στη Διάσκεψη ότι το Κίεβο έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση «για την απειλή στην παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια που προέρχεται από τη ρωσική επιθετικοτητα εναντίον της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του ζητήματος των όπλων μαζικής καταστροφής».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα απευθυνθεί σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ζητά την ένταξη «χωρίς καθυστέρηση» της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από τη ρωσική εισβολή, θα απευθυνθεί σήμερα στις 13.30 ώρα Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρός του Ρομπέρτα Μετσόλα. 

Στόχος να περικυκλωθεί η Μαριούπολη

Ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι οι δυνάμεις του στοχεύουν να περικυκλώσουν το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης σήμερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Η αποστολή για σήμερα είναι να περικυκλώσουμε απευθείας τη Μαριούπολη», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι η Μαριούπολη είναι στόχος συνεχών βομβαρδισμών.

Έλληνες τηλεφωνούν στην πρεσβεία της Ουκρανίας ζητώντας να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας

Την έμπρακτη συμπαράστασή τους στον ουκρανικό λαό δείχνουν Έλληνες πολίτες οι οποίοι τηλεφωνούν στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα ζητώντας να μάθουν πληροφορίες για το πως θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στον ουκρανικό στρατό. Τα αιτήματα αυτά τόσο από Ουκρανούς που ζουν στην Ελλάδα όσο και από Έλληνες αυξήθηκαν μετά την έκκληση του Ουκρανού προέδρου σε ξένους εθελοντές να συγκροτήσουν μονάδα λεγεώνων από ξένους εθελοντές και να πολεμήσουν ενάντια του ρωσικού στρατού. «Πράγματι έχουμε κάποια τηλεφωνήματα στην πρεσβεία από ανθρώπους που θέλουν εθελοντικά να βοηθήσουν τον Ουκρανικό στρατό και το λαό. Δεν είναι χιλιάδες τα αιτήματα αυτά αλλά δεκάδες προς το παρόν και όλους τους ενημερώνουμε να στείλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το αίτημά τους με τα στοιχεία τους» λέει στο protothema.gr εκπρόσωπος της Ουκρανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Λόγω του ότι η πρεσβεία της Ουκρανίας δέχτηκε επίθεση από χάκερ όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της έχει δημιουργηθεί στη σελίδα της πρεσβείας στο facebook νέο email αλλά και τηλεφωνικός αριθμός με τα οποία μπορούν να επικοινωνούν όσοι θέλουν να προσφέρουν βοήθεια ή να δηλώσουν συμμετοχή για τον εθελοντικό στρατό. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πρεσβείας της Ουκρανίας στην Αθήνα, οι πολίτες που τηλεφωνούν ζητούν να μάθουν τι απαιτείται προκειμένου να πάνε να πολεμήσουν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού. Από την πρεσβεία τους παραπέμπουν στο email που έχει αναρτηθεί στη σελίδα του facebook της πρεσβεία όπου αφού στείλουν το αίτημά τους και τα στοιχεία τους στη συνέχεια κάποιος υπάλληλος της πρεσβείας του ενημερώνει σχετικά.

Βέβαια όπως ανέφερε στο protothema.gr εκπρόσωπος της ουκρανικής πρεσβείας η διαδικασία που ακολουθείται είναι αρκετά αυστηρή με ενδελεχή έλεγχο του ατόμου που επιθυμεί να πάει και να πολεμήσει.

Η ρωσική εισβολή πλησιάζει στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης

Παρέμβαση για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ατομικών αντιδραστήρων της χώρας, καθώς η ρωσική εισβολή πλησιάζει στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, ζήτησε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Η δήλωση αυτή έγινε το πρωί της Τρίτης, παρά το γεγονός πως χτες οι Ρώσοι ανέφεραν πως έχουν υπό τον έλεγχό τους τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, που βρίσκεται στις όχθες του Δνείπερου στην κεντρο-νότια Ουκρανία.

Μετά από αυτή τη δήλωση η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, διέψευσε τους ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Σημειώνεται ότι από την προηγούμενη εβδομάδα ο κατεστραμμένος πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ και η γύρω περιοχή, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων.

Βομβαρδίζεται το Χάρκοβο

Στο Χάρκοβο είναι σε εξέλιξη σφοδροί βομβαρδισμοί ακόμα και στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς και οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο ΕΔΩ

Στενεύει ο κλοιός στο Κίεβο - Ρωσικά στρατεύματα στη Χερσώνα

Ανησυχία υπάρχει για τη Χερσώνα καθώς βίντεο που κυκλοφορεί στο Telegram δείχνει τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν μπει στην πόλη.

Δύσκολη η νύχτα και πάλι

Η νύχτα ήταν και πάλι εφιαλτική, με τις ρωσικές δυνάμεις να σφυροκοπούν το Κίεβο και να προελαύνουν αργά, αλλά σταθερά για την κατάκτηση της πόλης, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολιντιμίρ Ζελένσκι να απευθύνει έκκληση για παρέμβαση της Δύσης ώστε να σταματήσει ο βομβαρδισμός.

Ωστόσο το αίτημά του για απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Ουκρανία, απορρίφθηκε από τον Λευκό Οίκο, με την εκπρόσωπο Τζο Μπάιντεν να δηλώσει ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε βήμα προς το ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης απευθείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Η Τζένιφερ Ψάκι ξεκαθάρισε ότι μία τέτοια κίνηση θα απαιτούσε στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ, κάτι που θα οδηγούσε σε «απευθείας σύγκρουση και δυνητικό πόλεμο με τη Ρωσία, κάτι στο οποίο δεν σχεδιάζουμε να συμμετάσχουμε».

Η αίσθηση και ο φόβος περί ανεξέλεγκτης τροπής, κυριαρχούν μετά τις χθεσινές δραματικές εξελίξεις, παρότι υπήρξε πρωτοβουλία Μακρόν και συνομιλία του με τον Πούτιν, αλλά και κόντρα στη διάθεση Μόσχας και Κιέβου να συνεχιστούν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, οι πρώτος γύρος των οποίων πάντως δεν έφερε κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Οι κινήσεις ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσίας

Η διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και των συμμάχων να εντείνουν τις κυρώσεις και την πίεση προς τη Ρωσία, αλλά και η πρόθεση του Κρεμλίνου να απαντήσει με σκληρό τρόπο, διαμορφώνουν, ενώ ξημερώνει η έκτη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ραγδαία επιδείνωση των δεδομένων και σαφώς το χειρότερο σκηνικό από την στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Οι δε πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιστρατεύουν βαριά όπλα, όπως θερμοβαρικές βόμβες και είναι έτοιμες (σύμφωνα με κάποιες πηγές) να χρησιμοποιήσουν στο πεδίο έστω και περιορισμένης ισχύος πυρηνικά, εάν θεωρήσουν ότι απειλούνται, προκαλούν την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.

Να σημειωθεί ότι οι πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπείας Ρωσίας και Ουκρανίας που έλαβαν χώρα το πρωί της Δευτέρας στη Λευκορωσία δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο στόχος του Πούτιν φαίνεται να είναι, στρατιωτικά ο πλήρης έλεγχος της Ουκρανίας και πολιτικά η εκδίωξη του προέδρου Βολιντιμίρ Ζελένσκι και η εγκατάσταση στο Κίεβο μιας φιλικής προς τη Μόσχα ηγεσίας.

Πάντως ρωσικά μέσα μετέδιδαν χθες βράδυ ότι συμφωνήθηκε και δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες, πιθανόν την Τετάρτη. Οι συνομιλίες αυτές θα λάβουν χώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας.

Πηγή: Protothema.gr / iefimerida

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X