ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Πώς θα «εξαφανιστεί» η σκόνη - Πότε έρχεται... Καλοκαίρι!

Τι δήλωσε ο Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας

24news team

Για τη σκόνη που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην ατμόσφαιρα, για το πότε θα υποχωρήσει και για τα 30άρια που έρχονται, κλήθηκε να μιλήσει στο 24news ο Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας, Φίλιππος Τύμβιος.

Κληθείς να σχολιάσει από πού προέρχεται η σκόνη που παρατηρείται στην ατμόσφαιρα ο κ. Τύμβιος σημείωσε «Βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές της Δυτικής Αφρικής, στις αρχές του Απρίλη ανέβασε μεγάλα ποσά σκόνης στην ατμόσφαιρα τα οποία υπό την επίδραση συνθηκών υψηλών πιέσεων στην Κεντρική Ευρώπη οδηγήθηκαν πρώτα βόρεια και επηρέασαν την Δυτική Ευρώπη (Πορτογαλλία, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία) και στη συνέχεια περιορίστηκαν στα γεωγραφικά πλάτη της Μεσογείου και μετακινήθηκαν προς τα ανατολικά».

Πρόσθεσε επίσης: «Η Κύπρος επηρεάστηκε από αιωρούμενη σκόνη στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας αρχικά, αλλά από το Σάββατο οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν να αυξάνονται στην επιφάνεια για να έχουμε το μέγιστο των συγκεντρώσεων χθες Τρίτη και σήμερα Τετάρτη. Από το βράδυ η σκόνη προοδευτικά θα υποχωρήσει».

Ερωτηθείς αν το φαινόμενο αυτό εξασθενεί με τις βροχές, απάντησε «Η σκόνη παρασύρεται από τις σταγόνες της βροχής στο έδαφος (λασποβροχή) και έτσι η ατμόσφαιρα καθαρίζει. Βεβαίως πολλές φορές η σκόνη βρίσκεται ψηλότερα από τα νέφη οπότε και παραμένει και μετά τις βροχές και πέφτει στο έδαφος υπό την επίδραση της βαρύτητας».

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού αφού σύμφωνα με τον κ. Τύμβιο «Μεμονωμένες βροχές αναμένονται την Παρασκευή ενώ το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδα στα παράλια με πιθανότητα παροδικής χιονόπτωσης στα ορεινά. Το Σάββατο ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και παροδικά συννεφιασμένος με τοπικές βροχές ή καταιγίδα».

Όσον αφορά τα πότε αναμένεται να έχουμε θερμοκρασίες – καλοκαιριού, είπε «Κλιματολογικά, τριαντάρια αναμένονται στα μέσα του Μαΐου αλλά ήδη έχουν σημειωθεί μεμονωμένα θερμοκρασίες πέραν των τριάντα τον Μάρτιο (30.5 στην Περιστερώνα) αλλά και σήμερα έχουν ήδη σημειωθεί (Σταθμός Αθαλάσσας, Κόρνος, Καλαβασός) και έπεται συνέχεια».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X