ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπ.Υγείας: «Δεν αποκλείεται ως επιλογή το καθολικό lockdown»

Προς το παρόν καμιά άλλη λύση, μέχρι τον εμβολιασμό

Οι διαπιστώσεις που προκύπτουν από τη μέχρι στιγμής ανάλυση των δεδομένων δεν επιτρέπουν χαλάρωση των μέτρων από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος, ωστόσο, υπογράμμισε πως αυτό τελεί υπό την αίρεση του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα μελετήσει τα στοιχεία και θα καταλήξει στις τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας παρόλο που εξαγγέλθηκε δέσμη μέτρων για την περίοδο 14 Δεκεμβρίου μέχρι 7 Ιανουαρίου 2021, θέλοντας να προετοιμάσουν τους πολίτες για ενδεχόμενη άρση των μέτρων, είχαν θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή τους την επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού και την επαναφορά των δεικτών σε ασφαλή όρια.

Τόνισε πως «αυτό δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται αυτή τη στιγμή», για να σημειώσει πως «κάνουμε εκτίμηση και ανάλυση των δεδομένων και σίγουρα οι διαπιστώσεις δεν μας επιτρέπουν χαλάρωση».

Επίσης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η προηγούμενη εβδομάδα ήταν «η πιο επιβαρυμένη επιδημιολογικά» από την έναρξη της πανδημίας, για να προσθέσει πως ο προβληματισμός είναι έντονος, εφόσον παρατηρείται ότι παρά τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση μέχρι στιγμής, η εικόνα στην Κύπρο «δεν έχει βελτίωση στον βαθμό που επιθυμούσαμε».

Δεκαπέντε θάνατοι, 2.200 κρούσματα και δεκάδες εισαγωγές σε νοσηλευτήρια μέσα σε 7 ημέρες

Ερωτηθείς πόσο τον προβληματίζει το γεγονός ότι η εβδομάδα που πέρασε ήταν η χειρότερη επιδημιολογικά σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως «η προηγούμενη εβδομάδα ήταν όντως η πιο επιβαρυμένη επιδημιολογικά», για να σημειώσει ότι «σε περίοδο εφτά ημερών καταγράφηκαν 2.200 κρούσματα, δεκάδες εισαγωγές στα νοσηλευτήρια, αλλά το χειρότερο όλων, 15 (μέχρι και χθες) συμπολίτες μας κατέληξαν εξ αιτίας του ιού».

«Σίγουρα», είπε, «ο προβληματισμός είναι έντονος, εφόσον παρατηρούμε ότι παρά τα μέτρα που λάβαμε μέχρι στιγμής, η εικόνα στη χώρα μας δεν έχει βελτίωση στον βαθμό που επιθυμούσαμε».

Επιπλέον, ανέφερε ότι προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες και τα πρωτόκολλα, που υπάρχουν για διάφορες επιχειρήσεις και τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, σε πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόζονται ικανοποιητικά.

Ξεκαθάρισε ότι δεν επιρρίπτει επ’ ουδενί ευθύνες στους πολίτες για την επιβάρυνση στην επιδημιολογική εικόνα, αφού όπως πρόσθεσε «η συνεχής προσπάθεια τους τελευταίους δέκα σχεδόν μήνες είναι επίπονη».

Προς το παρόν καμιά άλλη λύση, μέχρι τον εμβολιασμό

«Αναγνωρίζω πως η κούραση είναι πολύ μεγάλη για όλους, είτε είναι οι πολίτες, είτε είναι η Κυβέρνηση, είτε είναι η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, είτε είναι οι Λειτουργοί στα διάφορα Τμήματα που εργάζονται ατέλειωτες ώρες, για τη διαχείριση της πανδημίας», είπε.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει άλλη λύση αυτή τη στιγμή», για να συμπληρώσει ότι «μέχρι να εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα βοηθήσει στη μείωση των επιδημιολογικών δεικτών, η μοναδική μας επιλογή είναι η κατά το δυνατό πιο πιστή εφαρμογή των οδηγιών και των μέτρων αυτοπροστασίας».

Δεν αποκλείεται ως επιλογή το καθολικό lockdown

Σε ερώτηση αν υπάρχει περιθώριο για καθολικό lockdown, ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε εκ νέου ότι «πάντοτε η προφύλαξη της Δημόσιας Υγείας ήταν εκείνο που καθοδηγούσε τους σχεδιασμούς μας και τις αποφάσεις που λαμβάναμε», σημειώνοντας ότι χωρίς να παραγνωρίζει το οικονομικό κόστος, εξίσου μεγάλο και σημαντικό θεωρεί ότι είναι το κοινωνικό και το ψυχολογικό κόστος, που έφερε η πανδημία στους πολίτες.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι «στην 1η έξαρση της πανδημίας, οι γνώσεις μας για την πανδημία ήταν ελάχιστες και χρειαζόμασταν χρόνο, για να οργανωθούμε σωστά και να θωρακίσουμε το Σύστημα Υγείας», προσθέτοντας πως «γι’ αυτό και εφαρμόστηκε και στην Κύπρο lockdown, που σίγουρα ήταν καθοριστικό στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού».

Σημείωσε ακόμα ότι στο 2ο κύμα της πανδημίας, η προσπάθειά επικεντρώνεται στο να ελεγχθεί η επιδείνωση της κατάστασης, διατηρώντας την ίδια ώρα, τη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας.

«Για την ώρα, είμαστε το μοναδικό κράτος στην ΕΕ, που δεν έχει επαναφέρει ολικό lockdown, χωρίς ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι έχει αποκλειστεί ως επιλογή», τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

Όπως συμπλήρωσε «προσπάθειά μας είναι να αντέξουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα, χωρίς σκληρούς περιορισμούς ή/και lockdown, μέχρι να επιτευχθεί μεγάλο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης».

Καθολικό lockdown αν εκτροχιαστούν οι δείκτες

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ποιος αριθμός καθημερινών κρουσμάτων αποτελεί την κόκκινη γραμμή, για εφαρμογή του καθολικού lockdown, ο κ. Ιωάννου είπε πως «οι παράγοντες, που συνεπικουρούν για να ληφθεί η όποια απόφαση, είναι πολλοί», προσθέτοντας πως «δεν αποφασίζουμε μόνο σύμφωνα με τον αριθμό των κρουσμάτων ή το ποσοστό θετικότητας και τον αριθμό μεταδοτικότητας, αλλά βλέπουμε επίσης τον αριθμό των νοσηλευόμενων και των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και τον αριθμό των θανάτων».

«Συνεπώς», σημείωσε, «ο εκτροχιασμός όλων αυτών των δεικτών και η διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα για σημαντική χρονική περίοδο, θα κρούσει τον κώδωνα και θα μας οδηγήσει σε πιο αυστηρούς περιορισμούς και πιθανόν σε ένα καθολικό lockdown».

Αρχές Ιανουαρίου εκτιμάται η παραλαβή της πρώτης παρτίδας εμβολίων

Ερωτηθείς πότε αναμένεται η πρώτη παρτίδα εμβολίων και πότε θα αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί, ο Υπουργός Υγείας είπε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που λαμβάνουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο για το ζήτημα της προμήθειας των εμβολίων, η διανομή των πρώτων ποσοτήτων των εμβολίων αναμένεται να αρχίσει ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μέλη περί τα τέλη Δεκεμβρίου.

Σε σχέση με την Κύπρο, είπε πως «μια ρεαλιστική εκτίμηση είναι ότι θα παραλάβουμε την πρώτη παρτίδα στις αρχές Ιανουαρίου και ευθύς αμέσως θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί, σύμφωνα με το πλάνο εμβολιασμού, το οποίο έχει καταρτιστεί και αυτή την περίοδο οριστικοποιούνται τα επιμέρους σημεία.

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, είπε πως «αρχικά προτεραιότητα για εμβολιασμό θα έχουν οι επαγγελματίες υγείας και ιδιαίτερα όσοι εργάζονται στην πρώτη γραμμή, στο νοσοκομείο αναφοράς, στους θαλάμους COVID, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στα ΤΑΕΠ, κοκ», ενώ σημείωσε πως «ακολούθως, στη βάση και των οδηγιών του ECDC, αλλά και των αποτελεσμάτων από τις κλινικές μελέτες για το κάθε εμβόλιο, ορίστηκαν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID».

Πρόσθεσε, εξάλλου, πως στόχος είναι η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού ή του μεγαλύτερου ποσοστού του, για να σημειώσει ότι «προς τούτο οι ενέργειες που κάναμε μέσω της Κομισιόν επικεντρώθηκαν στην προμήθεια επαρκούς ποσότητας για εμβολιασμό όλου του πληθυσμού».

Στο μεταξύ, ανέφερε πως το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, οι εμβολιασμοί θα γίνονται στα Κέντρα Εμβολιασμού, θα είναι δωρεάν και η επιδημιολογική επιτήρηση του εμβολιασμού θα γίνεται από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή.

Καμία Υπηρεσία δεν έχει τη δύναμη περιορίσει τον ιό από μόνη της

Κληθείς να αναφέρει αν θα ζητήσει από τον Αρχηγό της Αστυνομία περεταίρω αυστηροποίηση των ελέγχων, ανέφερε ότι «η επικοινωνία μου τόσο με την Υπουργό Δικαιοσύνης όσο και με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, αλλά και με τους άλλους συναδέλφους μου Υπουργούς είναι συχνή, με στόχο να εξετάζουμε τακτικά τα δεδομένα από τους ελέγχους που γίνονται και να συζητάμε τρόπους ενίσχυσής τους».

«Αναμφίβολα», πρόσθεσε, «πάντοτε υπάρχει περιθώριο για αύξηση της επιτήρησης από όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες και όχι μόνο από την Αστυνομία. Φυσικά, θα πρέπει να έχουμε συνεχώς υπόψη ότι οι δυνατότητες σε ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι απεριόριστες».

Επίσης, είπε πως «δεν θέλουμε να καλλιεργήσουμε στους πολίτες το αίσθημα της τιμωρίας, εάν δεν εφαρμόζουν τα μέτρα», για να σημειώσει πως «δεν είμαστε αστυνομούμενο κράτος, για να ορίσουμε έναν αστυνομικό δίπλα από κάθε πολίτη, ώστε να εξαναγκαστεί ο καθένας από εμάς να τηρήσει τα μέτρα».

Καταληκτικά ανέφερε πως «χρειάζεται να είμαστε όλοι υπεύθυνοι και να γνωρίζουμε ότι η συμπεριφορά μας έχει αντίκτυπο στο σύνολο, στη Δημόσια Υγείας, στους γονείς μας, στους παππούδες μας και στον ίδιο μας τον εαυτό», για να προσθέσει ότι «σε αντίθετη περίπτωση, καμία Υπηρεσία δεν έχει τη δύναμη περιορίσει τον ιό από μόνη της».

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X