ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν το Κίεβο - Εκρήξεις, βομβαρδισμοί, οι κάτοικοι σπεύδουν στα καταφύγια

Όλες οι εξελίξεις

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο, κατά την πέμπτη ημέρα της ρωσικής εισβολής.

Λίγη μόνο ώρα αφότου ολοκληρώθηκαν οι εξάωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Τουρκία έκλεισε τα Στενά του Βοσπόρου

Λευκός Οίκος μετά τις ρωσικές απειλές για τα πυρηνικά: «Επιθυμούμε την αποκλιμάκωση»

«Εξετάζουμε την πολιτική του προέδρου Πούτιν τους τελευταίους μήνες και πριν από τη σύρραξη τότε που κατασκεύαζε μια δική του απειλητική φρασεολογία για να δικαιολογήσει τις επιθετικές ενεέργειες», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, στο MSNBC.

Εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στο Κίεβο

Αρκετές μεγάλες εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 6:40 μ.μ. τοπική ώρα Δευτέρα στα ανατολικά του κέντρου της πόλης του Κιέβου. Ήταν οι μεγαλύτερες εκρήξεις που ακούστηκαν τη Δευτέρα. Τις ακολούθησαν οι σειρήνες που ήχησαν σε όλη την πόλη.

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ρώσων και Ουκρανών

Οι δύο αντιπροσωπείες επιστρέφουν σε Κίεβο και Μόσχα για διαβουλεύσεις πριν τον δεύτερο γύρο συνομιλιών στην Λευκορωσική πόλη Γόμελ, σημειώνει το Ρωσικό πρακτορείο RIA

Ο Ζελένσκι υπέγραψε την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Νωρίτερα σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προβεί σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμα στο οποίο απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επείγουσα ένταξη της χώρας στο μπλοκ των 27 μελών υπό ειδικές διαδικασίες.

Η Ρωσία θα αποκλειστεί από κάθε διεθνή ποδόσφαιρο

Η FIFA βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με την ευρωπαϊκή οργάνωση ποδοσφαίρου UEFA για να επιβάλει αναστολή που θα απέκλειε ουσιαστικά τη Ρωσία από το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών 2022 και το Euro 2022 Γυναικών, σύμφωνα με τον Idependent.

Μίλησε με τον Πούτιν ο Μακρόν - Τρεις όροι από τον Γάλλο πρόεδρο στον Ρώσο ομόλογό του

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρον μίλησε νωρίτερα την Δευτέρα για περίπου μιάμιση ώρα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος έχει μιλήσει σήμερα πολλές φορές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Εμάνουελ Μακρόν επανέλαβε το επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση παύση πυρός. Για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να εφαρμοστούν τα εξής: Πρωτον άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών, δεύτερον προστασία των αστικών υποδομών και τρίτον εξασφάλιση των οδικών αξόνων πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων ο πρόεδρος Πούτιν δηλωσε διατεθειμένος να σεβαστεί αυτούς τους τρεις όρους. Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε επίσης τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία του αστικού πληθυσμού και την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο να μείνουν σε επαφή τις επόμενες μέρες ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με την γαλλική ανακοίνωση ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε και σε αυτό.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Le Parisien», που ανέβασε την είδηση στο Twitter, συνοδεύοντάς την με την επίσημη ανακοίνωση του Ελιζέ, διέγραψε το tweet σχεδόν αμέσως μετά.

Αλλάζει τακτική με «carpet bombing» ο Πούτιν στο Χάρκοβο

Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν όταν το ρωσικό πυροβολικό άνοιξε πυρ στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανία σήμερα το μεσημέρι στο Χάρκοβο.

Το Χάρκοβο, το οποίο έχει βιώσει μερικές από τις σκληρότερες μάχες του πολέμου μέχρι στιγμής, χτυπήθηκε από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από ρωσικές θέσεις τη Δευτέρα ενώ ενδεικτικό της αλλαγής τακτικής του Πούτιν είναι ένα βίντεο που δείχνει περιοχή γύρω από ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο να καλύπτεται από εκρήξεις.

Στον τρίτο γύρο οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών

Η Ουκρανία είχε ζητήσει κατάπαυση του πυρός και άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη χώρα - Η Μόσχα εμφανίζονταν να ζητά «μια συμφωνία προς το συμφέρον και των δύο πλευρών»

Διακόπηκαν προσωρινά, για ένα διάλειμμα και έπειτα από περισσότερες από τρεις ώρες, οι διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, ενώ συνεχίζεται για 5η μέρα η ρωσική εισβολή.

Αν και αρχικά πληροφορίες έκαναν λόγο για ολοκλήρωση των συνομιλιών, λευκορωσικά μέσα αναφέρουν ότι αυτές συνεχίζονται, ενώ και σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου δήλωσε, σύμφωνα με το RIA Novosti, ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σύντομα θα εισέλθουν στον τρίτο γύρο.

Οι συζητήσεις των αντιπροσωπειών των δυο χωρών διεξάγονται στο σημείο «Aleksandrovka - Vilcha» της πόλης Γκόμελ της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το γραφείο του Ζελένσκι, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την Ρωσία ζήτησε την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

H ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε εκεί με ελικόπτερα. Σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Αμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τοτσίτσκιι, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, οι βουλευτές Αρακάμια και Ουμέροφ και ο εκπρόσωπος της Τριμερούς Ομάδας Επαφής, Κόστιν.

Μητροπολίτης Κιέβου: Παρομοιάζει τον Πούτιν με τον Χίτλερ και προειδοποιεί - «Κινδυνεύει ολόκληρος ο κόσμος»

«Δεν κινδυνεύει μόνο η Ουκρανία, κινδυνεύει ολόκληρος ο κόσμος» λέει σε μήνυμά του ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος που τονίζει: «Στον ηγέτη της Ρωσίας λειτουργεί το πνεύμα του αντίχριστου, τα σημάδια του οποίου μας αποκαλύπτουν οι Γραφές: υπερηφάνεια, αφοσίωση στο κακό, σκληρότητα, ψεύτικη θρησκευτικότητα. Αυτός ήταν ο Χίτλερ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις - Θολό το τοπίο για τα αποτελέσματα

Ολοκληρώθηκαν μετά από περισσότερες από τρεις ώρες οι διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, ενώ συνεχίζεται για 5η μέρα η ρωσική εισβολή.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω πληροφορίες για το αν υπήρξε κάποιου είδους συμφωνία από τις δύο πλευρές.

Οι συζητήσεις των αντιπροσωπειών των δυο χωρών, έγιναν στο σημείο «Aleksandrovka - Vilcha» της πόλης Γκόμελ της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το γραφείο του Ζελένσκι, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την Ρωσία ζήτησε την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

H ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε εκεί με ελικόπτερα. Σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Αμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τοτσίτσκιι, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, οι βουλευτές Αρακάμια και Ουμέροφ και ο εκπρόσωπος της Τριμερούς Ομάδας Επαφής, Κόστιν.

Η Μόσχα εκπροσωπήθηκε από το δεξί χέρι του προέδρου Πούτιν, Βλαντιμίρ Μεντίνισκι, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν, τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι και τον Ρώσο πρεσβευτή στη Λευκορωσία Μπόρις Γκριζλόβ.

Αυτοί είναι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών στη Λευκορωσία

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε έδαφος της Λευκορωσίας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στην περιοχή του Γκόμελ. H ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε εκεί με ελικόπτερα. Σε αυτή συμμετέχουν ο υπουργός Αμυνας της χώρας, ο οποίος έφτασε φορώντας την επιχειρησιακή στολή του δείχνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, δύο βουλευτές και ο εκπρόσωπος της Τριμερούς Ομάδας Επαφής για την Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, το γραφείο του Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει τους

- Υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρεζνίκοβ
- Επικεφαλής της παράταξης του Υπηρέτη του Λαού, Νταβίντ Αραχαμία
- Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Τοσίτσκι
- Σύμβουλος του προεδρικού γραφείου Μιχαήλ Ποντόλιακ
- Αναπληρωτής πρόεδρος της ουκρανικής βούλης (Verkhovna Rada), Ρουστέμ Ουμέροβ
- Άντρι Κοστίν, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Ουκρανικής Αντιπροσωπείας στην Τριμερή Ομάδα Επαφής

Από την πλευρά της, η Μόσχα εκπροσωπείται από το δεξί χέρι του προέδρου Πούτιν, Βλαντιμίρ Μεντίνισκι, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν, τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι και τον Ρώσο πρεσβευτή στη Λευκορωσία Μπόρις Γκριζλόβ.

«Οι Ρώσοι έριξαν θερμοβαρική βόμβα», λένε οι Ουκρανοί

Ότι οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν θερμοβαρική βόμβα δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο δήμαρχος της Οκτρίκα στην Ουκρανία

Όπως αναφέρει και ο Independent του Κιέβου, o Πάβλο Κουζμένκο δήλωσε ότι «οι Ρώσοι κατακτητές έριξαν θερμοβαρική βόμβα. Αυτός ο τύπος όπλου είναι γνωστή ως η πιο θανατηφόρα μη πυρηνική βόμβα, η οποία προκαλεί εκρήξεις που επιφέρουν τεράστιες θερμοκρασίες».

Ρώσος υπουργός Άμυνας: Σε «συναγερμό μάχης» οι πυρηνικές δυνάμεις της Μόσχας

Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας τέθηκαν σε συναγερμό μάχης ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, κατόπιν της σχετικής εντολής που εξέδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Έτσι, σε πολεμική ετοιμότητα (combat alert) βρίσκονται τα ρωσικά στρατεύματα στρατηγικών πυραύλων, τα πυρηνικά υποβρύχια στον Ειρηνικό και το Βορρά, καθώς και η στρατηγική αεροπορία.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε στον Πούτιν, σύμφωνα με το Interfax, ότι «οι βάρδιες στις θέσεις διοίκησης των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, του Στόλου του Βορρά και του Ειρηνικού, καθώς και της Διοίκησης Αεροπορίας Μεγάλης Εμβέλειας άρχισαν να εκτελούν καθήκοντα μάχης με ενισχυμένο προσωπικό».

Απαντά η Ρωσία: Κλείνει τον εναέριο χώρο της στις πτήσεις 36 χωρών - Μέσα η Κύπρος

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε σχέση με την επιχείρηση στην Ουκρανία επέβαλλαν οι χώρες της Δύσης μέσα στο σαββατοκύριακο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε σε οποιοδήποτε ρωσικό αεροσκάφος να προσγειώνεται, να απογειώνεται ή να πετά πάνω από το έδαφος της ΕΕ.

Η Ρωσία, ως απάντηση στην απαγόρευση που έθεσαν τα ευρωπαϊκά κράτη στις πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, μέσω της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αερομεταφορών Rosaviatsia, την απαγόρευση πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρειές 36 κρατών.

«Σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και ως απάντηση στην απαγόρευση των ευρωπαϊκών κρατών για την εκτέλεση πτήσεων πολιτικών αεροσκαφών που εκτελούνται από ρωσικούς αερομεταφορείς ή/και είναι νηολογημένα στη Ρωσία, έχει εισαχθεί περιορισμός στη λειτουργία πτήσεων από αερομεταφορείς 36 πολιτειών», αναφέρεται στο μήνυμα.

Δείτε ποιες χώρες "έκοψε" ο Πούτιν ΕΔΩ

Πούτιν: Αυτοκρατορία του ψέματος η Δύση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συγκάλεσε συνάντηση για την οικονομία το πρωί της Δευτέρας, ώστε να συζητηθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη λεγόμενη «αυτοκρατορία του ψέματος» - όπως αποκάλεσε τη Δύση.

«Σας προσκάλεσα να μιλήσουμε για θέματα που σχετίζονται με την οικονομία, τα οικονομικά. Ο Μιχαήλ Βλαντιμίροβιτς (Μισούστιν) κι εγώ συζητήσαμε αυτό το θέμα. Εννοώ, φυσικά, εκείνες τις κυρώσεις από τη Δυτική κοινότητα, η οποία είναι μια αυτοκρατορία ψεμάτων, που προσπαθούν να επιβάλλουν στη χώρα μας», είπε ο Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ είχε προαναγγείλει τη συνάντηση στο Κρεμλίνο για οικονομικά ζητήματα, στην οποία θα συμμετείχαν ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντρέι Μπελούσοφ, ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ και ανώτατοι τραπεζικοί αξιωματούχοι.

Οι ηγέτες της G7 θα έχουν επικοινωνία σήμερα με τους επικεφαλής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Οι ηγέτες από τις χώρες της Ομάδας των 7 (G7) θα έχουν, σήμερα στις 18:15 ώρα Ελλάδας, επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους ηγέτες της Ρουμανίας και της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε η Ιταλία.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ανέφερε σε ανακοίνωση ότι οι ηγέτες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχουν επικοινωνία στις 21.30 ώρα Ελλάδας.

Κάλυψη κόστους PCR για Ουκρανούς πολίτες στα αεροδρόμια με οδηγίες Προέδρου

Από το κράτος θα καλύπτεται το κόστος της μοριακής εξέτασης στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου για τους Ουκρανούς πολίτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στο πλαίσιο της πολιτικής υποδοχής Ουκρανών προσφύγων στην Κυπριακή Δημοκρατία, με οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το κόστος για τη διαγνωστική εξέταση PCR που διενεργείται κατά την άφιξη στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, για τους πολίτες που αφικνούνται από την Ουκρανία, θα καλύπτεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Νέα ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο με δεκάδες νεκρούς, λέει το Κίεβο

Ο Άντον Γκερασένκο, σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, ανέφερε ότι από την επίθεση δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Ωστόσο, δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα ο ακριβής αριθμός.

«Το Χάρκοβο μόλις βομβαρδίστηκε μαζικά με πολλαπλούς πυραύλους. Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες! Αυτή τη φρίκη πρέπει να δει όλος ο κόσμος! Θάνατος στους κατακτητές!», έγραψε ο Γκερασένκο στη σελίδα του στο Facebook.

Ακόμη δύο Έλληνες νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Σαρτανά της Μαριούπολης

Συνολικά 12 Έλληνες ομογενείς έχουν χάσει την ζωή τους από το Σάββατο στα χωριά της Μαριούπολης Σαρτανά και Μπουγάς.

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν στα σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σήμερα, καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να συναντηθούν στα σύνορα Ουκρανίας- Λευκορωσίας. Ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 12:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας).

«Κάθε ώρα που παρατείνεται η σύγκρουση, υπάρχουν Ουκρανοί πολίτες και στρατιώτες που πεθαίνουν. Συμφωνήσαμε ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αλλά θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών», δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα ο Ρώσος διαπραγματευτής και σύμβουλος του Κρεμλίνου.

H ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στα σύνορα με ελικόπτερα. Σε αυτή συμμετέχουν ο υπουργός Αμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τοτσίτσκιι, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, οι βουλευτές Αρακάμια και Ουμέροφ και ο εκπρόσωπος της Τριμερούς Ομάδας Επαφής, Κόστιν.

Οι συνάντηση λαμβάνει χώρα σε έδαφος της Λευκορωσίας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στην περιοχή του Γκόμελ.

-Οι περιοχές που ελέγχουν οι Ρώσοι

 

 

-«Σώστε τις ζωές σας και φύγετε»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα την ΕΕ να επιτρέψει την άμεση ένταξη της Ουκρανίας με βάση μια ειδική διαδικασία fast track καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων, ενώ ανέφερε ότι κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες του πολέμου σκοτώθηκαν 16 παιδιά και 45 τραυματίστηκαν. "Ο στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και κυρίως να είμαστε ίσοι. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι δίκαιο. Είμαι βέβαιος ότι το δικαιούμαστε", είπε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. "Σώστε τις ζωές σας και φύγετε", κάλεσε ο ουκρανός πρόεδρος τους ρώσους στρατιώτες και πρόσθεσε ότι 4.500 ρώσοι στρατιώτες έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί. Η Ουκρανία, είπε ο πρόεδρός της, θα απελευθερώσει κρατούμενους με στρατιωτική εμπειρία αν επιθυμούν να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Ο κύριος στόχος των συνομιλιών με τη Ρωσία είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

-Ζελένσκι: Είμαστε όλοι μας πολεμιστές για την Ουκρανία

Νέο μήνυμα από τον Ουκρανό πρόεδρο, ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους για την εκεχειρία. Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

-ΟΗΕ: Τουλάχιστον 102 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 102 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την Πέμπτη όταν ξεκίνησε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα, ενώ άλλοι 304 έχουν τραυματιστεί, αν και οι πραγματικοί αριθμοί εκτιμάται ότι είναι «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ. Μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη η Μπατσελέτ επεσήμανε: «Οι περισσότεροι από αυτούς τους αμάχους σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα μεγάλης ακτίνας δράσης, περιλαμβανομένων βλημάτων βαρέος πυροβολικού και συστημάτων εκτόξευσης ρουκετών αλλά και αεροπορικές επιδρομές. Οι πραγματικοί αριθμοί φοβάμαι ότι είναι σημαντικά μεγαλύτεροι». Εξάλλου περίπου 422.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, ενώ πολλές χιλιάδες είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, τόνισε η Μπατσελέτ.

-Το Κίεβο αξιώνει «άμεση εκεχειρία» και την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων

Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε σήμερα το πρωί εκεί όπου θα διεξαχθούν συνομιλίες με τη Ρωσία για να αξιώσει "άμεση" εκεχειρία και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία. "Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη ζώνη στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις", αναφέρει η ουκρανική προεδρία σε ανακοίνωσή της. "Το σημαντικό θέμα είναι άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος", διευκρίνισε.

-Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δέχθηκε το αίτημα της Ουκρανίας, το οποίο στήριζαν πολλές χώρες, να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τη ρωσική εισβολή στη χώρα. Η πρόταση αυτή τέθηκε σε ψηφοφορία, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας η οποία ήταν αντίθετη σε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση, και υιοθετήθηκε με 29 ψήφους υπέρ και 5 κατά – με τη Ρωσία, την Κίνα και την Κούβα μεταξύ άλλων να την καταψηφίζουν—και 13 αποχές. Στη διάρκεια αυτής της έκτακτης συνεδρίασης το Κίεβο και οι χώρες που το στηρίζουν ελπίζουν να υιοθετηθεί μια απόφαση που θα καταδικάζει τη ρωσική εισβολή και θα ζητεί τη δημιουργία ενός μηχανισμού του ΟΗΕ ο οποίος θα ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες κατηγορούνται τα ρωσικά στρατεύματα.

-Συγκρούσεις γύρω από την Μαριούπολη

Συγκρούσεις μαίνονταν γύρω από την Μαριούπολη καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε σήμερα στα τηλεοπτικά δίκτυα ο Πάβλο Κιριλένκο, ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Ντονέτσκ. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε αν οι ρωσικές δυνάμεις κέρδισαν ή έχασαν έδαφος ούτε ανέφερε αν υπήρχαν απώλειες.

- Έφτασε στο σημείο των διαπραγματεύσεων η αντιπροσωπεία της Ουκρανίας

Στο σημείο όπου πρόκειται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας -Ουκρανίας έφτασε η ουκρανική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με το RIA Novosti.

 

-Σαρλ Μισέλ: Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM σήμερα. "Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία, οπως και να έχει, θα πραγματοποιηθεί", επεσήμανε ο Μισέλ, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει ήδη μια "πολύ ισχυρή" συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, η οποία μπορεί να εμβαθυνθεί.

-Στις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδος) ξεκινούν οι συνομιλίες Ουκρανίας – Ρωσίας

Η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σήμερα, καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να συναντηθούν στα σύνορα Ουκρανίας- Λευκορωσίας.

-Καρούσος: «Κλειστός με επιφύλαξη ο εναέριος χώρος της Κύπρου για ρωσικά αεροσκάφη»

Το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Κύπρου για ρωσικά αεροσκάφη, σε συνέχεια της απόφασης που λήφθηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, αργά το βράδυ της Κυριακής. Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

-Το Κίεβο διαψεύδει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες ότι η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, μετέδωσε το Interfax Ukraine. Την περασμένη εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις του πρώην πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, όπου είχε σημειωθεί η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο.

-Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν "ελεύθερα" το Κίεβο

Ο στρατός της Ρωσίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν "ελεύθερα" το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κατηγορώντας παράλληλα τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες. "Όλοι οι άμαχοι της πόλης μπορούν να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα ελεύθερα μέσω του αυτοκινητόδρομου Κίεβο- Βασίλκιβ", στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κιέβου, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Άμυνας μιλώντας στην τηλεόραση, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει "την αεροπορική υπεροχή" σε όλη την Ουκρανία, κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα.

-Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ο στρατός της έθεσε υπό τον έλεγχό του δυο πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στην περιοχή Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπως και την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μετέδωσε σήμερα το Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού συνεχίζεται κανονικά, διευκρίνισε.

-Χάρκοβο

 

-Η Ελλάδα κλείνει τον εναέριο χώρο της σε όλα τα ρωσικά αεροσκάφη

Με Notam που εξέδωσε η ΥΠΑ, απαγορεύονται από σήμερα, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, όλες οι πτήσεις πάνω από τον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας όλων των αεροσκαφών συμφερόντων Ρωσίας.

-Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ρωσία «επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης»

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία "επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης" κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα και ενόψει των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στη Λευκορωσία αργότερα μέσα στην ημέρα. "Οι Ρώσοι κατακτητές επιβράδυναν τον ρυθμό της επίθεσης, αλλά εξακολουθούν να προσπαθούν να σημειώσουν νίκες σε κάποιες περιοχές", επεσήμανε το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.

-Οι Λευκορώσοι αποφάσισαν σε δημοψήφισμα να σταματήσει η χώρα τους να είναι αποπυρηνικοποιημένη ζώνη

Οι Λευκορώσοι ψήφισαν υπέρ του να μπορεί η χώρα τους να φιλοξενεί πυρηνικά όπλα και ρωσικές δυνάμεις μόνιμα, στο πλαίσιο ενός «πακέτου» συνταγματικών αλλαγών που επίσης παρατείνουν τη δυνατότητα παραμονής στην εξουσία του ηγέτη της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται τα στοιχεία που δημοσίευσαν ρωσικά μέσα, στο δημοψήφισμα που έλαβε χώρα την Κυριακή στη Λευκορωσία το 65,16% των συμμετεχόντων ψήφισαν υπέρ των τροποποιήσεων και το 10,07% κατά, ενώ η συμμετοχή του κόσμου ανήλθε στο 78,63%.

Για να τεθούν σε ισχύ, οι τροποποιήσεις θα έπρεπε να λάβουν τουλάχιστον 50% των ψήφων με συμμετοχή άνω του 50% του εκλογικού σώματος.

Με τις αλλαγές που φέρνει στο Σύνταγμα της χώρας του ο 67χρονος Λουκασένκο ουσιαστικά ακολουθεί τα χνάρια του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος το 2020 δρομολόγησε ψηφοφορία για ανάλογες τροποποιήσεις, που του επιτρέπουν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036.

-Οι Ουκρανοί κατασκευάζουν βόμβες μολότοφ για να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους

 

-Διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δημοσίευσε μια φωτογραφία του χώρου των σημερινών διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Στη Λευκορωσία, όλα είναι έτοιμα για να φιλοξενήσουν τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Περιμένουμε τις αντιπροσωπείες να φτάσουν», ανέφερε το υπουργείο σε ένα tweet γύρω στις 9 το πρωί τοπική ώρα.

-Απαισιοδοξία από τον Ζελένσκι πριν τη συνάντηση

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του. «Δεν πιστεύω πραγματικά στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, αλλά ας προσπαθήσουν ώστε αργότερα να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης της Ουκρανίας που να αμφιβάλλει ότι εγώ, ως πρόεδρος, προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο, όταν υπήρχε μια ακόμη και μικρή ευκαιρία».

Πάντως, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία για να εξασφαλίσει την ειρήνη.

-Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στον απόηχο της κρίσης της Ουκρανία

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης.

Οι τιμές του αμερικανικού WTI στην αγορά Nymex, για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου, βρίσκονταν στα 96,90 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση 5,80%, ενώ οι τιμές για το βρετανικό Brent κατέγραφε άνοδο 5,33% τυγχάνοντας διαπραγμάτευσης στα 103,15 δολάρια το βαρέλι.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές του φυσικού αερίου στη Nymex για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου κατέγραφε άνοδο 2,75% και βρισκόταν στα 4,59 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu.

-Θα πατήσει ο Πούτιν το «κόκκινο κουμπί» για την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα;

-Συνεχίζεται η πολιορκία της Ουκρανίας, λίγο πριν τις συνομιλίες

Την ίδια ώρα, η Ρωσία συνεχίζει ακάθεκτη την ευρείας κλίμακας επίθεση σε πολλά μέτωπα της Ουκρανίας.

Ήδη, από τις πρώτες πρωινές ώρες ακούγονται εκ νέου εκρήξεις σε Κίεβο και Χάρκοβο, ξημερώνοντας η πέμπτη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών και Προστασίας Πληροφοριών της Ουκρανίας, έπειτα από μερικές ώρες ησυχίας, οι εκρήξεις επανήλθαν τόσο στην ουκρανική πρωτεύουσα, όσο και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Την πληροφορία μετέφερε ο Guardian. «Ακούγονται εκρήξεις ξανά στο Κίεβο και στο Χάρκοβο. Πριν από αυτό, επικρατούσε ηρεμία στην ουκρανική πρωτεύουσα για αρκετές ώρες», ανέφερε η ουκρανική Υπηρεσία.

-Ουκρανία: Στους 352 οι νεκροί άμαχοι της ρωσικής εισβολής

Το δράμα των Ουκρανών συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα, μετά την εισβολή της Ρωσίας, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται συνεχώς.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας, στην τελευταία του ανακοίνωση για τον απολογισμό των καταγεγραμμένων θυμάτων από τη ρωσική εισβολή, ανέφερε 352 αμάχους νεκρούς από τις επιθέσεις.

Ουκρανία: Η Κυριακή ήταν η χειρότερη ημέρα του πολέμου για τους Ρώσους

-Ρωσικά κρατικά ΜΜΕ ανάρτησαν κατά λάθος «προκάτ» ρεπορτάζ για νίκη στην Ουκρανία και προσάρτησή της με τη Ρωσία

Ένα βήμα πιο μπροστά ακόμα και από το Κρεμλίνο βρέθηκαν το Σάββατο πολλά κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας. Και αυτό διότι δημοσίευσαν ένα εξαιρετικά σοκαριστικό δοκίμιο. Συγκεκριμένα υποθέτουν ότι «ο Πούτιν έλυσε για πάντα το ουκρανικό ζήτημα» καθώς κατέλαβε την Ουκρανία και προχώρησε στην προσάρτησή της δημιουργώντας μία νέα ένωση. «Ένας νέος κόσμος γεννιέται μπροστά στα μάτια μας. Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία εγκαινίασε μια νέα εποχή - και σε τρεις διαστάσεις ταυτόχρονα. Και φυσικά, στο τέταρτο, εσωτερικό ρωσικό. Εδώ ξεκινά μια νέα περίοδος τόσο στην ιδεολογία όσο και στο ίδιο το μοντέλο του κοινωνικοοικονομικού μας συστήματος - αλλά αυτό αξίζει να μιλήσουμε ξεχωριστά λίγο αργότερα», τονίζει μεταξύ άλλων το δοκίμιο.

-Η Λευκορωσία ετοιμάζεται να στείλει στρατό στην Ουκρανία για να βοηθήσει τη Ρωσία

 

-Θα πατήσει ο Πούτιν το «κόκκινο κουμπί» για την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα;

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο και την Κυριακή ο ηγέτης της, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε διαταγή να τεθούν σε «ειδική κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας» τα «αποτρεπτικά όπλα» της χώρας. Κατά κυριολεξία, ο Πούτιν δεν έχει μιλήσει απευθείας για πυρηνικά, ενώ παραμένει άγνωστο σε οποιονδήποτε εκτός της ρωσικής ηγεσίας το τι ακριβώς σημαίνουν οι φράσεις «ειδική κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας» και «αποτρεπτικά όπλα». Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

-Δεν κλείνει ο Nord Stream 1

Η γερμανική E.ON, η μεγαλύτερη διαχειρίστρια δικτύων μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη, εναντιώνεται στις απαιτήσεις να κλείσει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 1 στο πλαίσιο των κυρώσεων οι οποίες επιβάλλονται στη Ρωσία επειδή προχώρησε σε εισβολή στην Ουκρανία, γράφει στο φύλλο της που κυκλοφορεί σήμερα η εφημερίδα Rheinische Post.

Μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αναστείλει τη διαδικασία έκδοσης αδειών για τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 την περασμένη εβδομάδα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κάλεσε προχθές Σάββατο να κλείσει και ο αγωγός Nord Stream 1, που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία από το 2011.

Πρόκειται για κοινοπραξία της ρωσικής Gazprom, της γερμανικής Wintershall DEA, της επίσης γερμανικής PEG Infrastruktur E.ON, της ολλανδικής Gasunie και της γαλλικής Engie.

Η E.ON, που διατηρεί το 15,5% του μετοχικού κεφαλαίου της κοινοπραξίας του Nord Stream 1, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι "εντελώς διαφορετικό" από τον αγωγό Nord Stream 2, καθώς πρόκειται για "αδειοδοτημένο και πλήρως λειτουργικό αγωγό εισαγωγής φυσικού αερίου", σύμφωνα με εκπρόσωπό της, που πρόσθεσε ότι η χωρητικότητά του αξιοποιήθηκε πλήρως την τελευταία διετία.

 ΠΗΓΗ: Protothema Iefimerida / ΚΥΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X