ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποινές σε δύο για το φονικό στις Κεντρικές - «Μάρτυρες άγριων βασανιστηρίων»

Το χρονικό του εγκλήματος

24news team

Ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, οδηγήθηκαν οι δύο κατάδικοι σχετικά με την υπόθεση δολοφονίας του Tansu Cidan στις Κεντρικές Φυλακές που διαπράχθηκε στις 27/10/2022.

Το Κακουργιοδικείο στην απόφασή του ανέφερε: «Πρωτοφανή υπόθεση που προκαλεί αποτροπιασμό τόσο για τον χώρο (φυλακές) όσο και για τον τρόπο που το θύμα οδηγήθηκε στον θάνατο. Τονίζουμε ότι, οι κατηγορούμενοι παρέλειψαν να ενεργήσουν ώστε να αποτρέψουν το περιστατικό. Είχαν γίνει μάρτυρες άγριων βασανιστηρίων. Ο κατηγορούμενος 3 βιντεογραφούσε τα βασανιστήρια ενώ και οι δύο επέλεξαν να μείνουν αδρανείς, ακόμη και ανώνυμα θα μπορούσαν να ενημερώσουν για την κατάσταση του θύματος. Συνέβαλαν στον θάνατο του θύματος, ενέργησαν με πλήρη αδιαφορία για τη ζωή του συνάνθρωπου και φίλου τους.

Παρέμειναν θεατές στον βασανισμό, η όλη συμπεριφορά τους ήταν μια από τις αίτιες επέλευσης του θανάτου, δεν έκαναν το παραμικρό για να βοηθήσουν».

Το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψην μεταξύ άλλων ότι: Ομολογήσαν στην Αστυνομία τις πράξεις τους και κανένας από τους δυο δεν είναι λευκού ποινικού μητρώου αφού έχουν προηγούμενες καταδίκες για υποθέσεις βίας και ναρκωτικών. Έθεσαν τον εαυτό τους ως μάρτυρες κατηγορίες για να βοηθήσουν στην υπόθεση. Να σημειωθεί ότι, το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψην επίσης τις προσωπικές και οικογενειακές καταστάσεις των δύο.

Στην κατηγορία πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης και απερίσκεπτης πράξης η ποινή είναι φυλάκιση τριών ετών και στους δύο κατηγορούμενους. Παράλληλα επιβλήθηκε στον έναν εκ των δύο κατηγορούμενων ποινή φυλάκισης 9 μηνών για ναρκωτικά και στον άλλο 6 μήνες για ναρκωτικά ενώ να σημειωθεί ότι οι ποινές να συντρέχουν.

Θυμίζουμε πως οι δύο κατάδικοι παραδέχθηκαν δύο κατηγορίες, αυτής της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και τη χρήση μεθαμφεταμίνης ενώ απαλλάχθηκαν από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Όσον αφορά τον βασικό ύποπτο του εγκλήματος αυτός είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία του φόνου εκ προ μελέτης και η υπόθεση εκδικάζεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Για την ίδια υπόθεση, είχαν συλληφθεί και τρεις δεσμοφύλακες, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους.

Σημειώνεται πως οι τρεις δεν παραδέχθηκαν τίποτα από όσα τους καταλογίζονται. Οι δύο εκ των τριών δεσμοφυλάκων αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος και πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας ενώ ο τρίτος είναι αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος και πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας.

Οι γυμνές φωτογραφίες της γυναίκας του… όπλισαν το χέρι του

Όπως έγινε γνωστό στις 26/10/22, το θύμα της άγριας δολοφονίας εισήλθε σε άλλο κελί ενώ σε αυτό τον ακολούθησε ο βασικός ύποπτος ο οποίος άρχισε να τον ξυλοφορτώνει.

Ο φερόμενος δολοφόνος σε έξαλλη κατάσταση ζητούσε από το θύμα, το οποίο αιμορραγούσε, να του δώσει τους κωδικούς του λογαριασμού του στο gmail γιατί υποψιαζόταν πως εκεί υπήρχαν γυμνές φωτογραφίες της γυναίκας του.

Αφού τα αίματα άναψαν για τα καλά το θύμα υποστήριζε πως δεν θυμόταν τους κωδικούς του κάτι που ωστόσο εκνεύρισε περισσότερο τον φερόμενο δράστη που άρχισε να εκτοξεύει απειλές.

Εκτός εαυτού ο βασικός ύποπτος του φονικού ξυλοκοπούσε τον Cidan, χρησιμοποιώντας ξυράφι και ξύλα ενώ παράλληλα ζήτησε από τον άλλο κατάδικο να βιντεογραφήσει την εγκληματική του συμπεριφορά.

Το χρονικό του εγκλήματος

Ο 41χρονος Τουρκοκύπριος, Tansu Cidan, ο οποίος εξέτιε πολυετή ποινή φυλάκισης για διάφορα αδικήματα, βρέθηκε νεκρός στο κελί του, την Πέμπτη (27/10).

Αμέσως ειδοποιήθηκαν μέλη του προσωπικού μαζί με νοσηλευτές όπου έσπευσαν στο μέρος παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες, μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου ωστόσο παρά τις προσπάθειες, δεν είχε ανανήψει.

Η νεκροτομή που έγινε επί της σορού του 41χρονου, από τους Ιατροδικαστές Α. Παπέττα και Ο. Ορθοδόξου, έδειξε πως ο θάνατός του προήλθε από κακώσεις σώματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση