ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

WMO: Alert για ενδεχόμενο πλημμύρων - Χαλασμός Κυρίου στην Κύπρο (Χάρτης)

Όλες οι προβλέψεις

Από σήμερα μέχρι και τις 24 Μαρτίου, η Ανατολική Μεσόγειος αναμένεται να επηρεαστεί από βροχοπτώσεις αθροιστικά ψηλότερες από τις κανονικές για την εποχή.


Live: Στην σκιά της πανδημίας η Κύπρος - 7 τα κρούσματα


Ανακοίνωση του ΓΤΠ αναφέρει ότι σύμφωνα με την οδηγία 202004 του Climate Watch Advisory Group του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού WMO, από σήμερα μέχρι και τις 24 Μαρτίου, η Ανατολική Μεσόγειος αναμένεται να επηρεαστεί από βροχοπτώσεις αθροιστικά ψηλότερες από τις κανονικές για την εποχή, με πιθανότητα πέραν του 90% για την πρώτη εβδομάδα και πιθανότητα 60% - 80% για την επόμενη.

Σημειώνεται ότι στα αναμενόμενα φαινόμενα υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών πλημμυρών σε ολόκληρη την περιοχή και παροδικών ισχυρών άνεμων.

Αναφέρεται ότι η πρόγνωση πιθανό να επεκταθεί ακόμα μία εβδομάδα.

Περιγραφή συνοπτικού καιρού για την περίοδο πρόγνωσης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, οι συνοπτικές μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην ανώτερη ατμόσφαιρα δίνονται στο χάρτη ισοβαρικής επιφάνειας των 300hPa για τις 12/3/2020.


Βίντεο δείχνει πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός - Γιατί «σάρωσε» την Ιταλία


Από τον χάρτη φαίνεται η ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο με ψυχρή αέρια μάζα να έχει αποκοπεί από την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και να παραμένει στον ίδιο χώρο προκαλώντας την εμφάνιση χαμηλού βαρομετρικού στην επιφάνεια.

Τη διαταραχή αυτή θα ακολουθήσουν και άλλες μικρότερες οι οποίες αναμένεται να δώσουν συνολική ποσότητα βροχής αυξημένη σε σχέση με τα κανονικά του μήνα.

Χάρτης κατανομής συστημάτων ανώτερης ατμόσφαιρας στις 12/3/2020 στις 12:00 (Τοπική Ώρα)

Το δελτίο καιρού για την Κύπρο:

Χαμηλή πίεση σε όλα τα ύψη της ατμόσφαιρας επηρεάζει τον καιρό στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται μέχρι και το Σάββατο σκόνη οι συγκεντρώσεις της οποίας αναμένεται να είναι κατά διαστήματα αυξημένες.

Απόψε ο καιρός θα παραμείνει συννεφιασμένος και αναμένεται να σημειώνονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέχρι ανατολικοί, μέτριοι, 4 μποφόρ και στις προσήνεμες μέχρι ισχυροί, 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές ταραγμένη μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 17 στα παράλια και στους 8 βαθμούς στο ψηλότερα ορεινά.


Χάνουμε την... μπάλα με τα κρούσματα; Ψάχνουν τον άγνωστο Χ


Αύριο Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί μέχρι νοτιοανατολικοί, μέτριοι, 4 μποφόρ και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ισχυροί, 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές ταραγμένη μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα φτάσει στο εσωτερικό και στα παράλια τους 20 βαθμούς, που είναι κοντά στις κανονικές για την εποχή και στους 14 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά που είναι πάνω από τις κανονικές για την εποχή.

Το βράδυ ο καιρός θα παραμείνει κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι αρχικά παροδικά μερικώς συννεφιασμένος με τοπικές βροχές ή και καταιγίδα για να βελτιωθεί μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με αυξημένες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει ουσιαστική μεταβολή παραμένοντας λίγο πάνω από τις κανονικές τιμές της εποχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X