ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπ. Υγείας: «Θα προχωρήσουμε και με περαιτέρω χαλαρώσεις»

Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας

Από τα επιδημιολογικά δεδομένα, υπάρχει μια μεγάλη βελτίωση της υγειονομικής εικόνας που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και με περαιτέρω χαλαρώσεις είπε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σημειώνοντας ότι πλέον έχει ξεκλειδώσει η οικονομία και η κοινωνία, οδεύουμε προς μια κανονικότητα αλλά δεν πρέπει να επέλθει εφησυχασμός.

«Προχωρούμε και κτίζουμε το τείχος της ανοσίας με τους εμβολιασμούς. Τα οφέλη των εμβολιασμών ήδη φαίνονται στα αποτελέσματα. Έλαβα και ενημέρωση από την μονάδα ιχνηλάτισης ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων εντοπίζονται στις ηλικίες 20-40 ετών, όπου είναι ακόμη μειωμένη η εμβολιαστική κάλυψη. Οι ηλικίες άνω των 60 που είναι πέραν του 70% η εμβολιαστική κάλυψη υπάρχει μεγάλη μείωση στα κρούσματα και στις νοσηλείες», είπε.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει νέο κύμα τους Φθινοπωρινούς μήνες, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι δεν είναι βέβαιος αν θα υπάρξει. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οτιδήποτε. Σίγουρα μπορεί να υπάρξει μια έξαρση της πανδημίας τους επόμενους μήνες αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιασμού στην Κύπρο. Εμβόλια θα υπάρχουν για να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου. Εναπόκειται στον κόσμο να ανταποκριθεί. Μέχρι τώρα η ανταπόκριση είναι πολύ ενθαρρυντική. Άρα αν υπάρξει απαραίτητη εμβολιαστική κάλυψη εξαρτάται πλέον και από τις πιθανές μεταλλάξεις Όχι όμως στο κύμα που βιώσαμε τους τελευταίους μήνες. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει κάτι ανάλογο», σημείωσε.

Ερωτηθείς πότε θα βγάλουμε τις μάσκες, ο Υπουργός ανέφερε ότι «δεν μπορώ να ξέρω. Σίγουρα είμαστε ήδη σε μια μορφή κανονικότητας και με τις νέες χαλαρώσεις. Κάποια μέτρα ανεπαίσθητα μπορεί να εξακολουθήσουν να χρειάζονται. Αναμένουμε και τις εισηγήσεις των ειδικών για το πώς προχωρούμε σε περαιτέρω αποκλιμάκωση. Τονίζω ότι εμείς είμαστε η λύση του προβλήματος, άρα εμείς όλοι αν λαμβάνουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας δεν έχει κάτι για το οποίο να ανησυχούμε».

Για την διάνοιξη των οδοφραγμάτων, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «η συμβολή μας ως Υπουργείο Υγείας ήταν να συμφωνηθεί ο τρόπος ελέγχου στην διακίνηση. Αυτό έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και εναπόκειται πλέον στις πολιτικές αποφάσεις για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων».

Σε ερώτηση τι έχει αποφασιστεί, ανέφερε ότι «θα τεθούν υγειονομικά πρωτόκολλα. Αυτό συζητήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Αναμέναμε από την τουρκοκυπριακή πλευρά την δική τους τοποθέτηση, η οποία μας έχει δοθεί χθες. Έχει συμφωνηθεί πώς θα γίνεται ο έλεγχος, αν θα απαιτείται τεστ, εμβολιασμοί κλπ. Απομένουν τώρα οι επίσημες ανακοινώσεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση