ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σε αυτή την ηλικία εγκαταλείπουν το πατρικό τους οι Κύπριοι

Αναλυτικά τα στοιχεία της έκθεσης από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία

24news team

Μια πολύ ενδιαφέρον έκθεση παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) σχετικά με τον μέσο όρο ηλικίας όπου οι νέοι εγκατέλειψαν το πατρικό τους σπίτι το 2022. Η Κύπρος βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο ηλικίας (26,4 έτη), ενώ η Ελλάδα απέχει κατά πολύ αφού ο μέσος όρος ηλικίας των Ελλήνων νέων που εγκαταλείπουν την πατρική τους οικία ξεπερνά τα τριάντα έτη.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της έρευνας, οι νέοι Κύπριοι εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι στα 27,5 έτη, ένα χρόνο μεγαλύτερο δηλαδή από τον μέσο όρο που παρουσιάσε η εν λόγω έκθεση. Οι νέοι πολίτες της Ελλάδας εγκαταλείπουν το πατρικό τους στα 30,7 έτη. Μάλιστα, η Ελλάδα ανήκει στη λίστα των 30 και άνω μαζί με τη Σλοβακία (30,8), τη Βουλγαρία και την Ισπανία (30,3 και οι δύο), τη Μάλτα (30,1), την Ιταλία που βρίσκεται ακριβώς στα 30 έτη και την Κροατία που κατέχει το ρεκόρ στη συγκεκριμένη κατηγορία με 33,4 έτη. Αξίζει να αναφερθεί πως την τελευταία δεκαετία ο μέσος όρος ηλικίας των νέων που εγκαταλείπουν το πατρικό τους αυξήθηκε σε 14 χώρες της Ε.Ε με την Ελλάδα να βρίσκεται δεύτερη στη σχετική λίστα έχοντας αύξηση 1,7 έτη.

Από την άλλη, οι χαμηλότερες μέσες ηλικίες έχουν «άρωμα» Σκανδιναβίας, καθώς καταγράφηκαν στη Φινλανδία (21,3 έτη), τη Σουηδία (21,4), τη Δανία (21,7) και την Εσθονία (22,7). Το 2012 ο χαμηλότερος μέσος όρος άνηκε στη Σουηδία με 19,9 ετών, ωστόσο, σε 10 χρόνια αυτός ο μέσος όρος αυξήθηκε κατά 1,5 έτος.

Οι γυναίκες κάνουν το βήμα πιο νωρίς από τους άνδρες

Όπως αναφέρει η έρευνα, στην Ε.Ε κατά μέσο όρο οι άνδρες εγκατέλειψαν το πατρικό τους σπίτι αισθητά πιο αργά από τις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες φεύγουν σε ηλικία 27,3 ετών και οι γυναίκες σε ηλικία 25,4 ετών. Εντύπωση προκαλεί πως το παραπάνω στατιστικό παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες, δηλαδή οι νεαρές γυναίκες εγκατέλειψαν το σπίτι των γονέων τους πιο νωρίς από τους άνδρες. Το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών καταγράφηκε στη Ρουμανία όπου οι νέοι άνδρες έφυγαν στα 29,9 έτη και οι γυναίκες στα 25,4 έτη με μια απόκλιση 4,5 έτη.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση