ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πεινούν οι ηθοποιοί και στις παραγωγές χρησιμοποιούνται ψώνια του είδους

Θεσμοθετείται το επάγγελμα του καλλιτέχνη

Στέλιος Ξιουρής

Ηθοποιός σημαίνει φως/ είναι καημός πολύ πικρός και στεναγμός πολύ μικρός ερμήνευε με απαράμιλλο τρόπο ο μέγας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ το αριστούργημα του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ και όπως φαίνεται στις μέρες της πανδημίας ο καημός είναι αρκετά πικρός και ο στεναγμός της επιβίωσης ακόμη μεγαλύτερος…

Οι καλλιτέχνες επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την κρίση της πανδημίας και αρκετοί εξ αυτών λόγω των περιοριστικών μέτρων ζουν στα όρια της φτώχειας και όπως είπε ο εκπρόσωπος τους πεινούν.

Ακόμη, όπως και σε άλλους τομείς στον τόπο μας έτσι και στο επάγγελμα του ηθοποιού ότι δηλώσεις είσαι με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται για παραγωγές άτομα κατά συνθήκην… ηθοποιοί.

Ανοίγει ξανά στην Βουλή, ύστερα από 16 χρόνια, το κεφάλαιο της κατοχύρωσης των καλλιτεχνών.

Η Επιτροπή Παιδείας μελετά προτάσεις νόμου, σύμφωνα με τις οποίες θα συσταθεί ένα συμβούλιο, το οποίο θα κατοχυρώνει στη βάση, συγκεκριμένων κριτηρίων, τις ιδιότητες του καλλιτέχνη, είτε είναι ηθοποιός, είτε σκηνοθέτης, είτε χορευτής, είτε μουσικός, είτε άλλων κλάδων.

Στη βάση του καταλόγου θα προσφέρεται η στήριξη του κράτους.

Ο Αντρέας Τσέλεπος Πρόεδρος της Ενωσης Ηθοποιών ανέφερε ότι στην Κύπρο υπάρχουν γύρω στους 400 ηθοποιούς. Πρέπει να κατοχυρωθούν οι επαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους σήμερα πεινούν και όχι να χρησιμοποιούνται στις παραγωγές άτομα, τα οποία δεν έχουν κανένα επαγγελματικό προσόν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε ότι με μια νομοθεσία ομπρέλα κατοχυρώνεται και το αυτοδιοίκητο των καλλιτεχνών και μπαίνει μια τάξη στο επάγγελμα του καλλιτέχνη.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Καυκαλιάς κατήγγειλε ντροπιαστική αμέλεια από την πολιτεία, όπως διαφάνηκε και από την κρίση της πανδημίας.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου τόνισε ότι ιδιαιτέρως σήμερα, με τις δύσκολες συνθήκες, απαιτείται η στήριξη του επαγγέλματος του καλλιτέχνη, ώστε και η πολιτεία να μπορεί να στηρίζει του ανθρώπους αυτούς.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σημείωσε ότι θα μπορεί να υπάρξει ειδική ρύθμιση και στον φόρο εισοδήματος και να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, κάθε τρία χρόνια και ανάλογα με τα εισοδήματα τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση