ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πύρινη κόλαση η Κύπρος (pics,vid)

Στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς θα συνδράμει και η Ελλάδα με την αποστολή δύο Canadair CL-415

24news team

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (3/7), στον Αρακαπά και ακολούθως στις γύρω περιοχές, μαίνεται ανεξέλεγκτη προκαλώντας ζημιές και απειλώντας ανθρώπινες ζωές.

Συνολικά οκτώ Κοινότητες εκκενώθηκαν σε Λεμεσό και ορεινή Λάρνακα. Σε δηλώσεις η Ολίβια Μιχαηλίδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Πολιτικής Άμυνας Λεμεσού, ανέφερε ότι «από το μεσημέρι ενημερωθήκαμε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την εκδήλωση μεγάλης πυρκαγιάς στον Αρακαπά. Άμεσα αποστείλαμε τις δυνάμεις της επαρχίας Λεμεσού για την ενίσχυση του έργου της κατάσβεσης» είπε και σημείωσε ότι «όπως φάνηκε η πυρκαγιά ήταν ανεξέλεγκτη γι’αυτό και θα έπρεπε άμεσα να εκκενωθεί η Κοινότητα Αρακαπά».

Πρόσθεσε ότι «στη συνέχεια διαφάνηκε ότι έπρεπε να γίνει εκκένωση και των γύρω Κοινοτήτων γι’ αυτό και οι δυνάμεις μας επικεντρώθηκαν στην εκκένωση άλλων επτά Κοινοτήτων. Η κατάσταση όμως ήταν τόσο δύσκολη που οδήγησε στο να κινητοποιηθούν δυνάμεις από όλες τις επαρχίες, ενώ ταυτόχρονα λειτούργησε και το τοπικό Κέντρο Ελέγχου σε συνδυασμό με το κινητό Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων».

Στόχος παραμένει να συγκρατηθεί η φωτιά πριν το δάσος Μάχαιρα και πριν την βουνοκορφή της οροσειράς μέχρι να επιχειρήσουν με το πρώτο φως τα εναέρια μέσα.

Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 67χρονου υπόπτου. Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε από χωράφι ιδιοκτησίας του. Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω άνδρας θα οδηγηθεί την Κυριακή, 4 Ιουλίου, ενώπιον Δικαστηρίου, ενώ ανακρινόμενος αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.

Δείτε ΕΔΩ προηγούμενη ενημέρωση

Καταπέλτης ο κοινοτάρχης Βαβατσινιάς: «Η καθυστέρηση πληρώνει όλο αυτό το κακό»

Στέλνει και επίγεια βοήθεια το Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Naftali Bennett, μέσα από ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωσε ότι θα σταλεί στην Κύπρο και επίγεια βοήθεια, συγκεκριμένα έγραψε: «Συμφώνησα να στείλω δύο πυροσβεστικές μοίρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αύριο το πρωί και να βοηθήσω τις κυπριακές και διεθνείς δυνάμεις στις προσπάθειες πυρόσβεσης, σε συντονισμό με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Υπουργείο Εξωτερικών». 

 

KE: Μέχρι τις πρωινές ώρες οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ολονύκτια συνέχιση των προσπαθειών για κατάσβεση της πυρκαγιάς με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, είπε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Κέντρο Διαχείρισης στην περιοχή Βαβατσινιάς, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «έχουν αξιολογηθεί εκ νέου τα δεδομένα, σημαντική ήταν η συνεισφορά της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η οποία μας ενημέρωσε για το πώς αναμένεται να κυμανθούν οι καιρικές συνθήκες.

Φαίνεται ότι μέχρι και τις πρωινές ώρες θα είναι πιο ευνοϊκές οι συνθήκες παρά αργότερά. Επομένως, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει φυσικά να συνεχίσουν ολονύκτια οι προσπάθειες με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, αλλά βεβαίως αύριο το πρωί με το πρώτο φως να επικεντρωθούν όλες οι δυνάμεις προτού δυσχεραίνουν οι καιρικές συνθήκες, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη μια χαρτογράφηση της περιοχής από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) της Εθνικής Φρουράς, έτσι ώστε να έχουμε μια πιο καλή αντίληψη για το πού είναι οι βασικότερες εστίες.

Αφού λάβουμε τα αποτελέσματα αυτής της χαρτογράφησης θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη. Το Κέντρο Διαχείρισης αυτής της κρίσης θα παραμείνει εδώ όλο το βράδυ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών έχει δώσει οδηγίες για επίταξη διαφόρων μέσων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας, όπως είναι τα καδενοφόρα οχήματα.

Όσον αφορά τη μέριμνα έχουμε έρθει σε επαφή με όλους τους κοινοτάρχες των επτά χωριών που έχουν πληγεί. Η κοινότητα της Μελίνης έχει ζητήσει κάποια βοήθεια, η οποία αυτή τη στιγμή είναι σε διαδικασία να προσφερθεί.

Όσα νοικοκυριά, όσα πρόσωπα έχουν απευθυνθεί για στέγη, λόγω έλλειψης στέγης, έχουν βρεθεί λύσεις. Επομένως, αν οποιοσδήποτε έχει οποιοδήποτε πρόβλημα θα τον παρακαλούσαμε να επικοινωνήσει με τον κοινοτάρχη της περιοχής του, έτσι ώστε να ενημερωθούμε και να προσφέρουμε την απαραίτητη βοήθεια.

Για όλα όσα αναφέρω κρατείται ενήμερος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα μπορέσουμε να πούμε πολύ περισσότερα αφού φυσικά έχουμε ενώπιον μας και τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης από τα drones της Εθνικής Φρουράς».

Ερωτηθείς είπε ότι «αναμένουμε αύριο το πρωί ότι θα έχουμε στη διάθεση μας όλα τα πτητικά μέσα που διαθέτουμε καθώς επίσης και τα δύο αεροπλάνα που έρχονται από την Ελλάδα. Όσον αφορά τα δύο αεροπλάνα που θα έρθουν από το Ισραήλ δεν μπορούμε τελεσίδικα να πούμε ποια ώρα θα είναι εδώ, αλλά καταβάλλεται από τον Υπουργό Εξωτερικών σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εξωτερικών (του Ισραήλ) μια προσπάθεια ώστε να τα έχουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα ακριβώς διότι θα είναι πολύ σημαντικές οι πρώτες πρωινές ώρες.

Πριν από λίγο έχουμε ενημερωθεί από την Πολιτική Άμυνα ότι είχαν ενημέρωση για δύο αεροσκάφη από την Ιταλία που ευελπιστούμε ότι θα έχουμε στη διάθεση μας κάποια στιγμή αύριο».

Τέλος, ερωτηθείς είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρόεδρο, ο οποίος ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τα προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν οι κοινότητες και πιθανόν αύριο να κάνει και ο ίδιος μια περιοδεία σε όλες τις περιοχές για να έχει ιδία άποψη για τα προβλήματα».

Αναζωπύρωση στην κοινότητα Ακαπνού 

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, δυνάμεις επιχειρούν και στην περιοχή της κοινότητας Ακαπνού στην οποία υπήρξε αναζωπύρωση.

Ενώ παράλληλα η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρεί σε τελικές κατασβέσεις οικιών κυρίως στα χωριά Οδού και Οράς. Επιπρόσθετα προστατεύονται κατοικίες που συνορεύουν με τις εμπλεκόμενες στη πυρκαγιά οικίες. Επιπρόσθετα επιχειρούν δυνάμεις στις περιμέτρους των κοινοτήτων.

Εκατοντάδες εθελοντές στην μάχη

Εκατοντάδες είναι οι εθελοντές οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο της πύρινης λαίλαπας ούτως ώστε να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Kitasweather, υπάρχουν ανάγκες σε νερό και σνακς, ειδικά για όσους βρίσκονται στην περιοχή και βοηθούν από το μεσημέρι.

Όσοι θέλετε να προμηθεύσετε τους εθελοντές με νερά και σνακς, μπορείτε να μεταβείτε στην περιοχή μετά το Κελλάκι.

Έκκληση Αστυνομίας 

Η Αστυνομία κάνει έκκληση προς το κοινό όπως στις περιοχές όπου επιχειρούν τα πτητικά μέσα για κατάσβεση των πυρκαγιών, το κοινό να μην χρησιμοποιεί drones γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια των πτήσεων. 

 

Διαχειρίσιμη η κατάσταση εντός των κοινοτήτων

Εντός των κοινοτήτων η τελευταία ενημέρωση αναφέρει ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Στο σκοτάδι οκτώ κοινότητες λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στον Αρακαπά

Στο σκοτάδι βύθισε οκτώ κοινότητες η μεγάλη φωτιά στον Αρακαπά, με το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή να εντοπίζεται στην απενεργοποίηση των υδραντλιών της γύρω περιοχής εμποδίζοντας το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να τιθασεύσει τον πύρινο όλεθρο που μαίνεται στην περιοχή.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου είπε πως λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, το δίκτυο ηλεκτροδότησης έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα οι κοινότητες, Αρακαπάς, Επταγώνια, Κελλάκι, Πραστιό Κελλακίου, Αγίοι Βαβατσινιάς, Μελίνη, Οδού και Ορά.

Όπως ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου, εκ πρώτης όψεως υπάρχουν πολλές ζημιές στο δίκτυο, διότι η φωτιά κατέκαυσε μεγάλο αριθμό πασσάλων. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως είναι αδύνατον να πλησιάσουν οι τεχνικοί της ΑΗΚ για μια αποτίμηση των ζημιών λόγω της πυρκαγιάς.

«Έχει μεταφερθεί εξοπλισμός ούτως ώστε μόλις μας δοθεί το πράσινο φως να ξεκινήσουμε την αντικατάσταση των καμένων πασσάλων», είπε.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΑΗΚ, η προτεραιότητα είναι να ηλεκτροδοτηθούν οι κοινότητες, «αλλά και κυρίως οι υδραντλίες της γύρω περιοχής για να διευκολυνθεί το έργο της γύρω περιοχής».

Σημείωσε τέλος πως «έχουν αναβληθεί όλες οι προγραμματισμένες εργασίες της ΑΗΚ και όλα τα συνεργεία από όλες τις επαρχίες θα μεταβούν στο σημείο για να ξεκινήσουν δουλειά μόλις μας επιτραπεί».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση