ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δραματικές ώρες στο Κίεβο: Στρατιώτες έτοιμοι για την τελική μάχη

Έχουν λάβει θέσεις μάχης

Για την τελική μάχη στο Κίεβο φέρονται να προετοιμάζονται τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ήδη υπάρχει ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δύο πλευρές κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο, ενώ φωτογραφίες απεικονίζουν Ουκρανούς στρατιώτες να έχουν λάβει θέσεις μάχης στους δρόμους, περιμένοντας την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.


 Θαρραλέα Ουκρανή σε Ρώσο στρατιώτη: «Τι σκ.... κάνετε στη χώρα μας;» (vid)

Έτσι έγινε η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο

Δραματικές στιγμές στο Κίεβο - Ρωσικό άρμα μάχης «λιώνει» αυτοκίνητο πολίτη


Κατά πληροφορίες, οι Ρώσοι έχουν φτάσει πλέον σε απόσταση μόλις 4 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου και αναμένεται να κάνουν την επίθεσή τους αργότερα μέσα στην ημέρα ή προς το βράδυ ώρα Ουκρανίας.

Τι συμβαίνει αυτή την ώρα στο Κίεβο

Η κίνηση στο οδικό δίκτυο της Ουκρανίας διεξάγεται κανονικά, αν και όλα τα λιμάνια και ο εναέριος χώρος της χώρας είναι κλειστά, δήλωσε σήμερα ο Ποντόλιακ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.

«Οι βασικοί δρόμοι και οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι λειτουργούν κανονικά. Φυσικά, υπάρχει συμφόρηση σε κάποιους από αυτούς προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, διότι υπάρχει επίσης, δυστυχώς, αίσθημα πανικού… Όσο για τα λιμάνια, όλα είναι κλειστά. Σε ό,τι αφορά την εναέρια κυκλοφορία, ο εναέριος χώρος είναι κλειστός», σχολίασε ο Ποντόλιακ σε ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας γενικά λειτουργεί κανονικά.

«Φυσικά, οι εμπορικές τράπεζες είναι κλειστές, αλλά ο κρατικός τραπεζικός τομέας λειτουργεί. Οι τράπεζες κλείνουν τα καταστήματά τους μόνο σε περιοχές όπου μαίνονται στρατιωτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Πού βρίσκεται ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραμένει στην πρωτεύουσα, δήλωσε ο Ποντόλιακ. «Πρέπει να δείξει ποια είναι η αντοχή του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε.

Ρωσικά πυρά στην καρδιά του Κιέβου

Εν τω μεταξύ, από τα ξημερώματα βρίσκεται σε εξέλιξη η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στο Κίεβο. Η ανταποκρίτρια των «Fiancial Times», Πολίνα Ιβάνοβα, ανέφερε νωρίτερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις πλησίαζαν ολοένα και πιο κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, μετά το σφοδρό βομβαρδισμό της ουκρανικής πρωτεύουσας νωρίς το πρωί και τα πλήγματα με ρουκέτες σε πολιτικούς στόχους.

Μοιράστηκαν 18.000 όπλα σε εφέδρους στο Κίεβο

Κάπου 18.000 όπλα και πυρομαχικά μοιράστηκαν σε έφεδρους στην περιοχή του Κιέβου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, κι έρχονται και άλλα όπλα, όπως αναφέρουν σε κοινό ανακοινωθέν τους ο υπουργός Αμυνας της χώρας Ολεξίι Ρεζνικόφ και ο γενικός επιτελάρχης, Βαλέριι Ζαλουζνίι.

«Σύντομα θα παραλάβουμε πρόσθετη υποστήριξη με σύγχρονα όπλα και άλλους πόρους από τους εταίρους μας», είπαν λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της χώρας κήρυξε γενική στρατιωτική κινητοποίηση και απαγόρευση εξόδου από την Ουκρανία για όλους τους άρρενες πολίτες ηλικίας 18-60 ετών.

Κι ενώ οι μάχες συνεχίζονται με σφοδρότητα σε ολόκληρη την Ουκρανία, κάτοικοι της Οδησσού αναφέρουν ότι ο ουκρανικός στρατός τοποθετεί νάρκες στις ακτές για να αποτρέψουν απόβαση των ρωσικών δυνάμεων.

Οι Ουκρανοί απώθησαν τους Ρώσους σε γέφυρα της Χερσώνας

Την ίδια ώρα, σφοδρές μάχες διεξάγονται σε γέφυρα στη νότια Ουκρανία που συνδέει ελεγχόμενες από τους Ρώσους περιοχές με τη Χερσώνα.

Συνεργείο του CNN κατέγραψε μεγάλους κρατήρες, 10 κατεστραμμένα ουκρανικά θωρακισμένα και αρκετούς νεκρούς, αλλά οι Ουκρανοί φαίνεται ότι κατάφεραν να αποκρούσουν μέχρι τώρα την επίθεση.

Στο Ρίβνε, μια πόλη στη δυτική Ουκρανία, πλήθος ανδρών έσπευσαν στο τοπικό γραφείο στρατολόγησης για να καταταγούν, ενώ το τοπικό στρατιωτικό αεροδρόμιο δέχεται επίθεση.

Προελαύνουν οι Ρώσοι στο Κίεβο

Ο δήμαρχος του Κιέβου σε tweet του ανέφερε, εν τω μεταξύ, ότι η πόλη εισέρχεται σε αμυντική φάση, καθώς προελαύνουν οι ρωσικές δυνάμεις.

 

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι χθες, Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν με επιτυχία επιχείρηση προσγείωσης στο αεροδρόμιο Γοστομέλ που βρίσκεται στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Περισσότερα από 200 ρωσικά ελικόπτερα συμμετείχαν στην επιχείρηση […] Κατά την κατάληψη του αεροδρομίου, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 εθνικιστές από τις ειδικές μονάδες της Ουκρανίας. Δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Στο μεταξύ οι Ουκρανοί ανατίναξαν γέφυρα βόρεια του Κιέβου για να ανακόψουν την προέλαση των ρωσικών τεθωρακισμένων.

 

Και την ώρα που η κατάσταση στο Κίεβο κλιμακώνεται, ο αναλυτής άμυνας και ασφάλειας Μάικλ Κλαρκ δήλωσε σήμερα το πρωί στο Sky News πως εκτιμά ότι μέχρι το τέλος της ημέρας, θα αρχίσουμε να ακούμε τα αιτήματα των Ρώσων καθώς επελαύνουν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Πιθανότατα θα ζητήσουν από την ουκρανική κυβέρνηση να φύγει, λέγοντας πως εάν το κάνει, θα προχωρήσουν ειρηνικά. Αν, όμως, η κυβέρνηση Ζελένσκι δεν παραιτηθεί, θα απειλήσουν να εισέλθουν με τη βία», αναφέρει ο Κλαρκ, σημειώνοντας πως δεν γνωρίζουμε εάν οι Ουκρανοί θα συμβιβαστούν.

«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι Ρώσοι θα έχουν τον έλεγχο του Κιέβου μέχρι το τέλος της νύχτας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναλυτής, τονίζοντας ότι σήμερα θα είναι η σημαντικότερη ημέρα για το μέλλον μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ουκρανίας.

Ο αναλυτής Μάικλ Χόροβιτς ανέβασε βίντεο όπου φαίνεται Ουκρανός πολίτης να προσπαθεί να σταματήσει, πεζός, ένα τεράστιο κομβόι ρωσικών τανκς, με το διακριτικό «Ζ», που κατευθύνεται πιθανόν προς το Κίεβο.

 

Νο 1 στόχος των Ρώσων ο Ζελένσκι

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο εχθρός με σημάδεψε ως υπ’ αριθμόν ένα στόχο. Η οικογένειά μου είναι ο υπ’ αριθμόν δύο στόχος τους. Θέλουν να καταστρέψουν πολιτικά την Ουκρανία καταστρέφοντας τον αρχηγό του κράτους», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ένα από τα τελευταία του μηνύματα σήμερα. Σταθερά από τα ξημερώματα στα μηνύματά του και ενώ το Κίεβο βρίσκεται υπό ρωσικό κλοιό, ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι είναι ο Νο 1 στόχος των Ρώσων που επιθυμούν την εξολόθρευσή του.

Ρωσικά πυρά στην καρδιά του Κιέβου

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα το ΑΡ μετέδιδε ότι ακούγονταν πυρά κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στην καρδιά του Κιέβου. Την είδηση αναμετέδωσε και η ανταποκρίτρια των Fiancial Times, Πολίνα Ιβάνοβα στην ουκρανική πρωτεύουσα, με τις ρωσικές δυνάμεις να πλησιάζουν ολοένα και πιο κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, μετά το σφοδρό βομβαρδισμό της ουκρανικής πρωτεύουσας νωρίς το πρωί και τα πλήγματα με ρουκέτες σε πολιτικούς στόχους.

Πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των Πούτιν και Λαβρόφ στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν σήμερα το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Το μέτρο συζητήθηκε κατά την χθεσινή έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και σήμερα προστέθηκε στην δέσμη των κυρώσεων που θα επικυρώσουν οι υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η Γερμανία και η Ιταλία ήραν σήμερα τις επιφυλάξεις που είχαν διατυπώσει κατά την σύνοδο κορυφής για την πρόταση αυτή που υποστηρίχθηκε από μεγάλο αριθμό ευρωπαίων ηγετών, διευκρίνισαν οι δύο διπλωματικές πηγές. Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν επίσης να άρουν το προνόμιο της μετακίνησης χωρίς βίζα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους κατόχους ρωσικού υπηρεσιακού διαβατηρίου, στο πλαίσιο της δέσμης των κυρώσεων που αποφασίσθηκαν χθες το βράδυ.

Reuters: Το Κίεβο είναι έτοιμο να συνθηκολογήσει με τη Ρωσία για ουδέτερο καθεστώς

Η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ. Αυτό δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Reuters ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό». «Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».

Η απάντηση της Μόσχας

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαίωσε ότι στόχος της εισβολής της χώρας του στην Ουκρανία είναι να «απελευθερωθούν» οι Ουκρανοί «από την καταπίεση».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί πιθανό η Μόσχα να αναγνωρίσει τις σημερινές ουκρανικές Αρχές ως δημοκρατικές. «Ο πρόεδρος Πούτιν έλαβε την απόφαση για αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση αποστρατιωτικοποίησης, αποναζιστικοποίησης, για να απελευθερωθούν από αυτή την καταπίεση, οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να επιλέξουν ελεύθερα το μέλλον τους», τόνισε ο Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους των αποσχιθεισών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός απέρριψε τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του και πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες μόλις ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε την προθυμία του Ζελένσκι να συζητήσει ένα πιθανό καθεστώς ουδετερότητας για την Ουκρανία, πρόταση που θα αναλύσει η Μόσχα, αν και οι απαιτήσεις της από το Κίεβο παραμένουν απαράλλακτες: μη ένταξη στο ΝΑΤΟ και δέσμευση ότι δεν θα επιτρέψει στη Συμμαχία να αναπτύξει στρατεύματα ή όπλα στα ουκρανικά εδάφη.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ακόμη ότι ο Πούτιν θα έχει σειρά τηλεφωνημάτων με διεθνείς ηγέτες, ότι η Ρωσία θα επιβάλει κυρώσεις αντιποίνων σε δυτικές χώρες. Οι δυτικές κυρώσεις θα προκαλέσουν προβλήματα, που όμως μπορούν να λυθούν αφ’ ης στιγμής η Ρωσία έχει μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές από το εξωτερικό, είπε. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία περιμένει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τη Δύση, όταν η τελευταία καταλάβει ότι η Μόσχα αναγκάστηκε να αναλάβει δράση για να προστατέψει την ασφάλειά της. Ο Πεσκόφ αρνήθηκε εξάλλου να προβεί σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με τη διάρκεια των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Πηγή: iefimerida.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X