ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι να κάνεις αν σε δαγκώσει φίδι

Όσα πρέπει να γνωρίζεις

24news team

Με τις υψηλές θερμοκρασίες τα φίδια κάνουν την εμφάνισή τους. Είτε τα φοβάστε είτε είστε από αυτούς που λένε ότι «αν δεν τα ενοχλήσω δε θα με ενοχλήσουν», είναι χρήσιμο να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας δαγκώσει φίδι.

Υπάρχουν πάνω από 3500 είδη φιδιών, αλλά ευτυχώς μόνο τα 200 περίπου είναι δηλητηριώδη. Για την Κύπρο και την Ελλάδα, το πιο γνωστό δηλητηριώδες φίδι είναι η οχιά. Από τα θύματα των δηλητηριωδών φιδιών ευτυχώς μόνο ποσοστό κάτω του 10% πεθαίνουν. Τα δηλητηριώδη φίδια όταν δαγκώσουν τον άνθρωπο αφήνουν στον οργανισμό του κάποιο δηλητήριο. Το δηλητήριο αυτό συνήθως παρεμβαίνει στα νεύρα με αποτέλεσμα να σταματά η αναπνοή του ανθρώπου, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει καταστροφή κυττάρων και διαταραχές στην πήξη του αίματος.

Τι να κάνετε;

-Καλέστε αμέσως ένα ασθενοφόρο

Θα πρέπει να αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε δάγκωμα φιδιού ως έκτακτη ανάγκη, ανεξάρτητα από το αν νομίζετε ότι το φίδι ήταν δηλητηριώδες ή όχι. Πολλά φίδια φαίνονται ότι μοιάζουν και να μη δώσετε την απαραίτητη προσοχή.

-Μην πανικοβληθείτε και μην κινηθείτε

Το να παραμείνετε ακίνητοι μετά από ένα δάγκωμα φιδιού μπορεί αυτό να επιβραδύνει την εξάπλωση του δηλητηρίου στο σώμα. Εάν σας έχει δαγκώσει ένα δηλητηριώδες φίδι, η ακινησία μπορεί να σώσει τη ζωή σας.

-Μην προσπαθήσετε να εντοπίσετε, να πιάσετε, να τραυματίσετε ή να σκοτώσετε το φίδι για να προσδιορίσετε το είδος του. Να γνωρίζετε πως αν είναι δηλητηριώδες, μέσα σε ελάχιστο χρόνο η περιοχή παρουσιάζει έντονο τοπικό φούσκωμα, ενώ μπορεί να παρουσιαστεί ναυτία, εμετός ή ιδρώτας. Σε επόμενα στάδια μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και υπνηλία, μυϊκή αδυναμία ή αρρυθμίες.

-Δέστε το άκρο στο οποίο σας δάγκωσε

Η εφαρμογή ενός επιδέσμου ο οποίος θα ασκεί πίεση μπορεί να σταματήσει τη μετακίνηση του δηλητηρίου μέσω του λεμφικού σας συστήματος. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως μην το δέσετε πολύ σφικτά, καθώς το αίμα θα πρέπει να κυκλοφορεί μέσα στις αρτηρίες.

-Μην τοποθετείτε πάγο στο σημείο του δαγκώματος. Μπορεί να προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά.

Με πληροφορίες από paidiatros.com και spartan.gr

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X