ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πότε ανοίγουν τα malls στην Κύπρο

Τι αναφέρει η έκθεση της Υπουργικής Επιτροπής

24news team

Μπορεί τη Δευτέρα 4 Μαΐου, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου να ετοιμάζονται ν' ανοίξουν τις πύλες τους και να υποδεχθούν τους καταναλωτές, ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για όσα βρίσκονται στα εμπορικά κέντρα (malls).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Υπουργικής Επιτροπής για την Στρατηγική για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας (COVID-19) « εξαίρεση αποτελούν τα εμπορικά κέντρα/πολυκαταστήματα λόγω της ενδεχόμενης συνάθροισης μεγάλου αριθμού καταναλωτών και του συνεπαγόμενου μεγαλύτερου ρίσκου μόλυνσης. Παράλληλα, η τήρηση των μέτρων προστασίας από τους καταναλωτές καθώς, και η επιτήρηση τους εκτιμάται ότι παρουσιάζει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που ελκύουν οι χώροι αυτοί. Ως εκ τούτου, η έναρξη λειτουργίας τους τοποθετείται στην 3 η Φάση.»

Υπενθυμίζεται ότι η 3η φάση αρχίζει από τις 9 Ιουνίου.

Σε σχέση με το λιανικό εμπόριο  η Υπουργική Επιτροπή, αναφέρει ότι  λόγω της μεγάλης συνεισφοράς του τομέα στην οικονομία και στην απασχόληση κρίνεται απαραίτητη η συμπερίληψη του λιανικού εμπορίου στην 1 η Φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Δεδομένου ότι, ο τομέας αποτελείται από μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων, κρίνεται σκόπιμη η γρήγορη επαναδραστηριοποίηση τους αφού, σύμφωνα και με σχετική βιβλιογραφία, η παρατεταμένη αδρανοποίηση τους αυξάνει την πιθανότητα να οδηγηθούν σε πτώχευση.

Περαιτέρω, δεδομένου ότι η διακίνηση στα καταστήματα αυτά δεν έχει συνήθως μεγάλη διάρκεια και δεν προϋποθέτει πολύ στενή επαφή, κρίνεται ότι ο κίνδυνος μόλυνσης δεν είναι πολύ αυξημένος και μπορεί να περιοριστεί με τη χρήση κατάλληλων προστατευτικών μέτρων όπως μέγιστος αριθμός πελατών ανά τ.μ., ειδικό ωράριο λειτουργίας για ευπαθείς ομάδες και άλλα οριζόντια μέτρα προστασίας όπως γάντια, και αντισηπτικά.

Επίσης, η επανεκκίνηση της λειτουργίας του λιανικού εμπορίου αναμένεται ότι θα έχει και θετικές επιπτώσεις στη ψυχολογία του κόσμου. 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X