ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σαμανισμός: Ποιους παγιδεύουν οι «μάγοι»

Το πανάρχαιο ειδωλολατρικό φαινόμενο σκότωσε την 34χρονη στην Κύπρο

Μια πανάρχαια ειδωλολατρική τελετή έφτασε μέχρι και την Κύπρο, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο μιας 34χρονης στην Λάρνακα. Για την πραγματοποίηση της τελετής έφτασε υπό αδιευκρίνιστες, μέχρι στιγμής, συνθήκες, και ναρκωτική ουσία, η οποία πιστεύεται ότι είναι το επονομαζόμενο «Αγιαχουάσκα». Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι αρκετά και αφορούν κυρίως τους τρόπους δράσης των «μάγων» και τα εν δυνάμει θύματά τους.

Σε σχέση με το θέμα που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της κυπριακής κοινωνίας, επικοινωνήσαμε με τον Θεολόγο, Θεόδωρο Κυριακού, ο οποίος προέβη σε μια ανάλυση του Σαμανισμού και των πρακτικών του.


Αγιαχουάσκα: Αυτό είναι το ναρκωτικό που σκότωσε την 34χρονη


Σύμφωνα με τον κο Κυριακού, ο Σαμανισμός είναι ένα αρχαίο ειδωλολατρικό φαινόμενο, το οποίο πραγματοποιείται σε διάφορους χώρους. Σαμάνος είναι ο «μάγος», ο «θεραπευτής» και ο «ψυχοπομπός», ο οποίος ισχυρίζεται ότι μπορεί να εξυψώσει το άτομο σε έναν ανώτερο πνευματικό κόσμο, αφού πρώτα το έχει πετύχει ο ίδιος για τον εαυτό του. Για να επιτύχει τα πιο πάνω, χρησιμοποιεί την τεχνική της έκστασης, με την οποία πιστεύει (και κάνει και τους άλλους να πιστέψουν) ότι οι άνθρωποι απελευθερώνονται από το σώμα τους και φτάνουν στην επικοινωνία με τον «ανώτερο πνευματικό κόσμο».

Στην σύγχρονη μορφή του, ο Σαμανισμός χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές, όπως βότανα και ναρκωτικές ουσίες, με σκοπό να φέρει τον άνθρωπο σε κατάσταση έκστασης. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο κος Κυριακού, ο ίδιος πιστεύει ότι ένα πρόσωπο που συμμετέχει σε τελετή Σαμανισμού, φτάνει σε παραλήρημα, αντί σε έκσταση, αφού ξεφεύγει των ορίων μιας θρησκευτικής ενατένισης προς τον πνευματικό κόσμο.

Πολλοί εκ των ψεύτικων αυτών μάγων, έχουν εκμεταλλευτεί την δύναμη που έχουν αποκτήσει εις βάρος των ανυποψίαστων πολιτών, τους οποίους εκμεταλλεύονται, και έχουν πλουτίσει, ενώ έγιναν ακόμα και παράγοντες εντός των κοινωνιών στις οποίες βρίσκονται.


Αυτοκίνητα για όλα τα γούστα δημοπρατεί η Τράπεζα Κύπρου (Πίνακες)


Έτσι στήνονται οι παγίδες

Στόχο των Σαμάνων αποτελούν συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, σύμφωνα με τον Θεολόγο. Κυρίως, πρόκειται για άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα στην προσωπική τους ζωή και ψάχνουν έναν τρόπο για να ξεφύγουν από αυτά.

«Πουλώντας» κάλπικες ελπίδες σε άτομα «βουτηγμένα» σε προβλήματα, οι Σαμάνοι πλουτίζουν, αφού ένας πολίτης, ο οποίος υποβάλλεται σε «τελετή εξαγνισμού» της ψυχής του, καταβάλλει χρηματικό ποσό, με το οποίο εξαγοράζει την διαδικασία και τις ουσίες οι οποίες του χορηγούνται.

Κύπρος, μαύρη μαγεία και νεκροταφεία

Το νησί μας δεν αποτελεί εξαίρεση, όσον αφορά στην πραγματοποίηση τέτοιων τελετών, όπως αναφέρει ο κος Κυριακού. Συγκεκριμένα, έκανε αναφορά σε κάποιες τελετές μαύρης μαγείας, καθώς και σε συνάξεις σε κοιμητήρια, τονίζοντας ότι κάποιοι επιτήδειοι, δυστυχώς, έχουν την δύναμη να ελέγχουν ανθρώπους και εις βάρος τους να πλουτίζουν.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι δεν είναι μόνο αυτά, αλλά υπάρχουν και οι συνάξεις που έχουν χαρακτήρα πνευματικών συνάξεων, όπως κάποιες που έχουν ως στόχο την βελτίωση του νου και της πνευματικότητας του ανθρώπου, με τον διαλογισμό. Όπως είπε, στο τέλος, αντί η απελευθέρωση, επιτυγχάνεται το να έχει ανάγκη όλο και περισσότερο εκείνους που ελέγχουν αυτές τις διαδικασίες. Χαρακτηριστικά, λέει ότι οι άνθρωποι καταλήγουν δέσμιοι κάποιου «γκουρού» και κάποιου που παριστάνει τον δάσκαλο.


Αυτό είναι το πολυτελές BMW που «σήκωσαν» από γάμο (Pics)


Επιπολαιότητα από την Εκκλησία

Ο Θεόδωρος Κυριακού, κληθείς να σχολιάσει τον ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησία της Κύπρου, η Ιεραρχία, τουλάχιστον, όσον αφορά τέτοιου είδους θέματα, είπε ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα με επιπολαιότητα. Δυστυχώς, πρόσθεσε, κάποια ευαισθησία σε σχέση με το θέμα εκδηλώνεται όταν υπάρχει κάποιο θλιβερό περιστατικό, παρ’ ότι η Εκκλησία θα έπρεπε να πρωτοστατεί και να ενημερώνει όσον αφορά τις επικίνδυνες θρησκευτικές σέκτες, για την προστασία των πολιτών.

Παράλληλα, τόνισε, δεν θα έπρεπε το θέμα να αφορά μόνο την Εκκλησία, αλλά και το κράτος. Φέρνοντας ως παράδειγμα την Γαλλία, εξήγησε ότι το γαλλικό κοινοβούλιο έχει εκδώσει έναν κατάλογο με διάφορες επικίνδυνες σέκτες, των οποίων η δράση παρακολουθείται. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο σε δύο εξ αυτών, όπως είναι η Σαηεντολογία και οι μάρτυρες του Ιεχωβά.

Στην Κύπρο «τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα», καθώς, επανειλημμένα, δεν έχουμε κάνει σωστή εκτίμηση του κινδύνου, υπογραμμίζει ο κος Κυριακού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν ληφθεί τα ανάλογα μέτρα με την Γαλλία.

Αυτό που θα μπορούσε να γίνει στην Κύπρο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου έχει καταρτιστεί ο εν λόγω κατάλογος. Όπως εξηγεί ο Θεολόγος, η Γαλλία αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως κοινωνικό, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς εξαιτίας των σεκτών αυτών εν δυνάμει θύμα είναι ο κάθε ένας πολίτης.

Δύσκολα ανιχνεύσιμο το «Αγιαχουάσκα»

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες του ΤΑΕ Λάρνακας για διαλεύκανση της υπόθεσης πρόκλησης θανάτου 34χρονης από τη Λετονία που σημειώθηκε την Τρίτη 27 Αυγούστου στην περιοχή Βεργίνα σε «τελετή εξαγνισμού πνεύματος» (Σαμανισμός).

Όπως μας ανέφερε αστυνομική πηγή το πιο σημαντικό στην παρούσα φάση των ερευνών, είναι τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστοπαθολογικών εξετάσεων που λήφθηκαν από την σορό της 34χρονης.

Για την υπόθεση η Αστυνομία πέρασε χειροπέδες σε 50χρονη από την Ρωσία που διαμένει στη Λεμεσό, για αυτόφωρα αδικήματα που αφορούν πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η 50χρονη, που τελεί υπό σύλληψη, συνεργάζεται με τις Αστυνομικές Αρχές ενώ δίνει διάφορους ισχυρισμούς σχετικά με το περιστατικό. Όπως ισχυρίζεται στους ανακριτές δεν γνώριζε την περιεκτικότητα των βοτάνων (πιθανόν να είναι Ayahuaska) τα οποία περιείχε το ρόφημα που έλαβε το θύμα.

H ουσία αυτή μπορεί να καταφθάσει με διάφορους τρόπους στην Κύπρο, ενώ όπως μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, είναι δύσκολη η ανίχνευσή της.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος τύπου της ΥΚΑΝ, Στέλιος Σεργίδης, είχε αναφέρει στο ΚΥΠΕ, ότι στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης, προέκυψε μαρτυρία για ένα άτομο από την Κολομβία, το οποίο φαίνεται να έφερε στην Κύπρο την ουσία που κατανάλωσαν οι παρευρισκόμενοι στην τελετή.

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο άτομο αναχώρησε από την Κύπρο πριν από την έναρξη της τελετής και η Αστυνομία θα ζητήσει την συνδρομή της Interpol και της Europol για εντοπισμό και σύλληψη του.

Ερωτηθείς για την ουσία που εντοπίστηκε στο ρόφημα που κατανάλωσαν οι παρευρισκόμενοι στη τελετή, ο κ. Σεργίδης απάντησε πως «εξ’ όσων γνωρίζουμε φαίνεται ότι η συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X