ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δραματικές ώρες στο Κίεβο: «Απόψε κρίνεται η τύχη της Ουκρανίας» (vid-pics)

Η Ρωσία προ των πυλών του Κιέβου - «Τη νύχτα θα επιτεθούν»

Συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο η ολομέτωπη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να εντείνει την επίθεσή της στο Κίεβο. Το μέγα ερώτημα, αναφορικά με το μέχρι πού θα κλιμακώσει την εισβολή ο Βλαντιμίρ Πούτιν, συνεχίζει να πλανάται αναπάντητο στην ατμόσφαιρα, ενώ κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή όλα τα βλέμματα στρέφονται στο Κίεβο, όπου εξελίσσεται πολιορκία από τις Ρωσικές δυνάμεις. Ο Πούτιν κάλεσε τους Ουκρανούς να καταθέσουν τα όπλα ενώ περιέγραψε την κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι ως «ομάδα τοξικομανών και νεοναζί». 

Δραματικές ώρες στο Κίεβο: Στρατιώτες έτοιμοι για την τελική μάχη

Κάλεσμα Πούτιν: «Οι Ουκρανοί στρατιώτες να πείσουν τα ναζιστικά τάγματα να παραδοθούν»

Το Κίεβο είναι έτοιμο να συνθηκολογήσει με τη Ρωσία για ουδέτερο καθεστώς

Ζελένσκι με τον Πούτιν προ των πυλών του Κιέβου - «Απόψε κρίνεται η τύχη της Ουκρανίας»

Μία διπλωματική λύση, ώστε να σταματήσει η ρωσική στρατιωτική εισβολή, επιδιώκει πλέον η Ουκρανία, έπειτα από 40 και πλέον ώρες σφυροκοπήματος από τις ρωσικές δυνάμεις και καθώς το Κίεβο συγκλονιζόταν από διαδοχικές εκρήξεις αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι, σε νέο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό, δήλωσε ότι η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη από την ημέρα και πως απόψε κρίνεται η τύχη της Ουκρανίας. «Τη νύχτα θα επιτεθούν» υπογράμμισε στο σύντομο, διάρκειας μόλις δύο λεπτών μήνυμά του, τονίζοντας ότι απειλούνται πόλεις όπως το Τσερνίχιβ, το Σούμι, το Χάρκοβο και το Ντονμπάς, ενώ εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση και στο Κίεβο.

 

Εκπρόσωπος Ζελένσκι: Το Κίεβο είναι έτοιμο να μιλήσει για ειρήνη

Εκπρόσωπος του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι υποστηρίζει ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη με τη Ρωσία. Αυτή η εξέλιξη έρχεται αφότου ο Ζελένσκι απέρριψε την πρόταση να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Οι Ουκρανοί, από την πλευρά τους, επιθυμούν η συνάντηση αυτή να γίνει στην Πολωνία, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Το Interfax αναφέρει ότι αύριο επρόκειτο να διεξαχθούν περισσότερες συζητήσεις επί του θέματος.

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Ρώσικός στρατός στην Μελιτούπολη

Ρωσικός στρατός μπήκε απόψε στην ουκρανική πόλη Μελιτούπολη, μεταδίδει το Interfax, επικαλούμενο το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το Sky News μετέδωσε ότι επιβεβαίωσε βίντεο που δείχνει έντονη ανταλλαγή πυρών και εκρήξεις στην πόλη.

Στο Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν την πόλη και τα προάστιά της. Η αντίσταση, ωστόσο, είναι μεγάλη, καθώς οι Ουκρανικές δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις σε καίρια σημεία, στις διόδους προς το κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ έχουν γκρεμιστεί βασικά περάσματα και γέφυρες, προκειμένου να αποκλειστεί ή να καθυστερήσει η διέλευση τεθωρακισμένων οχημάτων και τανκς.

Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν θα επιβάλλει απευθείας κυρώσεις στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και άλλους ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους

Η απόφαση Μπάιντεν να επιβάλλει προσωπικά κυρώσεις στον Πούτιν έρχεται σε συνέχεια ανακοίνωσης της ΕΕ, ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε Πούτιν και Λαβρόφ.

Η Ψάκι τόνισε ότι η επιβολή κυρώσεων στον Πούτιν παρέμενε μια επιλογή και ότι ο Μπάιντεν κατέληξε σε αυτήν την απόφαση «την τελευταία μέρα» σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι Anonymous χάκαραν το σάιτ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και διέρρευσαν δεδομένα

Οι Anonymous ανακοίνωσαν στο Twitter ότι παραβίασαν τη βάση δεδομένων του ιστότοπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα. Στο Twitter της, η ομάδα δημοσίευσε επίσης screenshots των δεδομένων και παρείχε έναν σύνδεσμο όπου οι χρήστες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Ηχούν σειρήνες στο Κίεβο

Σύμφωνα με ανταποκριτές στο πεδίο, αυτή τη στιγμή ηχούν σειρήνες και σημειώνονται εκρήξεις στο Κίεβο.

Δημοσιογράφος του BuzzFeedNews έγραψε: «Παρακολουθώ από το παράθυρό μου και βλέπω τον ουρανό να φωτίζεται. Ήχος εκρήξεων αντηχούσε σε όλη την πόλη».

Απάντηση Μόσχας για τις κυρώσεις σε Πούτιν - Λαβρόφ

«Ούτε ο Πούτιν, ούτε ο Λαβρόφ έχουν λογαριασμούς στη Βρετανία ή οπουδήποτε αλλού», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Σε tweet του, ο επικεφαλής του γραφείου των FT στη Μόσχα γράφει: «Το ερώτημα είναι αν αυτό είναι απλώς ένα συμβολικό βήμα ή οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν πληροφορίες για τον υποτιθέμενο μυστικό πλούτο του Πούτιν. Πρόκειται να μάθουμε!»

ΝΥΤ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να επιβάλουν κυρώσεις στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, επιβεβαιώνει Αμερικανός αξιωματούχος

Reuters: Τα ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν κοντά στην πόλη Κονοτόπ

Τα ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν κοντά στη βορειοανατολική πόλη Κονοτόπ αφού υπέστησαν μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια μάχης, δήλωσαν οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας.

«Έχουν πρόβλημα με τα καύσιμα και τον εφοδιασμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι υπήρξαν περιπτώσεις λεηλασιών από Ρώσους στρατιώτες σε τοπικά καταστήματα.

Στα περίχωρα της πόλης υπήρχαν περίπου 40 μονάδες καμένου ρωσικού εξοπλισμού.

Η Δύση φοβάται ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει ακόμα και θερμοβαρικά βλήματα

Σε δραματικές προειδοποίησεις προχώρησαν το βράδυ αξιωματούχοι της Δύσης αναφερόμενοι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως ανέφεραν σε περίπτωση που η επιχείρηση του ρωσικού στρατού αποτύχει τότε η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποίησει ακόμα και υπερόπλα που εξαϋλώνουν ανθρώπινα σώματα.

Ουκρανία ζητά από το Ισραήλ να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις και τις συνομιλίες με τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Naftali Bennett, να μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Το αίτημα υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρεσβευτή στο Ισραήλ, Yevgen Korniychuk. Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα στο New York Times επιβεβαίωσε ότι το αίτημα κατατέθηκε.

Εκρήξεις στο Κίεβο

Πυρά πυροβολικού αντηχούν απόψε στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο έναν αυτόπτη μάρτυρα.

Ένας άλλος μάρτυρας είπε πως ακούγονται πυροβολισμοί στο δυτικό τμήμα του Κιέβου.

Πληροφορίες αναφέρουν, δε, πως κάποιες από τις εκρήξεις σημειώνονται σε θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο, το οποίο φέρεται να έχει καταστραφεί, ένδειξη ότι ο ρωσικός στρατός στοχεύει σε κρίσιμες υποδομές της πόλης προκειμένου να εισβάλει.

«Τα ρωσικά στρατεύματα είναι πολύ κοντά στην πρωτεύουσα. Οι ομάδες δολιοφθοράς εξουδετερώνουν τους στρατιωτικούς στόχους και υπηρεσίες επιβολής του νόμου στην πόλη. Υπό προστασία και ειδικό έλεγχο βρίσκονται οι γέφυρες στην πρωτεύουσα» υποστηρίζει ο δήμαρχος του Κιέβου.

Η Μόσχα αντιμέτωπη με "σημαντικότερη" αντίσταση απ' όσο ανέμενε

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει «χάσει λίγο τη δυναμική της» τις τελευταίες 24 ώρες μπροστά σε μια αντίσταση του ουκρανικού στρατού, «σημαντικότερη» απ’ όσο την προέβλεπε η Μόσχα, εκτίμησε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Η Ρωσία δεν έχει πάρει ακόμη τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, διευκρίνισε σε δημοσιογράφους αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Η ουκρανική αεράμυνα λειτουργεί ακόμη, αν και υπέστη ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές» των Ρώσων, διαβεβαίωσε.

«Υπάρχει ακόμη μια αντιπυραυλική άμυνα και (…) έχουν ακόμη αεροσκάφη που απαγορεύουν την πρόσβαση (στον ουκρανικό εναέριο χώρο) σε ρωσικά αεροσκάφη».

Επιπλέον, οι δυνατότητες «διοίκησης και ελέγχου» του ουκρανικού στρατού, που επιτρέπουν τον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ανώτατο επίπεδο, «είναι ακέραιες», σημείωσε ο ίδιος.

«Εκτιμάμε πως το τελευταίο 24ωρο (…) ο Ρώσοι έχασαν λίγο τη δυναμική τους» δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Συναντούν μεγαλύτερη αντίσταση απ’ όσο ανέμεναν».

«Δεν προχωρούν τόσο μακριά ούτε γρήγορα όσο, σύμφωνα με εμάς, θα περίμεναν», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως ο ρωσικός στρατός δεν ελέγχει ακόμη κανένα ουκρανικό αστικό κέντρο.

«Διαθέταμε πληροφορίες σχετικά με όσα σκέφτονταν ότι θα μπορούσαν να κάνουν», σημείωσε. «Και συνεχίζουμε να έχουμε πληροφορίες που δείχνουν ότι αυτό δεν εξελίσσεται όπως το είχαν προβλέψει».

Εντούτοις, ο αξιωματούχος του Πενταγώνου υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν έχει αναπτύξει στην Ουκρανία παρά το ένα τρίτο των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει τις τελευταίες εβδομάδες στα σύνορα της χώρας κι ότι ο στόχος της Μόσχας να καταλάβει το Κίεβο για να εγκαταστήσει ένα φιλορωσικό καθεστώς εκεί δεν έχει αλλάξει.

«Η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει, θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα», σημείωσε. «Έχουν μεγάλη δύναμη πυρός στη διάθεσή τους».

Αν και οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα περίχωρα του Κιέβου, δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν ακόμη στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον, η πόλη Χάρκοβο δεν έχει πέσει στα χέρια του ρωσικού στρατού και σφοδρές μάχες συνεχίζονται σε αυτήν τη ζώνη, είπε ο αξιωματούχος.

Στον νότο, η επίθεση εναντίον της Χερσώνας συνεχίζεται, όμως έχει επεκταθεί προς τα δυτικά, με μια αποβίβαση χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών από την Αζοφική Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα, με κατεύθυνση την πόλη της Μαριούπολης, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν επίσης να πάρουν τον έλεγχο του σημαντικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Κακχόβκα, βορειοδυτικά της Χερσώνας, όπου εχθροπραξίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μήνυμα Ζελένσκι από το Κίεβο: «Είμαστε εδώ, υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία»

Νέο μήνυμα με βίντεο που ανάρτησε στα social media έστειλε στον ουκρανικό λαό ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εμφανιζόμενος έξω από το προεδρικό μέγαρο, δήλωσε «είμαστε εδώ, είμαστε στο Κίεβο, υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία». Ο Ζελένσκι έχει και υποστηρικτές γύρω του, δείχνοντας στον λαό της Ουκρανίας ότι αφενός δεν φυγαδεύτηκε, όπως είχε κυκλοφορήσει ως φήμη και αφετέρου είναι εκεί και δίνει τη μάχη για να σωθεί η χώρα από τη ρωσική εισβολή.

 

 

Ποιες χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία

NATO: Ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη

Ενώπιον των ευθυνών τους θα τεθούν η Ρωσία και η Λευκορωσία, η πρώτη ως επιτιθέμενος και η δεύτερη ως συνεργός στην απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την τηλεδιάσκεψη κορυφής των 30 ηγετών των χωρών - μελών της συμμαχίας. Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι χώρες - μέλη της Συμμαχίας αποφάσισαν να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων και αντιαεροπορικά συστήματα.

"Στόχος της Μόσχας είναι να εγκαθιδρύσει δική της κυβέρνηση στο Κίεβο", είπε ακόμη. Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα γι' αυτό τον πόλεμο, ξεκαθάρισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι οι Ρώσοι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η χώρα τους δεν θα γίνει ούτε πιο ασφαλής ούτε πιο σεβαστή μετά από αυτή την πράξη. Οι δυνάμεις του NATO ενισχύονται σε όλη την ανατολική πτέρυγα, από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο, τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι η συμμαχία των 30 χωρών θα υπερασπιστεί "κάθε ίντσα" της νατοϊκής επικράτειας, εάν αυτή προσβληθεί.

Δυο πόλεις στη Βορειοανατολική Ουκρανία απέκοψε ο ρωσικός στρατός

Τον αποκλεισμό των πόλεων Σούμι και Κονοτόπ, στη Βορειοανατολική Ουκρανία, από τον ρωσικό στρατό, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Κονασένκοφ.

«Μονάδες των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων έχουν αποκλείσει τις πόλεις Σούμι και Κονοτόπ» είπε ο Κονασένκοφ, προσθέτοντας πως ο ρωσικός στρατός προχωράει στη λήψη μέτρων για την ασφάλεια άμαχου πληθυσμού των δυο πόλεων και των παρακείμενων οικισμών.

Νωρίτερα, ο Κονασένκοφ είχε ανακοινώσει και το μπλοκάρισμα του Κιέβου από ρωσικές μονάδες, στη δυτική πλευρά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Μέσα στο Κίεβο οι μάχες - Εκρήξεις, πυροβολισμοί και σειρήνες που ηχούν

Μέσα στην πόλη του Κιέβου μεταφέρονται οι μάχες μεταξύ του ρωσικού στρατού που έχει εισβάλει και των Ουκρανών στρατιωτών που αμύνονται προκειμένου να αναχαιτίσουν τις εχθρικές δυνάμεις. Από το πρωί ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει τα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας και προωθείται προς το κέντρο της πόλης, με στόχο να καταλάβουν τα κυβερνητικά κτίρια και να ρίξουν την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Εικόνες στα social media και στα διεθνή πρακτορεία δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να έχου παραταχθεί σε θέση άμυνας σε καίρια σημεία εισόδου προς το κέντρο του Κιέβου, ενώ, σύμφωνα με αναφορές, υπάρχουν απώλειες και από τις δύο πλευρές, με τους αμάχους να έχουν μεταφερθεί στα καταφύγια και στους υπόγειους σταθμούς του Μετρό, προκειμένου να προφυλαχθούν.

Μάχες σημειώθηκαν στο Obolon, στα περίχωρα της πόλης, τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς το υπουργείο Άμυνας είπε στους κατοίκους να φτιάξουν βόμβες μολότοφ για να «απωθήσουν τους κατακτητές». Μοιράστηκαν επίσης τουφέκια σε πολίτες καθώς ο Πρόεδρος Ζελένσκι προέτρεψε όποιον Ευρωπαίο επιθυμεί να υπερασπιστεί τη χώρα να ταξιδέψει στην Ουκρανία και να συμμετάσχει στην άμυνα.

Τα ρωσικά στρατεύματα πιστεύεται ότι έφτασαν από τα βορειοδυτικά, αφού απωθήθηκαν από το Τσερνόμπιλ που καταλήφθηκε αργά χθες. Περισσότερα ρωσικά στρατεύματα και τεθωρακισμένα προελαύνουν προς την πρωτεύουσα από το Konotop, στα ανατολικά, έχοντας παρακάμψει την πόλη Chernihiv όπου αντιμετώπισαν βαριά ουκρανική αντίσταση.

Εν τω μεταξύ από δύο σήμεια πολιορκούν την ουκρανική πρωτεύουσα οι ρωσικές δυνάμεις. Όπως φαίνεται και στον χάρτη που δημοσίευσε το BBC, οι δυνάμεις της Ρωσίας έκαναν επίθεση από δύο πλευρές, από τον βορρά και από τη βορειοανατολική πλευρά του Κιέβου. Πολλά ρωσικά στρατεύματα και τεθωρακισμένα κατευθύνονταν προς την πρωτεύουσα από το Κονοτόπ, στα ανατολικά, έχοντας παρακάμψει την πόλη Τσέρνιγκοφ όπου συνάντησαν ισχυρή αντίσταση από τους Ουκρανούς.

Την ίδια ώρα, ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις συνεχίζουν να ακούγονται στο προάστιο Ομπλόνσκι, και πιο συγκεκριμένα στη συνοικία Όμπολόν, ενώ σύμφωνα με το Associated Press, πυρά ακούγονται και κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στην πόλη. Οι αρχές του Κιέβου προειδοποίησαν τους κατοίκους του Ομπολόν, στο βορειοδυτικό τμήμα της ουκρανικής πρωτεύουσας, να μείνουν μακριά από τους δρόμους καθώς πλησιάζουν «εχθροπραξίες». «Καθώς πλησιάζουν εχθροπραξίες, οι κάτοικοι του Ομπολόν καλούνται να μην βγαίνουν έξω», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές.

Ζαχάροβα: Ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας συνιστά απειλή για τη Ρωσία

Η εισβολή στην Ουκρανία με στόχο την πτώση της κυβέρνησης Ζελένσκι και την αποστρατικοποίηση της χώρας φαίνεται να αποτελεί ένα βήμα στο γενικότερο σχέδιο της Ρωσίας για αναδιάταξη των δυνάμεων και των ισορροπιών στον πλανήτη. Μετά την Ουκρανία, το Κρεμλίνο θέτει ευθέως θέμα τόσο για τη Σουηδία, όσο και για τη Φινλανδία, χαρακτηρίζοντας ως «απειλή» μία ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας για την κατάληψη της Ουκρανίας.

Η Ρωσία απείλησε με συνέπειες τις δύο σκανδιναβικές χώρες αν προχωρήσουν στην ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, παρ' ότι υπάρχει ήδη μία περιφερειακή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Όπως δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, «οι δύο χώρες έχουν επιλέξει να είναι ουδέτερες και γι' αυτό δεν έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Την Πέμπτη, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν ρωτήθηκε για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της χώρας της, δηλώνοντας ότι μετά την εισβολή στην Ουκρανία, θα υπάρξουν νέες συζητήσεις με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα ήρθε ως «απάντηση» στις παραπάνω δηλώσεις, τονίζοντας ότι «θα υπάρξουν συνέπειες εάν οι δύο χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

«Απάντησε» στις απειλές της Ζαχάροβα ο Άλεξ Στουμπ: «Μονόδρομος η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ»

Η πρώτη αντίδραση μετά τις «απειλές» που εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας σε περίπτωση που αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ήρθε από τον πρώην πρωθυπουργό της

Δυο ξένα πλοία χτύπησαν οι Ρώσοι κοντά στο λιμάνι Πιβντένι της Μαύρης Θάλασσας

Η Ρωσία έβαλε εναντίον δύο ξένων πλοίων κοντά στο λιμάνι Πιβντένι της Μαύρης Θάλασσας σήμερα, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Υποδομών της Ουκρανίας στο Facebook.

Απόβαση Ρώσων πεζοναυτών από την Αζοφική Θάλασσα στη Μαριούπολη

Μεγάλη απόβαση πεζοναυτών από πλοία στην Αζοφική Θάλασσα πραγματοποίησαν νωρίς το απόγευμα οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή της Μαριούπολης.

Την είδηση επιβεβαίωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

«Οι Ρώσοι μεταφέρουν χιλιάδες πεζοναύτες μέσω της Αζοφικής Θάλασσας στην ξηρά, στην περιοχή της Μαριούπολης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Ανεστάλη η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Η Ρωσία έχει αποκλειστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οποίας η Ιταλία ασκεί την προεδρία, έλαβε την απόφαση να αποκλείσει τη Ρωσική Ομοσπονδία από τα μέλη της», ανέφερε ο Ντι Μάιο σε δήλωση. «Η Ιταλία θεωρεί ότι αυτό είναι ένα απαραίτητο μέτρο υπό το φως της απαράδεκτης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Χιλιάδες Τσετσένοι παραστρατιωτιοί έτοιμοι να μεταβούν για να πολεμήσουν εναντίον των Ουκρανών

 

Ζελένσκι: «Αυτή ίσως είναι η τελευταία φορά που με βλέπετε ζωντανό»

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φέρεται να προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες πως απειλείται η ζωή του.

Σε μία τηλεδιάσκεψη, χθες το βράδυ, ο 44χρονος ηγέτης της Ουκρανίας, φέρεται να είπε προς τους ηγέτες της ΕΕ, που συνεδρίασαν εκτάκτως: «Αυτή ίσως είναι η τελευταία φορά που με βλέπετε ζωντανό» -και αυτό, σύμφωνα με δημοσιογράφο του ισραηλιτικού μέσου Walla News, που αναμετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο SkyNews.

Κλείνει η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο

Αποχωρεί από το Κιέβο ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουκρανία, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας που επικρατεί στην πόλη.
 
Όπως ανακοίνωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, η αποχώρηση του προσωπικού της Πρεσβείας, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να αποχωρήσουν, θα πραγματοποιηθεί οδικώς. 

«Μέχρι νεωτέρας, τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό παραμένουν εν λειτουργία. Την επιτόπια κατάσταση επικινδυνότητας κρίνουν οι επικεφαλής των Αρχών αυτών», καταλήγει η ανακοίνωση 

ΠΗΓΗ: protothema.gr, kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση