ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπόθεση 14χρονου – Ξέσπασε ο «παππούς»: «Δεν ήθελα να τον δω πεθαμένο»

Ξέσπασε σε κλάματα, σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση στο 24News

Δημήτρης Λουκά

Παγωμάρα, μούδιασμα και συγκλονισμός, είναι οι λέξεις που μπορούν να περιγράψουν την αντίδραση της κυπριακής κοινωνίας, μετά τον απρόσμενο θάνατο του 14χρονου. Ερωτήματα που ίσως δεν θα απαντηθούν ποτέ και ένα μεγάλο «γιατί» βασανίζουν για ακόμη μία φορά την κυπριακή κοινωνία.

Μετά από μία εβδομάδα, από την ημέρα που έγινε γνωστή αυτή η τραγική είδηση, οι πάντες ταρακουνήθηκαν. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δέχονται πυρά από απλό μέχρι και πολιτικό κόσμο.

Στην κοινότητα του 14χρονου Στυλιανού εξακολουθούν να αναρωτιούνται γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έλαβαν δραστικά μέτρα για να αποφευχθεί αυτό το σοκαριστικό συμβάν.


Αναζητεί ευθύνες και στην Αστυνομία η Επίτροπος Διοικήσεως


Ο «παππούς», όπως τον αποκαλούσε ο 14χρονος, μας μίλησε για τον αδικοχαμένο νεαρό, λέγοντάς μας πως ήταν δουλευτής και ευγενικός, ενώ εξαπέλυσε τα πυρά του στο Γραφείο Ευημερίας, αλλά και στην ευθύνη που είχαν οι γονείς του άτυχου Στυλιανού.

Οι ευθύνες των γονιών και του Γραφείου Ευημερίας

Με θυμωμένο τόνο και με παράπονο αναρωτιέται πώς γίνεται μία μητέρα να εγκαταλείψει τα παιδιά της. Ο πατέρας του 14χρονου δούλευε συνεχώς αλλά αυτό όπως μας είπε δεν σημαίνει πως δεν έχει και αυτός ευθύνη. 

Από πλευράς της οικογένειας, ο πατέρας είχε ευθύνες αλλά την μεγαλύτερη ευθύνη έχει η μητέρα που εγκατέλειψε το σπίτι. «Το Γραφείο Ευημερίας είχε ελέγξει την μητέρα;», «ποιες είναι οι παρατηρήσεις που της έκαναν;», αναρωτήθηκε.

Η ευθύνη σύμφωνα με τον παππού του 14χρονου δεν έχουν μόνο οι γονείς. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε «ευθύνη έχει και το Γραφείο Ευημερίας, τα ήξεραν αυτά τα πράγματα, ήξεραν τις συνθήκες, είχε χρόνια που τον παρακολουθούσαν», διερωτούμενος με έντονο τρόπο τι έκαναν και ποιες ήταν ενέργειες που προέβησαν όλα αυτά τα χρόνια.


Σοκ με τον θάνατο 14χρονου - Κανείς δεν ήταν εκεί για ένα παιδί


«Δεν λειτουργεί το γραφείο Ευημερίας όπως πρέπει, είναι σάπιο, θέλει επίβλεψη και πρέπει να καταλάβουν ποια είναι η υποχρέωσή τους».

Ερωτηθείς κατά πόσο το Γραφείο Ευημερίας παρακολουθούσε την οικογένεια μας απάντησε «Εγώ δεν τους είδα καμία φορά μέσα στο σπίτι αλλά μου έλεγαν ότι ερχόταν».

«Αν έδειχνε ενδιαφέρον το Γραφείο Ευημερίας, υπήρχαν πολλοί τρόποι να ελεχθεί και να στηριχθεί η οικογένεια» μας λέει, για να συμπληρώσει με παράπονο και αγανάκτηση ότι «ερχόμαστε μετά τα τραγικά περιστατικά να ψάξουμε τα λάθη», «να μπουν τα πράγματα στην θέση τους, να γίνουν έλεγχοι, να υπάρχει συνεχής έλεγχος».

«Έγινε η μάνα για τα αδέρφια του»

Ξεσπώντας σε κλάματα, μας αναφέρει ότι το «μωρό επήεν» χαρακτηρίζοντας τον παλικάρι, και σβέλτο, ενώ ήταν και στα μαθήματα του καλός. «Όταν έφευγε από την δουλειά και γυρνούσε στο σπίτι φρόντιζε τα αδέρφια του», συμπλήρωσε. Όπως μας λέει εμφανώς συγκινημένος, ο 14χρονος ήταν καλό παιδί και ευαίσθητο. «Συντηρούσε την οικογένεια, έφερνε λεφτά στο σπίτι, έγινε η μάνα για τα αδέρφια του». 

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο παππούς του 14χρονου δεν άκουσε ποτέ τον πατέρα να φωνάξει στα παιδιά. «Ο πατέρας του Στυλιανού αγαπά τα παιδιά του, αυτό που ίσως τον έβλαψε ήταν το ότι ήταν αδιάφορος, αλλά δεν ασκούσε πίεση επάνω τους».


Ο 14χρονος «προειδοποίησε», αλλά...


Βαριανασαίνοντας μας αναφέρει πως «δεν πήγα στην κηδεία… Δεν ήθελα να τον δω πεθαμένο». «Πήγε ο αδερφός μου και μου είπε ότι του έβαλαν ρούχα άσπρα και ήταν όπως το αγγελούδι». Τότε τα μάτια του βούρκωσαν και ψιθύρισε: «ήταν όμορφος…».

Μετά από αυτό το περιστατικό ερωτηθείς αν θα αλλάξει κάτι στις αρμόδιες υπηρεσίες μας απάντησε χαρακτηριστικά «Να μην τους δω μπροστά μου, είχαν την δύναμη, είχαν τον νόμο να κάμουν κάτι, αλλά τώρα τουλάχιστον να τους βάλουν σε πίεση να καταλάβουν τις ευθύνες που έχουν και να καταλάβουν ότι η αμέλειά τους έφερε αυτό το τραγικό συμβάν».

Έρευνα κατά παντός υπευθύνου

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, έλαβε εντολή από την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, για την διεξαγωγή έρευνας κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση του 14χρονου.

Σε σημερινές της δηλώσεις, η κα. Λοττίδη είπε ότι αν από την έρευνα προκύψουν οποιαδήποτε πειθαρχικά αδικήματα από πράξεις ή παραλείψεις οποιουδήποτε λειτουργού τότε θα παραπεμφθούν στην αρμόδια αρχή, ενώ σε περίπτωση που προκύψουν ποινικά αδικήματα τότε θα παραπεμφθούν στον Γενικό Εισαγγελέα για τις δέουσες ενέργειες.

Είπε, επίσης, ότι στο στόχαστρο της έρευνας θα τεθούν επίσης και τυχόν συστημικές αδυναμίες που αλυσιδωτά οδήγησαν στο τραγικό περιστατικό με το θάνατο ενός παιδιού.

Η κα Λοττίδη δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι έχει ήδη συσταθεί η ομάδα διερεύνησης της υπόθεσης η οποία αποτελείται από τέσσερις έμπειρους λειτουργούς του Γραφείου της, σημειώνοντας ότι αν παραστεί ανάγκη λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης και του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί για ολοκλήρωση της έρευνας, τότε η ομάδα θα διευρυνθεί με επιπλέον λειτουργούς.

Είπε επίσης ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί στις υπηρεσίες που ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, δηλαδή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και την Αστυνομία, προσθέτοντας ότι η έρευνα θα επεκταθεί και σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία που τυχόν να εμπλέκεται στην υπόθεση.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X