ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Σκέψεις για αυστηροποίηση των μέτρων

Στο περίμενε η αποκλιμάκωση

Η ραγδαία αύξηση των περιστατικών COVID-19 και των νοσηλειών αποτέλεσε τροχοπέδη για το Υπουργικό Συμβούλιο, σε σχέση με τις αποφάσεις για περαιτέρω αποκλιμάκωση. Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, η κυβέρνηση φερόταν έτοιμη να προχωρήσει στην άρση περιοριστικών μέτρων, αλλά ο αριθμός των 420 περιστατικών της νόσου, που ανακοινώθηκε, φαίνεται ότι προκάλεσε έντονη ανησυχία στους αρμόδιους.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αναφερθεί σε ρεπορτάζ της «Καθημερινή», αντίθετες απόψεις προς την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων είχαν τεθεί την Τρίτη ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την σύσκεψη με τους επιστήμονες.

Στην αναμονή

Η αναβολή των αποφάσεων και των ανακοινώσεων θα δώσει στο Υπουργείο Υγείας και στην κυβέρνηση τον χρόνο για εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης τις επόμενες δύο μέρες. Φυσικά, δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κάποια βελτίωση της κατάστασης, αλλά θα εξεταστούν με προσοχή τα νέα δεδομένα.

Στο τραπέζι των αρμοδίων βρίσκεται και το ενδεχόμενο επιστροφής σε κλιμάκωση, καθώς είναι έντονος ο προβληματισμός για την αύξηση των περιστατικών και των νοσηλειών, εν καιρώ ισχύος αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Ως εκ τούτου, θεωρείται σίγουρο το ότι με την παραχώρηση περισσότερων ελευθεριών, η κατάσταση θα ξεφύγει ολοκληρωτικά από τον έλεγχο.

Τα νοσοκομεία

Το κυριότερο πρόβλημα είναι η μεγάλη αύξηση των νοσηλειών που παρατηρείται στα δημόσια νοσηλευτήρια, κάτι που απασχολούσε έντονα τον Υπουργό Υγείας, το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τα δεδομένα που επεξεργάζεται ο ΟΚΥπΥ, ανά ημέρα και παγκύπρια γίνονται 18-20 εισαγωγές, έναντι 6-10 εξιτηρίων που δίνονται. Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, οι ασθενείς με COVID-19 στα τρία δημόσια νοσηλευτήρια ανήλθαν στους 154, με τους 29 εξ αυτών σε κρίσιμη κατάσταση. Θετικό είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας τους ανέρχεται στα 61 περίπου έτη, αλλά η αύξηση των νοσηλευομένων με γρήγορο ρυθμό θα φέρει σύντομα τα δημόσια νοσηλευτήρια σε δύσκολη θέση.

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Γιάννου Λυτρα

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση