ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν περιμέναμε να καταλήξει η Τζωρτζίνα»

Κατέθεσε γιατρός του «Αγλαΐα Κυριακού»

«Δεν περιμέναμε το παιδί να καταλήξει» κατέθεσε μια ακόμη γιατρός στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου αναφερόμενη στο θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας τον Ιανουάριο του 2022 μέσα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», ενώ νοσηλεύτρια που συμμετείχε στη δεύτερη, χωρίς αποτέλεσμα, προσπάθεια ανάνηψης του παιδιού, ανέφερε στη δική της κατάθεση στο δικαστήριο πως στο κοριτσάκι, την ώρα που οι γιατροί προσπαθούσαν να το κρατήσουν στη ζωή, η ίδια χορήγησε μόνο αδρεναλίνη.

Ειδικότερα, στην κατάθεσή της η κ. Στέλλα Μούσκου, επιμελητήρια παιδονευρολογίας στο «Αγλαΐα Κυριακού», αναφέρθηκε στο αποτελέσματα εγκεφαλογραφήματος που είχε υποβάλλει το παιδί, τονίζοντας: «Εξέτασα το παιδί παρουσία των γονιών, ήταν ένα παιδί σε βαριά κατάσταση, δεν είχε επικοινωνία, είχε σπαστικότητα έντονη. Κάναμε ένα εγκεφαλογράφημα και δεν εμφάνισε παροξυσμική δραστηριότητα. Την υπόλοιπη πορεία του παιδιού ανέλαβαν οι παιδίατροι» τόνισε η μάρτυρας, η οποία ανέφερε πως η πρώτη σκέψη των γιατρών ήταν ότι τα επεισόδια που παρουσίαζε η Τζωρτζίνα ήταν επεισόδια επιληψίας, κάτι όμως, που όπως είπε, δεν επιβεβαιώθηκε. «Ένα παιδί με τόσο μεγάλη βλάβη στο εγκέφαλο το πρώτο που θα σκεφτείς είναι οι σπασμοί, κλίνουμε να μην ήταν σπασμοί αλλά και πάλι με βεβαιότητα δεν μπορείς να πεις» ανέφερε η μάρτυρας.

Πρόεδρος: Αν υποθέσουμε ότι είχε επιληψία που δεν μπορούσε να διαγνωστεί με αυτά τα επεισόδια που έκανε που λύνονταν μόνα τους. Με αυτό, πώς καταλήγουμε στο το θάνατο;

Μάρτυρας: Όχι, από επιληψία δεν πεθαίνει κάποιος και ειδικά ένα παιδί με βηματοδότη και μέσα στο νοσοκομείο. Τα παιδιά αυτά είναι πολύ φροντισμένα στις ημέρες μας. Συνήθως ενηλικιώνονται. Αν υπάρξει κάποια λοίμωξη ίσως.

Εισαγγελέας: Η αγωγή που είχε η Τζωρτζίνα είχε θωρακίσει το παιδί στους σπασμούς; Αν παραλείψεις μια δόση...

Μάρτυρας: Ναι, την είχε θωρακίσει, είχε ένα καλό επίπεδο κάλυψης, έπαιρνε δύο φάρμακα. Θα έπρεπε να παραλειφθούν κάποιες δόσεις και από τα δυο για να έχει πρόβλημα.

Αλέξης Κούγιας (συνήγορος υπεράσπισης): Αποκλείεται το παιδί αυτό με την εικόνα που είχε να πέθανε φυσιολογικά;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε γενικά ένα παιδί με σπαστική τετραπληγία να καταλήξει, αλλά δεν περιμέναμε από την εικόνα που είχαμε για αυτό το παιδί να καταλήξει.

Κούγιας: Μάθατε αν το παιδί είχε κάποια λοίμωξη;

Μάρτυρας: Το να έχει μια απλή λοίμωξη μια βαριά πνευμονία πχ., δεν είναι λόγος να καταλήξει, μιλάμε για βαριές λοιμώξεις για να καταλήξεις.

Ακολούθησε στο δικαστήριο η κατάθεση της δεύτερης νοσηλεύτριας η οποία συμμετείχε στη προσπάθεια ανάνηψης της Τζωρτζίνας. Η κ. Ευσταθία Νίκα, αναφέρθηκε στις φαρμακευτικές ουσίες που χορηγήθηκαν στο παιδί τις στιγμές εκείνες και επί της ουσίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να του χορηγήθηκε η ουσία κεταμίνη, καθώς όπως είπε, η ίδια και η συνάδελφός της (που αντικατέστησε) χορήγησαν μόνο αδρεναλίνη στο παιδί και πως από το περιβόητο βαλιτσάκι η συγκεκριμένη ουσία, εφόσον καταναλωθεί, πάντα καταγράφεται.

«Χορήγησα μόνο αδρεναλίνη υπό τις οδηγίες του επικεφαλής γιατρού κ. Τσιούβα», είπε η μάρτυρας, η οποία είχε κληθεί στο δωμάτιο του παιδιού αμέσως μόλις ξεκίνησε η βάρδια της και σε αντικατάσταση της άλλης νοσηλεύτριας, της κ. Γιώργη, η οποία μαζί με τους γιατρούς στη ΜΕΘ είχε ήδη σπεύσει στο θάλαμο νοσηλείας της Τζωρτζίνας.

«Εκείνη την ημέρα, ήμουν απογευματινή βάρδια στο νοσοκομείο. Με ενημέρωσαν να κατέβω για περαστικό ανακοπής για να αλλάξω τη συνάδελφο Αγγελική Γιώργη. Είδα το παιδί διασωληνομένο και οι γιατροί έκαναν ΚΑΡΠΑ. Η συνάδελφός μου με ενημέρωσε ότι βρήκαν το παιδί με μυδρίαση, άσφυγμο και απνοικό. Η συνάδελφος μου παρέδωσε το βαλιτσάκι χωρίς ένα φιαλίδιο ροκουρόνιου (σ.σ. σύμφωνα με την κ. Γιώργη το φάρμακο αυτό χορηγήθηκε κατά τη διασωλήνωση του παιδιού) ένα φιαλίδιο αδρεναλίνης. Αποχώρησε εκείνη και την αντικατέστησα. Ολοκληρώσαμε την ανάνηψη, το παιδί δεν τα κατάφερε», είπε η μάρτυρας.

Πρόεδρος: Η συνάδελφός σας μας είπε ότι υπάρχουν δυο βαλιτσάκια το ένα με εξοπλισμό και το άλλο με φαρμακευτικές ουσίες. Αυτό το τελευταίο τι έχει μέσα;

Μάρτυρας: Υπάρχει το βαλιτσάκι με τον εξοπλισμό και το βαλιτσάκι με τα φάρμακα επείγουσας κλήσης. Σε αυτό το βαλιτσάκι στο πάνω μέρος είναι τα ναρκωτικά φάρμακα και γράφει πάνω «ναρκωτικά», πιο κάτω είναι η αδρεναλίνη και η ατροπίνη.

Πρόεδρος: Αυτά που ανήκουν στην κατηγορία ναρκωτικών είναι σε ειδική συσκευασία;

Μάρτυρας: Όλο το βαλιτσάκι έχει μέσα θηκάρια, τα φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των ναρκωτικών είναι στην πάνω μεριά στο βαλιτσάκι.

Πρόεδρος: Όταν τελείωσε αυτή η προσπάθεια, ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για τα φάρμακα που έχουν καταναλωθεί από το βαλιτσάκι;

Μάρτυρας: Η νοσηλεύτρια που κατέβηκε στο δωμάτιο μετά τη κλήση μαζί με την υπεύθυνη της βάρδιας ανοίγουν το βαλιτσάκι και μετράνε μια - μια τις αμπούλες από αυτές που είναι στα ναρκωτικά φάρμακα. Αν λείπει κάποια πρέπει να καταγραφεί στον ασθενή. Αν λείπει φάρμακο γράφεται από τους γιατρούς στο φάκελο του παιδιού και το αντικαθιστούμε από το στοκ των φαρμάκων.

Δ. Γεωργακόπουλος (συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας): Φτάνετε στη κλινική και σας ενημερώνουν να κατέβετε στη παιδιατρική. Σας ζητήθηκε να φέρετε κάτι;

Μάρτυρας: Η οδηγία που είχα ήταν να αλλάξω τη συνάδελφο μαζί μου, δεν πήρα τίποτα μαζί μου.

Γεωργακόπουλος: Στο τέλος της ανάνηψης το σάκο της ΚΑΡΠΑ ποιος τον πήρε;

Μάρτυρας: Εγώ έπρεπε να μαζέψω όλο τον εξοπλισμό της ΜΕΘ και να τον ανεβάσω πάνω.

Γεωργακόπουλος: Με την αναπλήρωση των φαρμάκων εσείς ασχοληθήκατε;

Μάρτυρας: Ναι, εγώ με την υπεύθυνη της βάρδιας. Αυτή θα πρέπει να καταγράψει ότι φάρμακο χρησιμοποιήθηκε

Γεωργακόπουλος: Τι φάρμακα αναπληρώσατε;

Μάρτυρας: Δύο φιαλίδια αδρεναλίνης, ένα φιαλίδιο ροκουρόνιο και φτιάξαμε άλλη μια σύριγγα αδρεναλίνης που είχε καταναλωθεί και αυτή.

Αλέξης Κούγιας (συνήγορος υπεράσπισης): Είχατε εκείνη την ώρα με κάποιο γιατρό διάλογο;

Μάρτυρας: Άκουγα αυστηρά τις οδηγίες του κ. Τσιούβα, έκανα ότι μου έλεγε ο συντονιστής γιατρός της μονάδας, ο δικός μου ρόλος ήταν να είμαι αφοσιωμένη στα φάρμακα

Κούγιας: Λέτε στην κατάθεσή σας ότι κάνατε άλλες δυο δουλειές εκείνη την ώρα. ….

Μάρτυρας: Έκανα αμπου και καρδιογράφημα. Οφείλω να υπάκουω τις οδηγίες του γιατρού, αν μου ζητήσει ο γιατρός να κάνω καρδιογράφημα θα το κάνω.

Κουγιας: Άρα κάνατε συγχρόνως τρία πράγματα;

Μάρτυρας: Ναι, αλλά όχι ταυτόχρονα.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

Πηγή: protothema.gr 

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση