ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπουργός Υγείας: «Oλα βαίνουν καλώς» και στη β' φάση του ΓεΣΥ

Έχουν εξυπηρετηθεί πέραν των 500 δικαιούχων τις πρώτες δύο μέρες

Επίσκεψη σε νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, με αφορμή την έναρξη της β’ φάσης του ΓεΣΥ. Ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε σήμερα το Αρεταίειο Νοσοκομείο και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τις διευθύνσεις των δύο νοσοκομείων για τη μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης της β’ φάσης.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά την επίσκεψή του στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η σημερινή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη β’ φάση, ώστε «να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα και εισηγήσεις, να δούμε εάν όλα κυλούν ομαλά. Με ευχαρίστηση άκουσα σήμερα στο Αρεταίειο ότι μέχρι στιγμής όλα βαίνουν καλώς. Έχω τονίσει εδώ και αρκετό καιρό ότι η συνεργασία των διευθυντών και των μετόχων των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με τον ΟΑΥ είναι σημαντική διότι μόνο μέσα από τη συνεργασία μπορούν να επιλυθούν και να ξεπεραστούν τυχόν προβλήματα και να βελτιώνουμε το ΓεΣΥ. Το ΓεΣΥ ξεκίνησε με έναν σχεδιασμό, αλλά η πρόθεσή μου τόσο εμένα όσο και της Κυβέρνησης είναι η συνεχής βελτίωση. Η συνεχής βελτίωση του ΓεΣΥ θα μπορεί να επέλθει μόνο μέσω της συνεχούς ανταλλαγής απόψεων και εισηγήσεων, προβλημάτων που πιθανόν να εμφανιστούν, και πρέπει να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά, ούτως ώστε οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιαστούν -που θα παρουσιαστούν- να τα ξέρουμε άμεσα και να μπορούμε με τις εισηγήσεις, διότι αυτοί που εμποδίζουν τα προβλήματα συνήθως έχουν και τις λύσεις σε αυτά, να τα επιλύουμε».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς εάν έχει τύχει ενημέρωσης και έλαβε αριθμούς για τους πολίτες που εξυπηρετήθηκαν στο πλαίσιο της β’ φάσης του ΓεΣΥ από τη Δευτέρα, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση από τον ΟΑΥ, έχουν εξυπηρετηθεί πέραν των 500 δικαιούχων τις πρώτες δύο μέρες, χωρίς, όπως διευκρίνισε, να γνωρίζουμε προς το παρόν σε ποια νοσηλευτήρια εξυπηρετήθηκαν μέχρι στιγμής αυτά τα άτομα.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι μέχρι σήμερα το πρωί υπεγράφησαν 30 συμβόλαια, ενώ αναμένεται εντός της ημέρας να υπογραφούν άλλες πέντε συμβάσεις μεταξύ του ΟΑΥ και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ενώ θα ακολουθήσουν άλλα τις επόμενες μερες.

Κληθείς να σχολιάσει παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μέχρι στιγμής φαίνεται να κυλούν ομαλά, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι φαίνεται πως «μπήκαμε με το δεξί στην αρχή», υπογραμμίζοντας παρόλα αυτά, ότι σίγουρα θα προκύψουν προβλήματα στη συνέχεια. «Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση και παρά τα προβλήματα από την πανδημία του κορωνοϊού, πήραμε την απόφαση όπως ξεκινήσουμε σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς. Αντιλαμβάνεστε ότι έγινε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια τόσο από τον ΟΑΥ όσο και από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ούτως ώστε όλα αυτά που έπρεπε να γίνουν τους τελευταίους τρεις μήνες, έγιναν σε τρεις εβδομάδες. Μπορεί να προκύψουν κάποια προβλήματα και ειδικά θεωρώ τις επόμενες μέρες λόγω των αναβληθέντων προγραμματισμένων εγχειρήσεων τους τελευταίους δύο μήνες, θα υπάρξει πιθανότατα καθυστέρηση και κάποια προβλήματα. Εδώ είμαστε να τα εντοπίσουμε και να τα επιλύσουμε», τόνισε ο κ. Υπουργός.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς εάν προβληματίζει το γεγονός ότι δεν επήλθε συμφωνία μεταξύ των συντεχνιών των ιατρών του δημοσίου και του ΟΚΥπΥ, ο κ. Ιωάννου απάντησε αρνητικά. Ανέφερε δε ότι πρόκειται για ένα θέμα που χειρίζεται ο ΟΚΥπΥ με τη συνεισφορά του Γραφείου του Υπουργού, αλλά και των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών. Χθες στη συνάντηση συντεχνιών-ΟΚΥπΥ τέθηκαν οι παράμετροι και πλέον, είπε, εναπόκειται στις δύο πλευρές να βρουν μια λύση. «Θεωρώ ότι τα δεδομένα και ειδικά τα οικονομικά, είναι πάρα πολύ καλά», σημείωσε.

Κληθείς να πει εάν τον προβληματίζει η βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο Υπουργός Υγείας απάντησε πως αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί, συμπληρώνοντας πως «για να είναι βιώσιμα τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να υπάρχει και ένας έλεγχος στα κόστη τους. Εάν τα κόστη αυξηθούν αλόγιστα είτε μέσω μισθολογικών παραχωρήσεων είτε μέσω άλλων παραχωρήσεων, δεν θα είναι βιώσιμα. Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός μας και έχουν τεθεί παράμετροι στο Διοικητικό Συμβούλιο από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Υγείας, ούτως ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμα τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Από πλευράς του, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Αρεταίειου Νοσοκομείου κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος εξέφρασε την ετοιμότητα του νοσηλευτηρίου να συνεχίσει να παρέχει την ίδια υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση στους πολίτες και ως πάροχος του ΓεΣΥ.

Κληθείς να απαριθμήσει τα κυριότερα προβλήματα που εντόπισε το νοσοκομεία τις πρώτες μέρες λειτουργίας της ενδονοσοκομειακής φάσης του ΓεΣΥ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αυτά επικεντρώνονται σε τεχνικά ζητήματα του Λογισμικού, τα οποία με τη βοήθεια και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας επιλύονται. Παρατηρείται, πρόσθεσε, ότι αρκετοί πολίτες δεν έχουν αρκετή ενημέρωση για τη β’ φάση. Το ίδιο πρόβλημα προκύπτει και με κάποιους από τους γιατρούς που δεν έχουν ακόμα αρκετή εξοικείωση με τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X